Nega vozila (znotraj in zunaj), poliranje, zaščita, uporabni nasveti...

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Kraj: Dežela cvička

Re: Katero avtokozmetiko uporabljate? (čistila, polirne past

Napisal/-a dzuro.na.izi Po maj 18, 2015 1:55 pm

rs5 je napisal/-a:
dzuro.na.izi je napisal/-a:
rs5 je napisal/-a:Ima kdo izkušnje s to zaščito za luči http://www.operi-avto.si/nega-zarometov ... 90022.html ?

Posredujem izkušnje uporabnikov iz drugega foruma
http://www.autogeekonline.net/forum/pro ... -test.html

Zaključek uglavnem...ni preveč dobra oz. dolgotrajna zaščita!

Kaj naj potem nanesem gor da bo ok :?: sedaj sem imel or prisma sealant pa se ne obnese dobro

Optimum opti-lens coating...opti coat...kej v tem špilu! najbolj idealno pa 2k prozorni lak

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi Po maj 18, 2015 2:12 pm

INFINITI je napisal/-a:Živjo fantje - hitro vprašanje, ker grem spotoma nabavit v trgovino čez kako urco... uporabljam Sonax BSD na FK1000p in trenutni "šampon" požira vse te namaze in moj trud, pa bi rad nekaj kar super očisti, hkrati pa ne uničuje zaščite. 8)

Kaj od sledečega bi bilo najboljše za mojega coupejca - rad imam glos zadeve :)
http://www.operi-avto.si/lang-en/sampon ... 500ml.html
http://www.operi-avto.si/lang-en/sampon ... 473ml.html

Lather in Angelwax šampon (ga imam doma in sem zadovoljen) sta šampona brez dodatkov, medtem ko Glosworks vsebuje gloss enhancer (dodatek za sijaj). vsi so ok za vzdrževanje...Chemical guys s tem dodatkom samo poda videz pravkar voskanega avta...če praviš da ti je to všeč!
Ka si pa do zdej uporablu? Če kakšen šampon z voskom le-ta ustvari sloj zaščite (voska) na obstoječi zaščiti, ki ima slabše lastnosti kot npr. FK ali BSD (slabše nabiranje in odtekanje vode), zato je pa najboljše izbrati šampon brez dodanega voska da obdržiš iste lastnosti LSP-ja. Možno pa tud da si uporablju napačno razmerje šampona in vode in je bila mešanica preveč bazična, čeprav maloverjetno!
Šamponi z voskom se ponavad priporočajo za tiste, ki nimajo LSP na avtu, da imajo vsaj tisto minimalno zaščito barve.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Po maj 18, 2015 2:21 pm

INFINITI je napisal/-a:Živjo fantje - hitro vprašanje, ker grem spotoma nabavit v trgovino čez kako urco... uporabljam Sonax BSD na FK1000p in trenutni "šampon" požira vse te namaze in moj trud, pa bi rad nekaj kar super očisti, hkrati pa ne uničuje zaščite. 8)

Lather in Angelwax šampon (ga imam doma in sem zadovoljen) sta šampona brez dodatkov, medtem ko Glosworks vsebuje gloss enhancer (dodatek za sijaj). vsi so ok za vzdrževanje...Chemical guys s tem dodatkom samo poda videz pravkar voskanega avta...če praviš da ti je to všeč!
Ka si pa do zdej uporablu? Če kakšen šampon z voskom le-ta ustvari sloj zaščite (voska) na obstoječi zaščiti, ki ima slabše lastnosti kot npr. FK ali BSD (slabše nabiranje in odtekanje vode), zato je pa najboljše izbrati šampon brez dodanega voska da obdržiš iste lastnosti LSP-ja. Možno pa tud da si uporablju napačno razmerje šampona in vode in je bila mešanica preveč bazična, čeprav maloverjetno!
Šamponi z voskom se ponavad priporočajo za tiste, ki nimajo LSP na avtu, da imajo vsaj tisto minimalno zaščito barve.

Hvala ti - potem glossworkz. Imel sem sonax Xtreme in sem bil zelo zadovoljen. Potem mi ga je zmanjkalo in sem 2X opral z armorall wash&wax, ampak se je prav opazno rokavica za pranje bremzala po površini, po izpiranju je bilo prav videti kako slabše voda odteka dol iz pleha, ki je bil predhodno pokrit ali z Sonax BSD ali FK1000p. Prej po pranju z Sonax šamponom, je recimo predhodno nanešen BSD držalo gor skoraj 3 mesece kar se tiče odtekanja, pa je vreme zunaj bilo precej hujše in zimsko.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga Po maj 18, 2015 3:45 pm

rs5 je napisal/-a:
rs5 je napisal/-a:Ima kdo izkušnje s to zaščito za luči http://www.operi-avto.si/nega-zarometov ... 90022.html ?

Posredujem izkušnje uporabnikov iz drugega foruma
http://www.autogeekonline.net/forum/pro ... -test.html

Zaključek uglavnem...ni preveč dobra oz. dolgotrajna zaščita!

Kaj naj potem nanesem gor da bo ok :?: sedaj sem imel or prisma sealant pa se ne obnese dobro

Optimum opti-lens coating...opti coat...kej v tem špilu! najbolj idealno pa 2k prozorni lak

Tudi z FK-jem se da doseči soliden rezultat ob predpostavki, da je podlaga pravilno pripravljena. Preverjeno.
Malo para malo muzike!
Najboljši avto je novi avto!

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga Po maj 18, 2015 3:53 pm

INFINITI je napisal/-a:

Hvala ti - potem glossworkz. Imel sem sonax Xtreme in sem bil zelo zadovoljen. Potem mi ga je zmanjkalo in sem 2X opral z armorall wash&wax, ampak se je prav opazno rokavica za pranje bremzala po površini, po izpiranju je bilo prav videti kako slabše voda odteka dol iz pleha, ki je bil predhodno pokrit ali z Sonax BSD ali FK1000p. Prej po pranju z Sonax šamponom, je recimo predhodno nanešen BSD držalo gor skoraj 3 mesece kar se tiče odtekanja, pa je vreme zunaj bilo precej hujše in zimsko.

Zelo dobra in hitra alternativa:
- šampon: Gyeon Bathe+ (z vsakim pranjem se zaščita - sheeting - opazno doda)
- QD: Gyeon WetCoat (z vsakim nanosom, ki je zelo enostaven, se poudari beading)

Če je pa za podlago Gyeon CanCoat (ali katero izmed dražjih coating-ov), je pa to bomba.

Sicer sta zelo pomembna faktorja pripravljenost podlage in kompatibilnost premazov in šampona.

Lp,
G
Malo para malo muzike!

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Po maj 18, 2015 4:09 pm

Gyga je napisal/-a:
Zelo dobra in hitra alternativa:
- šampon: Gyeon Bathe+ (z vsakim pranjem se zaščita - sheeting - opazno doda)
- QD: Gyeon WetCoat (z vsakim nanosom, ki je zelo enostaven, se poudari beading)

Če je pa za podlago Gyeon CanCoat (ali katero izmed dražjih coating-ov), je pa to bomba.

Sicer sta zelo pomembna faktorja pripravljenost podlage in kompatibilnost premazov in šampona.

Lp,
G

Sem že vzel sedaj chemical ampak OK mogoče drugič ;) BTW - namesto česa je ta can coat - namesto sealanta? Se pravi kaj prvo bi moral z neutralnim šamponom brez voska oprat, dat ta can gor in šele nato pride v poštev GY šampon ša wetcoat?
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga Po maj 18, 2015 6:12 pm

Tako, kot si zapisal. Gre za sealant. Le, da mora (je priporočljivo za daljšo obstojnost) biti pred nanosom sealanta-CanCoat-a površina dekontaminirana. Ph nevtralni šampon ne more dekontaminirati površine. To se doseže z Iron, tar, clay produkti + čiščenje z IPA.

Mislim, da sem Bathe+ in WetCoat nanesel tudi na FK in je bilo OK. Saj boš videl. Izdelkov je ogromno in vsak ima svoje izkušnje.
Malo para malo muzike!

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga Po maj 18, 2015 6:21 pm

geronimo77 je napisal/-a:Sem sedaj videl, da je Britemax vantage v bistvu carnauba vosek, ali sealant hehe? Extreme elements pa je polimerni premaz :)

Tako je. Vantage je vosek (naravni/carnauba), Extreme elements pa sintetika. Naravno gre na sintetiko, kontra ne. Prav danes videl temo: http://www.detailingworld.co.uk/forum/s ... ?p=4901307

Lp,
G
Malo para malo muzike!

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi Po maj 18, 2015 7:27 pm

Res je lovely jublly tale fico :lol: eno vprasanje glede blackmaxa in sicer ali je to glaze ali fina polir pasta al kombinacija obeh. In se ali se lahko nanasa na roke ali izkljucno z masino...pa vrjamem da je s polirko bolsi efekt

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi Po maj 18, 2015 7:36 pm

Tudi z FK-jem se da doseči soliden rezultat ob predpostavki, da je podlaga pravilno pripravljena. Preverjeno.[/quote]

Ze ze ce sam peres avto in da ves s cem peres...kaksen laik al pa vecina ljudi bo sla prat pa v avtomatsko pralnco kjer ti pa nasopajo hudo bazicno predpranje ki tist fk spere dol brez tezav...ce se gre pa za lasten avto je pa fk cist ok zascita...al pa katera koli druga zascita z uva in uvb blokerji ce jo redno nanasas...tko se men zdi

geronimo77
Nov uporabnik

Napisal/-a geronimo77 Po maj 18, 2015 7:48 pm

Gyga je napisal/-a:
geronimo77 je napisal/-a:Sem sedaj videl, da je Britemax vantage v bistvu carnauba vosek, ali sealant hehe? Extreme elements pa je polimerni premaz :)

Tako je. Vantage je vosek (naravni/carnauba), Extreme elements pa sintetika. Naravno gre na sintetiko, kontra ne. Prav danes videl temo: http://www.detailingworld.co.uk/forum/s ... ?p=4901307

Lp,
G

Se pravi, najprej se avto obdela z Extreme elements pol se pa nanese Vantage? Je pa tale Vantage kar drag, sam rezultat je pa vrhunski. Fičo se lepo sveti :)

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga Po maj 18, 2015 9:36 pm

Zadovoljen bi bil tudi s kombinacijo BlackMax in Extreme Elements. Jaz bi Vantage nabavil, če bi čutil potrebo po tem.
Malo para malo muzike!

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga Po maj 18, 2015 9:41 pm

dzuro.na.izi je napisal/-a:Res je lovely jublly tale fico :lol: eno vprasanje glede blackmaxa in sicer ali je to glaze ali fina polir pasta al kombinacija obeh. In se ali se lahko nanasa na roke ali izkljucno z masino...pa vrjamem da je s polirko bolsi efekt

Je nekaj vmes. Najbolje, da kar skopiram:
Britemax Black Max – 473ml
Black Max is formulated to quickly and easilyremove stubborn fine polish lines and micro swirls left behind by moreaggressive buffing compounds often only noticed in direct sunlight.
Perfect for removing 3000 grit sanding marks,microsurface imperfection and oxidation. By polishing with Black Max, the depthand brilliance of shine is simply dazzling.
Contains no silicones or waxes and leaves anon-oily mirror like surface ready to be sealed.
- Swirl & oxidation removal
- Removes 3000 sand grit marks
- Medium scratch removal
- Lubricated, fast acting abrasive cut
- Will not load up wool or foam pads
- Contains no silicone - body shop safe
- Preps surface ready for sealing
- Dust free

Seveda se da nanašat na roke, je pa logično, da bo z mašino več korekcije.
Sicer pa vsak glaze naredi nekaj korekcije.

Lp,
G
Malo para malo muzike!

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi Po maj 18, 2015 10:21 pm

hvala...tale britemax kombinacija black maxa in EE se mi vedno bolj dopade :D

Mam pa že neki podobnega doma kot je black max in sicer Meguiars ultimate polish, ki je pre waxing glaze z malo abrazivi in večinoma polnili...nekako tako kot black max :!: oba sta primerna za temne barve, oba poglobita barvo in oba zafilata mini praske.

Pravzaprav sm enkrat testiru Megs ultimate compound in Megs ultimate polish na nekem panelu ki sm ga testno prebarvu in nalašč poprasku. Rezultati so sledeči
150120151050.jpg

Levo je 1x obdelava z ultimate compound-om, sredina je neobdelana in porisana, desno so 4 obdelave z ultimate polishom vse na roke. Panel seveda ni popoln in ima globje rise oz. razpoke barve ker se ni pravilno posušila ampak se vidi razliko koliko risov sta oba izdelka odstranila. Oba naj bi se uporabila z roko v roki...UC da odstrani zbledelost in rise ter UP da odstrani možne holograme od UC in doda sijaj ter globino!

Že neki časa razmišlam, da bi nardil eno mini primerjavo dveh AIO izdelkov in štirih voskov na havbi avta (barva je temno siva)! Koga zanima???

geronimo77
Nov uporabnik

Napisal/-a geronimo77 To maj 19, 2015 2:46 pm

Nekako sem se 90% odločil, da bom nabavil izdelke Britemax in sicer:

-Black max
-Extreme elements
-Vantage vosek

To troje je najbrž 100% kompatibilno med seboj. Zanima me, kako si sledijo: najprej seveda temeljito pranje (sedaj je gor FK, tako da bom z tem nanosom še malo počakal) in priprava površine. Nato barvo temeljito obdelam z Black max-om, nakar sledi Extreme elements, na koncu pa še carnauba vosek Vantage, saj zaščita seveda mora bit. Najbrž je tale vosek bolj kompatibilen kot npr. FK. Ne vem pa kako je obstojen in kakšno zaščito nudi ta Vantage vosek. Ima že mogoče kdo izkušnje z njim? Zagotavljal naj bi zaščito nekje 3-4 mesece.

Zdaj, moja barva avta je metalik modra. Po mojem mnenju bi kombinacije omenjenih izdelkov naredila verjetno maksimalen afekt na moji barvi. Sicer piše, da je Black max bolj za črne barve, ampak na modro bi tudi najbrž dobro sedel.

Je že kdo kombiniral te izdelke med sabo? Efekt na slikah je fantastičen.

tyke
Nov uporabnik

Napisal/-a tyke To maj 19, 2015 6:23 pm

Na zgornji barvi ni preveč težko doseči takega efekta, mislim da je to jasno vsem, ke se vsaj malo razume v avtokozmetiko. Veliko se da narediti že z malce fotografske žilice. ;) Glede na material, katerega imaš doma, bi lahko poizkusil iztisniti iz njega maksimum.

Lp, tyke

Uporabniški avatar
csf
Stalni uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a csf To maj 19, 2015 10:36 pm

Kar nekaj vprašanj sem dobil kakšna je razlika med voskom in sealantom, na hitro na roko skicirana laična razlaga za lažjo predstavo, bolj podrobno o samih voskih, nanašanju in njihovi uporabi napišem v prihodnjih dneh.

Največja razlika je, da se sealant sprime/združi z barvo medtem, ko vosek naredi nekakšno "ovojnico" na površini, teoretične se vosek sploh ne sprime s površino ker nima teh sposobnosti. To je če govorimo o carnauba voskih, če pa gre za sintetične voske potem je "združljivost" boljša in posledično je obstojnost veliko daljša, primer takega voska je Collinite 845 ali FK Pink. Vosek že v prvem mesecu tudi ob pravilnem vzdrževanju z neutralnimi brez dodatkov šamponi izgubi 25% ali več nanosa.

Slika
Zadnjič spremenil csf, dne To maj 19, 2015 10:49 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
EAT-SLEEP-DETAIL

Uporabniški avatar
csf
Stalni uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a csf To maj 19, 2015 10:47 pm

geronimo77 je napisal/-a:
-Black max
-Extreme elements
-Vantage vosek

To troje je najbrž 100% kompatibilno med seboj. Zanima me, kako si sledijo: najprej seveda temeljito pranje (sedaj je gor FK, tako da bom z tem nanosom še malo počakal) in priprava površine. Nato barvo temeljito obdelam z Black max-om, nakar sledi Extreme elements, na koncu pa še carnauba vosek Vantage, saj zaščita seveda mora bit. Najbrž je tale vosek bolj kompatibilen kot npr. FK. Ne vem pa kako je obstojen in kakšno zaščito nudi ta Vantage vosek. Ima že mogoče kdo izkušnje z njim? Zagotavljal naj bi zaščito nekje 3-4 mesece.

Zdaj, moja barva avta je metalik modra. Po mojem mnenju bi kombinacije omenjenih izdelkov naredila verjetno maksimalen afekt na moji barvi. Sicer piše, da je Black max bolj za črne barve, ampak na modro bi tudi najbrž dobro sedel.

Ta kombinacija je sigurno ena boljših na tržišču, ko govorimo o sijaju in globini barve.

Prednosti so v tem, da Black Max poudari barvo in naredi globino, če je npr. avtomobil metalik barve bodo "perle" v barvi še bolj vidne, barva dobi t.i "metallic flake pop". Extreme elements bo dodatno zaščitil barvno površino in ji dodal "refleksivnost" in kot pika na i Vantage, ki naredi t.i. "wet look".

FK bi lahko nanašali na Black max medtem, ko pa ne bilo smisla, če bi ga nanesli na predhodno nanešeni Extreme elements, lahko pa na FK nanesemo Vantage ali pa Vantage direktno na Black Max.

Black Max lahko uporabimo na vseh barvnih kombinacijah, tudi na beli ali srebrni, lahko ga nanašamo ročno ali strojno. Če ga nanšamo strojno bomo z njim dosegli tudi manjšo korekcijo barve.
EAT-SLEEP-DETAIL

geronimo77
Nov uporabnik

Napisal/-a geronimo77 Sr maj 20, 2015 9:22 am

csf je napisal/-a:
geronimo77 je napisal/-a:
-Black max
-Extreme elements
-Vantage vosek

Ta kombinacija je sigurno ena boljših na tržišču, ko govorimo o sijaju in globini barve.

Prednosti so v tem, da Black Max poudari barvo in naredi globino, če je npr. avtomobil metalik barve bodo "perle" v barvi še bolj vidne, barva dobi t.i "metallic flake pop". Extreme elements bo dodatno zaščitil barvno površino in ji dodal "refleksivnost" in kot pika na i Vantage, ki naredi t.i. "wet look".

FK bi lahko nanašali na Black max medtem, ko pa ne bilo smisla, če bi ga nanesli na predhodno nanešeni Extreme elements, lahko pa na FK nanesemo Vantage ali pa Vantage direktno na Black Max.

Black Max lahko uporabimo na vseh barvnih kombinacijah, tudi na beli ali srebrni, lahko ga nanašamo ročno ali strojno. Če ga nanšamo strojno bomo z njim dosegli tudi manjšo korekcijo barve.

Hvala za odgovor. Imam še eno vprašanje. Trenutno imam na avtu 3 tedne nanešen FK. Najbrž bi bilo smiselno nanesti Black max, extreme elements in vantage čez cca. 2 meseca, ko FK že popusti,a ne? Black max-a najbrž ni smiseleno nanašat na površino, kjer je gor že FK sealant? Kakšna je pa obstojnost tega Vantage voska? Ima podobne zaščitne funkcije kot FK ali je še boljši?
Doma imam rotacijsko polirko in me zanima ali lahko z njo nanašam Black max? Kolikor berem, naj bi se to večinoma delalo z DA polirko.
Black max je torej nekakšna kombinacija fine polir paste in glaza. Jaz sem avto namreč že spoliral z fino polir pasto CG V38, ampak mislim, da ne bi nič škodilo, če nanesem še black maxa.

Lep dan vsem.

Fishman
Nov uporabnik

Napisal/-a Fishman Če maj 21, 2015 12:52 pm

Pozdravljeni,

pri hiši je nov Ford S-max(l.2012) kovinsko črne barve. Glede na ta da se na tej barvi pozna skoraj vse od umazanije do malih ris me zanima kako se lotiti avta. Trenutno se avto pere le z blagim Sonax šamponom za pogosto pranje. Sam bi rad zadevo po pranju še zaščitil oz izboljšal in poudaril barvo vendar s čim manj dela. Ima kdo kak predlog kaj nanesti na avto da ne naredim več sranja kot koristi.
Mogoče kaj takega ; http://www.spoliraj.si/products.php?bod ... th=111_146
http://www.operi-avto.si/lang-en/sampon ... gloss.html

Prosil bi še za predlog s čim negovati notranjost.

Hvala za nasvete.
Vrni se na Avtokozmetika

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov