Nega vozila (znotraj in zunaj), poliranje, zaščita, uporabni nasveti...

markop
Nov uporabnik

Re: Katero avtokozmetiko uporabljate? (čistila, polirne past

Napisal/-a markop So maj 02, 2015 4:59 pm

pavlich je napisal/-a:
markop je napisal/-a:Pozdrav !

Prosim za nasvet. Avto sem zaščitil z Carpro Cquartz UK in me zanima, kako čim bolj sedaj zadevo vzdrževati? Ali je dovolj če npr. po 2 mesecih po pranju nanesem carpro Reload?

Hvala in LP

To je idealno . Lahko tudi na vsake 4 mesece recimo, nova formula je se bolj obstojna. In pa priporocljiv je sampon Carpro RESET ker nima nobenih aditivov in voskov.

Hvala !

Še to me zanima ali je CarPro HydrO2 Lite tudi primeren za ta namen in ali se Reload res lahko malo redči z vodo?

LP

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga So maj 02, 2015 5:32 pm

pavlich je napisal/-a:
Gyga je napisal/-a:Pavlich, a si ti s taščo na morju, da si skos na forumu :P

Hahaha ne ne , boljsa polovica seminarsko dela pa kuha in za mano pospravlja , js se pa z internetnimo stvarmi ukvarjam. Mam sabo pripomocke za avto spucat...sam se mi mal neda :D

Poglej kakšno showroom/studio temo na DW, pa boš takoj letel ven (motivacija). :)

Uživajta!
Malo para malo muzike!
Najboljši avto je novi avto!

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a pavlich So maj 02, 2015 6:05 pm

markop je napisal/-a:
pavlich je napisal/-a:
markop je napisal/-a:Pozdrav !

Prosim za nasvet. Avto sem zaščitil z Carpro Cquartz UK in me zanima, kako čim bolj sedaj zadevo vzdrževati? Ali je dovolj če npr. po 2 mesecih po pranju nanesem carpro Reload?

Hvala in LP

To je idealno . Lahko tudi na vsake 4 mesece recimo, nova formula je se bolj obstojna. In pa priporocljiv je sampon Carpro RESET ker nima nobenih aditivov in voskov.

Hvala !

Še to me zanima ali je CarPro HydrO2 Lite tudi primeren za ta namen in ali se Reload res lahko malo redči z vodo?

LP

Tudi hydro2 lite bo uredu, je enostavnejsi za uporabo.Reload se lahko redci do 1:3, priporocljivo za temnejse barve.Mogoce je v tem primeru hydro2 lite boljsa izbira.

Gyga je napisal/-a:
pavlich je napisal/-a:
Gyga je napisal/-a:Pavlich, a si ti s taščo na morju, da si skos na forumu :P

Hahaha ne ne , boljsa polovica seminarsko dela pa kuha in za mano pospravlja , js se pa z internetnimo stvarmi ukvarjam. Mam sabo pripomocke za avto spucat...sam se mi mal neda :D

Poglej kakšno showroom/studio temo na DW, pa boš takoj letel ven (motivacija). :)

Uživajta!

Sej ze cel dan brskam, ampak nekak me motivira to da me doma Fusso čaka pa bom ubil dve muhe na en mah, karkol zdele spucam bo do doma ze vse umazano :D

Uporabniški avatar
csf
Stalni uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a csf Ne maj 03, 2015 10:41 pm

MBtouran je napisal/-a:kaj pa za mrces? kaj dobro opravlja svoje delo

V tvojem primeru Citrus koncentrat(1:5), lahko ga mešaš v foam lanc-u in postane še bolj uporaben.
EAT-SLEEP-DETAIL

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Napisal/-a pavlich Po maj 04, 2015 11:31 pm

No takole, danes sem se lotil svojega avta, bolj kot ne je bil že čas. Nazadnje sem ga malo bolj "ornk" zrihtu pred zimo, pač pranje in zaščita za čez zimo, zdej je pa to popuščalo že malo in sem ga moral spet mal namazat. Kot nalašč za Fusso-ta. Avto ni bil nikoli spoliran, in tudi načeloma se ne poglabljam preveč v pranje, je bolj ali manj vedno na hitro, razen 3 krat letno.

Nazadnje je bil opran kakšen mesec nazaj, tekom prejšnjega tedna pa sem naredil malo več kot 1200km po dežju, soncu, makedamu, nalovil dalmatinske komarje, črnomeljske mušice in domžalske čebele.Avto je bil konkretno umazan, kar se mogoče ne vid ker je pač srebrn ampak vseeno.

Slika

Za predpranje sem uporabil k2 turbo truck v razmerju 1:15, ki je res super za odstranjevanje večje umazanije, lahko se ga uporabi tudi v penilcih kar sem tudi storil. Sem hotel naredit še tesat čistila za mrčec, pa mi je že predpranje vse dol pobralo. Sem ga kar dvakrat fajn zalil, da bom res odstranil tiste male delčke prejšnega voska ki so še držali na avtu.
Potem sem pa avto opral z Angelwax angelwash, ki je tudi zelo dober lubrikant za clay rokavico.

Slika

Po pranjui sem se ga lotil s clay rokavico, na zgornji desni sliki je stanje brez uporabe rokavice in nato iron x, na spodnji pa z rokavico in iron x. Nevem če se vidi ampak občutno manj dela ima iron x tam kjer se je uporabljajo rokavico.
Sprobal sem tudi nov California blade, silikonski brisalec ki je kar super zadeva, nisem dobil občutka da bi lahko na kakršen koli način poškodoval barvo, lepo pobira vodo in je precej fleksibilen. Res olajša delo pri brisanju.Po vsem pranju in obdelavi z rokavico, in dvakrat z iron x, sem ga dobro prebrisal še z carpro eraser-jem, da si zagotovim res primerno čisto površino.

Slika

Potem pa zloglasni Fusso.
Pride v paketu skupaj z aplikatorjem, ki pa resnici na ljubo ni ravno presežek. Glede na to da imam doma 5 različnih (po 20 komadov) sem iskal primernega, ker velikokrat je v aplikatorju stvar-ali je vosek lahko ali težko nanesti. Sprobal sem rumenega (so več ali manj isti pri vseh znamkah), s katerim se je delalo dosti bolje kot s priloženim. Tudi lepo paše v piksno, čeprav se je ne da zapret ko je še čisto polna. Nekako mi je bilo pa lažje delat s flexipads aplikatorji(pridejo v setu moder, rdeč in bel), nasploh so mi bolj všeč za voske, se lepše dela kot z rumenimi.
Prvi sloj sem namazal precej na debelo, skozi delo nisem opazil drastične razlike v primerjavi z fk1000o. Razen vonj, vonj je nekako malo bolj (upam da me boste razumel), mehanski, delavniški, industrijski(?). Spomnil me je na eno staro nemško polir pasto iz otroštva. Kar se mi dopade, ker take stvari ponavad delujejo-
Uglavnem..prvi sloj sem namerno namazal precej an debelo, da vidim kako se kaj briše, in pričakovano se je brisal malo težje, to pomeni da sem porabil vse skupaj 2 minuti več kot ponavadi. Ampak malo težje v stilu da se je tam kjer je bilo res na debelo malo zataknilo, ne tako da se je kar razmazovalo vse povsod. Tudi malce dlje sem ga pustil na avtu (cca30-40min), ampak žal ne znam japonsko in nisem moral sledit navodilom.
Drugi sloj sem delal bolj na tanko, bolj z občutkom(prvega sem napacal kot zidar res, ampak pač neve vsak uporabnik kako je treba vosek namazat, tako da sem moral malo pretiravat), pustil nekje 20 min, in se je obrisalo res brez kakršnega koli problema. Del avta je bil tudi na soncu, in je bilo vse ok. Nekako v sami uporabi s primerjavo z fk1000p nisem opazil razlike. Porabi se ga zelo malo(sem bral en test, da se ga porabi cca 5gramov na avto, torej zadostuje za cca 40 aplikacij).
Poskusil sem ga namazat tudi na malo mokro površino(naj bi delovalo), in tudi ni problema. Tako da je kar ok, ker vedno kje priteče kakšna kaplja.

Slika

Zdej težko rečem da je efekt ful nor ali pa da ni vredu, ampak men se zdi da je avto dobil kar soliden sijaj, glede na to da je star 11 let in srebrn, pa nikoli spoliran. Moram rečt da mogoče celo mal prekriva manjše praskice oz swirlse, površina je ful gladka, odtekanja vode nisem sprobal, bom počakal na prvi dež.Mogoče sem opazu da se res lepo poudarijo tisti mali kristalčki v barvii Kar se tiče obstojnosti pa bomo videli sproti, ni boljšega kandidata kot moj avto. Torej dva sloja na temeljito pripravljeno površino, na normalno voženem in oskrbovanem avtu, na katerega se ne pazi prav veliko(večino pranj je samo predpranje in štrajfiks)
Je pa tale fusso bil za svetle avtomobile, zanimivo bo sprobati tistega za temne na temnem avtu, ki pa baje res kar solidno zapolni veliko nepravilnosti.

Slika

Bom sprobal tega za svetle na enem temnem za hec, da vidim če bo kaj efekta, ker pomojem velike razlike ne more bit.

lp :)

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Kraj: Dežela cvička

Napisal/-a dzuro.na.izi To maj 05, 2015 6:03 am

Well done....me kr zanima beading ob prvem dežju! Ne pozab poročat kako se drži.

Se mi je pa zdelo da se bo težko odstranjeval kr baje se strdi ko kamen gor. Nippon Shine (uradni zastopnik za Soft 99 v VB) priporoča da ga odstranimo po 10-15 min (odvisno tudi od vremena) če kej pomaga :D

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Napisal/-a pavlich To maj 05, 2015 6:17 am

Sej se zmeenk brise ce se ga zmerno nanese.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI To maj 05, 2015 7:59 am

Ko boš imel nekaj časa za sabo bi bilo super da napišeš primerjavo z konkurenčnimi izdelki ala FK v smislu kaj si opazil kot uporabnik :)
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi To maj 05, 2015 10:16 am

Ja, ja, če se ga zmerno nanese, pol ja itak gre vsaka stvar dol.

Eno vprašanje glede Poorboys Nattys paste wax. Kolk časa naj ga pustim sušit preden se ga odstrani? Nikjer ne zasledim podatka!?! In pa ali je ta vosek kej občutljiv na vlago al toploto al kaj? Namreč ko ga uporabljam se v posodici začne topiti in nastala mi je že luknja po sredini, v njej pa kot staljen vosek al neka tekočina (vlaga al ka je to). Sm ga dal v hladilnik pa je spet v trdnem stanju!

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Napisal/-a pavlich To maj 05, 2015 10:38 am

Načeloma ni neke znanosti okoli tega, po mojih testih je vse med 5-30min ok. Boljse je ce je na malo bolj hladnih temperaturah, ampak ni nic narobe ce je malo bolj gelast, samo na porabo moras pazit.

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi To maj 05, 2015 10:57 am

Hvala...prvič ko sm ga uporablju sploh nism bil pozoren kolk ga jemljem pa sm šele na konc opazu kakšna jama je nastala :lol:
Mal sm razvajen zarad uporabe FK1000p ki je dozdej še najbolj user friendly vosek, ki sm ga sprobu. Mam še turtle wax doma pa je obup za odstranjevat :roll:

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Napisal/-a pavlich To maj 05, 2015 11:01 am

Men je poorboys veliko lažji za nanašat in brisat, če se temu sploh lahko tako reče glede na to kolk sta oba simpl

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi To maj 05, 2015 11:29 am

Kokr je mene zmotl pri Poorboysu je to da slabo opazim kje se ga nanese (morm pod kotom spremljat in gledat kje so luknje) pa v primerjavi z FK mi ga je težje odstranjevat...Prvič kot rečeno sm ga mogoč na prevč debelo nanesu in sm šele po kakem tednu opazu kje vse so ostale sledi voska kjer ga nisem dober odstranu...zdej sm že bolj previden.

Sem pa zadnjič gledu na youtubu en video o mikrokrpah kjer so povedal da lahk maš tud probleme pri odstranjevanju če je krpa premehka !?! Idealno naj bi blo med 300-400 GSM v razmerju 70:30 (Polyester : Polyamide) Tko, da mogoč mam pa premehko krpo pa mam zarad tega težave???

geronimo77
Nov uporabnik

Napisal/-a geronimo77 To maj 05, 2015 1:20 pm

Sem našel na netu en test tega Fussota - pošiljam link. Vodni test je pa kar občudovanja vreden :)

http://www.detailingworld.co.uk/forum/s ... p?t=328751

Ker sem tudi sam padel že pred meseci v svet "detailinga", sem ta vikend spoliral avto in ga včeraj tudi zaščitil z voskov FK100p. Moram pa priznat, da ni ne vem kakšen vau efekt od tega voska, mogoče sem pričakoval malo več, kaj pa vem. Sem ga pa sicer nanesel samo v enem sloju. Bom tudi poslikal avto, da se vidi ali je efekt ali ne :)
Me pa zanima, ali lahko sedaj prerem avto z avtošamponom Meguiars Goldclass, glede na to, da je v tem šamponu že nek vosek efekt, pa še ne vem če je ph neutralen ali ne? Oziroma kakšen šampon priporočate za povoskan avto?
Sedaj razmišljam, da bi ga še našprical z QED Angelwax. Ima smisla, ko je vosek gor star 1 dan? :)

Lep pozdrav vsem perfekcionistom v svetu detailinga :)

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi To maj 05, 2015 1:58 pm

Prvo kot prvo...Dobrodošel v svet detailinga :D to je svet kjer za pranje avta rabiš 3-6 ur pa kjer denarnica vedno trpi :mrgreen:

Kar se tiče šampona... Nč ni narobe če uporabiš Gold class ampak zavedi se da s tem na FK daješ še dodaten sloj zaščite/voska, ki je slabše kvalitete od nanešenega in s tem se tudi pozna na beadingu (nabiranju vode) in sheetingu (odtekanju vode) z avta. Teoretično pa s tem podaljšuješ življensko dobo nanešenga voska. Če hočeš poln efekt FK-ja uporablji šampon brez dodanega voska npr. Angelwax shampoo ali AF lather.

QED komot daš gor...Optimalno se FK suši vsaj 12 ur ampak nč ni narobe če že takoj po odstranitvi naneseš QD. (FK ni nč zbirčen).

Pa še neki...voski so zaščita in se jih more jemat kot to in nič drugega...predpriprava (clayanje in odstranjevanje kontaminacije) in poliranje je tisto ki da sijaj laku ne pa vosek.

Želim ti veliko veselih uric okoli tvojga avta... ;)

geronimo77
Nov uporabnik

Napisal/-a geronimo77 To maj 05, 2015 3:28 pm

Sej, tolk časa koliko ga sedaj posvečam avtu, ga še nisem nikol. Prej sem ga več ali manj samo opral v 1 uri in to je to. Zdaj ko sem pa padel v detailing, je pa druga zgodba hehe. To te res čist zasvoji lahko, padeš not in je konc.
Voski vem da so samo zaščita, ampak sem mogoče vseeno pričakoval prevelik sijaj efekt. Ampak OK, z rezultatom sem več kot zadovoljen.
Sem ga pa prej spoliral 2x z pasto Chemical guys V38. To je bilo moje prvo poliranje, in sicer z Dewaltovo polirko. Lak je bil sicer v kar dobrem stanju, edino velik je bilo majhnih praskic od nohtov in swirlov. Moram priznati, da je pasta opravila delo odlično. Avto je drugače 7 let stara Honda civic sedan 8. generacije, barva metalik modra.
Nisem pa uporabljal nobenih drugih sredstev, razen poliranja in voskanja, brez kontaminacije in raznih sealantov. Na tem področju še nisem najbolj domač :) Sealanti so baje za doseganje visokega sijaja in "špegl" efekta?
Moram pa pohvalit od Chemicalguys premaz za koloteke in plastične zunanje površine - CG Bare bones. Plastiki daje visok sijaj, ne vem pa kako dolgo traja. Mogoče bi bil uporaben tudi kot premaz za gume, nisem probal. Zaenkrat bom gume premazal z Meguiars endurance gel. To je naslednji korak. Nič, gremo na delo :)

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi To maj 05, 2015 4:29 pm

Sealanti so bolj za doseganje dolgoročne zaščite...carnauba voski (zaradi naravnih olj ki jih vsebujejo) so bolj za doseganje šajna oz. wet look efekta...No v bistvu je poplava izdelkov, sam zbrat morš kaj bi mel.

Če ciljaš na wet look efekt poskusi na spolirano površino dodat glaze + karnauba kombinacijo. Npr. AF ultra glaze + R222. Ali pa CG EZ glaze + CG Petes 53 ali CG pure XXX.

Če bi rad pa sealant z wet look efektom je pa Blackfire Wet Diamond ena izmed variant. Na spoliraj.si maš pa tud kombinacijo Britemax Blackmax + Extreme elements za za moje pojme zelo ugodno ceno.

Kombinacij je malo morje...Zdj na poletje (ko je vreme za to primerno) se komot eksperimentira z glazi in voski, pozimi pa sealant brez glaza gor da čim dlje ščiti barvo.

geronimo77
Nov uporabnik

Napisal/-a geronimo77 To maj 05, 2015 8:49 pm

Uf, pa sem spet zvedel nekaj novega :)
Res je malo morje teh izdelkov, ko se enkrat spustiš v to in ni čudno, da je lahko človek včasih malo zmeden.
Ok, jaz sem nanesel včeraj vosek FK1000p. Je priporočljivo, da sedaj eksperimentiram z raznimi sealanti, glazi, itd in jih nanašam na že povoskano površino? Ne vem kok je to kompatibilno vse skup.
Imam pa doma še QED od CG hybrid V7. Nisem ga še poizkusil, bom ga verjetno kmalu. Ima mogoče kdo izkušnje s tem QED-jem?

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi Sr maj 06, 2015 1:10 pm

Upam da ne boš prevč presenečen če ti povem da je FK1000p sealant in ne vosek. Vosek je zelo skomercializirana beseda.

S QD-ji eksperimentiri kokr češ...glaze se daje pa direkt na lak...Glazi vsebujejo filerje ki zapolnijo rise in olja ki potem barvi dajejo sijaj. Čez glaze je boljše kot FK1000p nanest kakšen carnauba vosek (npr. od Auto finesse, R222, Dodo juice, Poorboys Nattys paste wax, Chemical guys pure xxx, CG Petes 53...).

Nč ni narobe če naneseš sealant čez ampak praviloma se sealanti bolje oprijemajo direkt na laku, sealanti s predhodno nanešenimi stvarmi niso prav kompatibilni (spet odvisno od izdelka in proizvajalca, npr. AF Tough prep in Tough coat sta ustvarjena en za druzga)! Kot je že CSF večkrat poudaru, obstojnost sealanta je v primeru nanosa na karkoli druzga kot na lak precej slabša (nekje 1/3 obljubljene obstojnosti). Obstojnost seveda ob rednem vzdrževanju barve (rednem pranju).

geronimo77
Nov uporabnik

Napisal/-a geronimo77 Sr maj 06, 2015 5:20 pm

Aha, no mal sem pa vseeno presenečen, ker sem bil prepričan, da je FK1000p vosek in ne sealant. Predvsem zato, ker na izdelku piše, da je mešanica sintetičnih voskov, karkol to že je :)
Pol mi najbrž ne preostane nič drugega kot počakat par mesecev, da se FK1000p sam izpere dol iz laka. Mogoče kdo ve kolikšna je približna obstojnost, ob rednem pranju seveda? Ker zdaj, ko je že nanesen, se mi ne zdi ravno smiselno, da ga dajem dol.
Pol drugi tretma čez 3-4 mesece bo pa najbrž zajemal en dober glaze, nato pa še carnauba vosek čez. Pa bo spet suša v denarnici :)
Nekateri pa spet pravijo, da nima smisla komplicirat z raznimi sealanti, glazi..da se sam da FK1000p in je zaščita kompletna.
Zaenkrat bom samo uporabil sedaj po vsakem pranju QD od CG V7 in QED Angelwax, ki sem ga sprobal že pred polianjem in moram rečt, da ni slab.
Vrni se na Avtokozmetika

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost