Nega vozila (znotraj in zunaj), poliranje, zaščita, uporabni nasveti...

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Kraj: Dežela cvička

Re: Katero avtokozmetiko uporabljate? (čistila, polirne past

Napisal/-a dzuro.na.izi Sr maj 06, 2015 5:55 pm

Ja sej res nimaš kej komplicirat...FK 1000p je top zaščita za malo dnarja...Ob rednem vzdrževanju naj bi zdržal do 6 mesecev... realno 2-4 mesece! Glede na to da si nanesel samo 1 sloj glej obstojnost okol 2-3 mesece! Lahko pa tudi več, nikol se ne ve.

Glaze se v bistvu uporablja na nespoliranih avtih, ki niso pa spet tolk risasti, da bi se jih splačal polirat. Glaze te male rise (swirle) lepo zapolni in zakrije in ustvari efekt spoliranega vozila.

Dat glaze na spoliran avto je mogoče samo en korak k show room izgledu (kot češnja na vrhu torte, ena stopnička več v smislu videza avta) ni pa glih obvezen ali potreben korak. Stvar okusa. Če si spoliru avto, pa da si s tem zadovoljen daš gor sam še neko zaščito pa je. Pol pa redno pereš s šamponom (Megs gold class kot si omenu a ne).

mp/
Nov uporabnik

Napisal/-a mp/ Sr maj 06, 2015 6:18 pm

Jaz še vedno nisem nič kupil, sem pa vmes spremenil buy listo.

AF Citrus Power sem zamenjal za Angelwax Clearliness koncentrat, da bo za dalj časa. Od AF sem obdržal še Hide Leather Conditioner in Verso. Šampon pa še izibram med AF Lather in Carpro Reset.

Avto ima veliko majhnih praskic oz. swirlov, mislim da bi to lahko zakril z glazom. Na črnem avtu se pod soncem hitro vidijo. Poizkusil bi z AF Ultra Glaze, potem pa bi premazal z FK1000p oz. čim podobnim, kar je pač dokaj enostavno za uporabo in je kvalitetno, pa ne predrago. Ne vem pa, ali je nujno prej it čez avto s plastelinom ali šamponom za dekontaminacijo, ker potem je še to strošek plus Hydro2 Lite kot lubrikant in potem uporabo po vsakem pranju. Ne zdi se mi pa smiselno zdej kupovat Hydro2 in ga zaščitit, ker potem verjetno nimata glaze in vosek nobenga smisla.

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi Sr maj 06, 2015 8:39 pm

Uf se mi zdi da si se v vsej poplavi izdelkov mal izgubil...predlagam ti da nabaviš za dekontaminacijo plastelin ali clay krpo (tud sam razmišlam o njej in jo bom 1x nabavu- ne vem še kdaj ker za1x ni glih potrebe) en šampon (ki ga lahko uporabiš tud kot lubrikant- ga ni treba ekstra kupit) in zaščito + dobro rokavico za pranje + dobro mikrokrpo za sušenje.

Če misliš uporabljat Hydro potem kup Reset šampon, če misliš uporabljat Fk1000p ali kakšen drug vosek uporabli AF lather ali Angelwax šampon brez voska...

Glazi, AIO izdelki, polirne paste in podobno so pa pol za kasnej za igračkanje.

Najprej se nauči uporabljati tiste izdelke, ki jih imaš, in jih uporabljaj pogosto.

Priprava barve oz. dekontaminacija je pa zapomn si najbolj pomemben postopek pred nanosom česarkoli. Noben vosek se ti ne bo sprijel z barvo če je pa ta total zapacana. Sm se glih zadnič spravu svoj avto postopoma splastelinat (nisem celga, manjka še cel spredn del) in je bil hudo kontaminiran...pa čeprav se na videz ne opazi...se pa čuti...za razliko od prej je barva precej bolj gladka in sijoča. Bolj kot je pa gladka, lažje se umazanija spere.
Evo samo iz spodnjega dela sopotnikovih vrat
IMG_5488 kopija.JPG

sm potegnu tole dol (na drugih delih ni blo nč kej velik drugače)
IMG_5489 kopija.JPG

Clay nardi res razliko (primer iz neta)
Clay-bar.gif

Je kdo reku špegl efekt :mrgreen:
IMG_5504 kopija.JPG

Pa še beading na dekontaminirani in čisti strehi je pa vsega truda vreden 8)
DSC00185.JPG

avto niti približno ni popoln in rabi poliranje ampak že če stojiš 3 korake stran tega niti ne opaziš
IMG_5526 kopija.JPG

P.S.
Na roke nanešen AF Tripple + 2 sloja Poorboys Nattys paste wax (ta bel)

geronimo77
Nov uporabnik

Napisal/-a geronimo77 Sr maj 06, 2015 9:03 pm

dzuro.na.izi je napisal/-a:Ja sej res nimaš kej komplicirat...FK 1000p je top zaščita za malo dnarja...Ob rednem vzdrževanju naj bi zdržal do 6 mesecev... realno 2-4 mesece! Glede na to da si nanesel samo 1 sloj glej obstojnost okol 2-3 mesece! Lahko pa tudi več, nikol se ne ve.

Glaze se v bistvu uporablja na nespoliranih avtih, ki niso pa spet tolk risasti, da bi se jih splačal polirat. Glaze te male rise (swirle) lepo zapolni in zakrije in ustvari efekt spoliranega vozila.

Dat glaze na spoliran avto je mogoče samo en korak k show room izgledu (kot češnja na vrhu torte, ena stopnička več v smislu videza avta) ni pa glih obvezen ali potreben korak. Stvar okusa. Če si spoliru avto, pa da si s tem zadovoljen daš gor sam še neko zaščito pa je. Pol pa redno pereš s šamponom (Megs gold class kot si omenu a ne).

Zanimivo, nisem vedel, da je v bistvu glaze kot nekakšno nadomestilo poliranja. Ampak najbrž ne zakrije majhne rise dolgoročno (kot npr. samo poliranje), ali pač? Koliko pa so npr. obstojni glazi?
Zdaj vem, da če ne bi avta pred kratkim povoskal, bi sedaj dal sigurno pred voskanjem še glaze :) Sedaj se mi pa nekak ne zdi smiselno, ker ne bo tapravi efekt najbrž. Bom počakal nekje 3 mesece, da FK1000p izgubi na obstojnosti. Kaj pol se mora čisto odstranit vosek, ali lahko čez 3,4 mesece kar nanesem glaze gor?
S samim poliranjem sem zadovoljen, je pa bil lak v dobrem stanju. Edino polno je bilo "swirlow" in nekaj praskic, ki so šle lepo dol. Nisem pa dobil "špegl" efekta :) Tista slika dol je nora - špegl efekt..vaauuu.
Šampon pa imam od Megs, vendar je tisti rumen - wash & wax, z dodanim voskom. Nekak mi ni sedaj, da bi na povoskan avto dajal tale šampon...kaj pa vem, razmišljam, da kupim en ph nevtralen šampon.

Uporabniški avatar
csf
Stalni uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a csf Sr maj 06, 2015 10:34 pm

Zanimivo, nisem vedel, da je v bistvu glaze kot nekakšno nadomestilo poliranja. Ampak najbrž ne zakrije majhne rise dolgoročno (kot npr. samo poliranje), ali pač?

Glaze bo zakril manjše nepravilnosti, očistil barvo in ji dodal globino in sijaj, nekateri imajo že nekaj abrazivov v svoji sestavi tako, da je v kombinaciji z DA mašino mogoče doseči že kar nekaj korekcije na barvi.

Koliko pa so npr. obstojni glazi?

Obstojnost je odvisna od izbire proizvajalca in kompatibilnosti kasneje nanešenega sealanta/voska

Šampon pa imam od Megs, vendar je tisti rumen - wash & wax, z dodanim voskom. Nekak mi ni sedaj, da bi na povoskan avto dajal tale šampon...kaj pa vem, razmišljam, da kupim en ph nevtralen šampon.

Šampon z voskom ni kompatibilen s sealantom in bo zmanjšal odtekanje vode na dolgi rok, šampon brez dodatkov bo prava izbira v tem primeru.
EAT-SLEEP-DETAIL

mp/
Nov uporabnik

Napisal/-a mp/ Sr maj 06, 2015 10:37 pm

Potem avto najprej operem z recimo Latherjem, ga prebrišem s clay krpo in kot lubrikant spet uporabim Lather, ga posušim, premažem z Ultra Glazeom in zaščitim z FK1000p ali kakšnim drugim voskom, naj bi bil boljši kak carnauba vosek recimo FK2685 ali Poorboy's Natty's Blue Paste Wax.

Uporabniški avatar
csf
Stalni uporabnik

Napisal/-a csf Sr maj 06, 2015 10:43 pm

mp/ je napisal/-a:Potem avto najprej operem z recimo Latherjem, ga prebrišem s clay krpo in kot lubrikant spet uporabim Lather, ga posušim, premažem z Ultra Glazeom in zaščitim z FK1000p ali kakšnim drugim voskom, naj bi bil boljši kak carnauba vosek recimo FK2685 ali Poorboy's Natty's Blue Paste Wax.

Postopek je načeloma ok, edino pri LSP-ju (last step product) je potrebno najti primernega, za AF ultra glazom bi sam uporabil FK2685, Natty's blue ima obsbtojnost dva meseca v naših vremenskih razmerah.
EAT-SLEEP-DETAIL

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Če maj 07, 2015 9:15 am

Živjo

Ima kdo mogoče kdo izkušnjo z Finish Kare 425 Extra slick? Trenutno imam še Sonax BSD, s katerim sem precej zadovoljen
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
csf
Stalni uporabnik

Napisal/-a csf Če maj 07, 2015 11:10 am

INFINITI je napisal/-a:Živjo

Ima kdo mogoče kdo izkušnjo z Finish Kare 425 Extra slick? Trenutno imam še Sonax BSD, s katerim sem precej zadovoljen

FK 425 je QD

BSD je sealant
EAT-SLEEP-DETAIL

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi Če maj 07, 2015 11:55 am

mini test za CG Glossworks glaze za vse tiste ki vas zanima kakšno razliko nardi glaze...

http://www.live2detail.com/showthread.p ... orkz-Glaze

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga Če maj 07, 2015 2:01 pm

INFINITI je napisal/-a:Živjo

BSD for it's water behaviour, more glasslike appearance(winter),
FK425 for it's slickness, antistatic properties and gives a wet look.(summer)
Malo para malo muzike!
Najboljši avto je novi avto!

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Če maj 07, 2015 8:59 pm

A super - hvala za odgovore ;)
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe maj 08, 2015 6:49 am

Kako vi odstranjujete lepilo od uteži na litih platiščih pri menjavi gum?
Osrbno sem pri prejšnem avtu odstranil z razrečilom, ampak se je poznalo, kje so bile odstranjene
Lp

Uporabniški avatar
jure1981
Novinec

Kraj: Polzela

Napisal/-a jure1981 Pe maj 08, 2015 4:48 pm

pskoda je napisal/-a:Kako vi odstranjujete lepilo od uteži na litih platiščih pri menjavi gum?
Osrbno sem pri prejšnem avtu odstranil z razrečilom, ampak se je poznalo, kje so bile odstranjene

čistilo za katran/žvečilne/smolo.... dobro napijes..pustis gor blazinico, da naredi svoje.. lahko tudi v kombinaciji z indrustrijskim fenom ..na koncu se spoliras in das preko zascito

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Pe maj 08, 2015 7:48 pm

jure1981 je napisal/-a:čistilo za katran/žvečilne/smolo....

Imas kak primer takega cistila ki dobro deluje?
Jaz sem jih naprimer napil z wd40 (sem nasel nekje na netu predlog), ki je definitivno malenkost pomagal, ampak sem jih se vedno moral z nohtom drgnit dol ko zmesan.. Da ne omenjam da je bilo potem wd40 tezko spravit dol iz feltne.. :)
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga Pe maj 08, 2015 8:06 pm

Laks/zobna nitka, da dobis utez dol.
Blazinice napojene z npr. Autobrite just the tonic. Mogoče uporabis kak plasticni mini spohtl al noht.
obstaja pa tudi radirka za na bormasino.
Malo para malo muzike!

geronimo77
Nov uporabnik

Napisal/-a geronimo77 Pe maj 08, 2015 10:26 pm

Danes sem prvič opral avto po nanosu sealanta FK1000p. Je bil avto čist rumen od cvetnega prahu, pa še par kapljic dežja in avto ni za na cesto :)
No, opazil sem bistveno razliko pri brisanju avta odkar je gor FK1000p. Zdi se mi, da je krpa za brisanje veliko bolj mokra sedaj in jo je potrebno bistveno več ožemat kot pa prej, ko še ni bilo sealanta. Zanimivo se mi to zdi, ker sem nekak pričakoval manj vode na površini. Drugače pa voda lepo odteka, na strehi se pa lepo delajo in vidijo kapljice..se pravi, avto je dobro zaščiten :)
Zanima me, kaj priporočate za odstranitev voska. Če bom čez par mesecev dal gor glaze, moram najbrž odstranit celoten vosek, a ne?
Kakšne so pa kaj izkušnje z Poorboy's nattys? To je baje carnauba vosek in razmišljam, da bi naslednjo rundo voskanja dal nek carnauba vosek za večji sijaj, seveda po glazu. FK100p bi mogoče dal gor šele pred zimo, recimo novembra. A carnauba voski tudi nudijo zaščito laka za vsaj 3 mesece?
Kateri glaze pa priporočate? Razmišljam o nakupu CG black light, ki je pa sicer relativno drag.

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga Pe maj 08, 2015 11:10 pm

Mislim, da bi večina voska morala iti dol s plastelinom v kombinaciji z 'lubrikantom', ki je na osnovi razmaščevalca. Zadnjič sem sprobal to kombinacijo - kot lubrikant mi je služil BiltHamber Surfex HD.
Sicer bi moral delo opraviti tudi kakšen deTar produkt.
Tudi sam glaze ima nekaj arazivnih sposobnosti, tako da bi tudi s tem nekaj odstranil oz. očistil.

Glede kombinacije glaze-a in carnauba voska pa nimam kaj dosti izkušenj. Bo pa pomagalo, če poveš za katero barvo gre.
Vem pa, da obstajajo glaze-i z dodatko sealant-a oz. voska, kar je dobra osnova za naknadno zaščito (sealant ali vosek).

BTW... tudi CSF pripravlja nekaj novih produktov na to temo/kombinacijo.
Malo para malo muzike!

yupi73
Nov uporabnik

Napisal/-a yupi73 So maj 09, 2015 12:37 pm

Pozdravljeni,rabim malo pomoči,...
kakšno zaščito in postopek bi priporočili za avto ki ni ravno nov, ima pa odlično ohranjen lak-srebrna barva(avto je do lanskega leta bil garažiran , ni videl snega, soli itd....še dež bolj poredko,čiščen izključno ročno-večkrat mesečno.....lak je torej lep ni pa nov, pazljiv opazovalec bi od blizu opazil manjše praskice, ampak resnično nič kritičnega....ko je avto opran je lak lep, bleščeč, bistveno lepši kot pri marsikaterem 1-2 leti starem avtu.
Avto ne bo garažitan, torej je/bo stalno izpostvaljen milemu nebu.

Glede na situacijo bi poliranje trenutno preskočil, pa tudi če bi poliral, bi ga dal nekomu , ki to dela profesionalno.

Torej mislim, da bi bil ta postopek OK:
1-VT čistilec
2-snowfoam (že imam)
3Izpiranje
4-šampon(2vedra) - OPTIMUM CARWASH(že imam)
5-Izpiranje
6odtsranjevanje RJE, smol ,...-CARPRO TrIX(že imam)
7- potem pa nastane dilema ---fini plastelin(imam) ali tista krpa z "gumo"(polyshave..), s katero gre dosti hitreje...?????
8-dekontaminacija - CARPRO Eraser ali IP alkohol(25%)
9-poliranje , glaze ,...... to bi prekočil ker v temu ne vidim pomena,....morda čez nekaj časa , ko bo oavto bolj zdelan :D
10- PA SPET DILEMA ----vosek ali sealeant(trenutno porabljam zadnje ostanke SONAX WAX1)...kaj je boljše za dolgotrajno zaščito?????....razmišljam v smeri :FK1000, colnite 845, CARPRO RELOAD, CG JET SEAL,......ali morda kaj tretjega(razni "nano-ti" itd.trenutno odpadejo..--saj vsi po vrsti zahtevajo profesioanalno predpripravo površine - poliranje, ....)
11-pa še kakšen QD za po pranju kompatibilen s stvarjo iz prejšne točke

delal bi v lastni režiji , na roko (brez polirk,....), zato je prednost , da se stvar lepo in preprosto nanaša, brez kakšnih dolgih časov sušenja, posebnih postopkov,....

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi So maj 09, 2015 10:26 pm

pozdravljen, postopek imaš dobro naštudiran in si neverjetno tudi dobro opremljen z odličnimi produkti za vsak postopek pranja :shock: ... kar se tiče zaščite pa mi skačejo po glavi:

- FK1000p; enostaven nanos z aplikatorjem, en nanos gre zelo daleč, zelo ekonomična uporaba, lahko ga nanesemo v več slojih s premorom 8ur (npr. 1 zvečer + 1 zjutraj), enostavno se odstranjuje po cca 20min (sem ga pustil gor tud že 1h pa se enostavno obriše brez težav), pusti na dotik zelo gladko površino, obstojen 4-6 mesecev v več slojih ;) moja go-to zaščita :lol:

- Colinite 845; enostaven nanos z aplikatorjem, en nanos gre zelo daleč, zelo ekonomična uporaba, nanašanje v slojih ni nujno ali potrebno, enostavno se odstranjuje po cca 20min, ne pusti tako gladke površin kot FK1000p ampaj je pa odtekanje vode boljše, obstojen cca 6 mesecev (proizvajalec obljublja 1 leto)

- Carpro HydrO2 Lite; nisem sicer še sprobal ampak se mi dopade dejstvo, da takoj ko se avto opere in spere z vodo, s Hydro2 samo pošpricamo po mokrem panelu in speremo z visokotlačnim in to je to 8) . Obdeluje se panel za panelom, obstojnost je do 3 mesece, ki sicer ni toliko kot zgornja 2 ampak glede na to, da se lahko nanese po potrebi med rednim pranjem, ne vidim večjega problema.

- Soft 99 Fusso white; velika piksna z priloženim aplikatorjem, aplikacija isto kot FK1000p, obrišemo po 15-20min, brise se malo težje kot zgornja FK ali 845, vsebuje filerje ki zapolnijo manjše praskice, rise in swirle 8) , dolgo obstojen 6-12 mesecev (proizvajalec pravi 1 leto), 1 piksna bo zdržala se pravi do penzije ali dokler se ne naveličaš in vržeš v smeti :mrgreen:

Če pa denar ni ovira pa kateri od dražjih in obstojnejših carnauba voskov ala Angelwax angelwax, Angelwax Desirable, FK 2685 pink wax, Bouncer's Vanilla Ice, Bouncer's Forfity Winter Wax. :DDD

Za QD pa Angelwax QED.
pa prijetno pranje :lol:
Vrni se na Avtokozmetika

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost