Prilagam še sliko končnega izdelka, glede na to da me je vse skupaj koštalo cca 10€ za vsa 4 platišča in še nisem nikoli nič barval, sem kar zadovoljen, če se spomnim bom spomladi poslikal ta platišča, da vidite kako je barva zdržala.
Ali212 je napisal/-a:"orange peel-a" - ne vem kakšen je slovenski izraz.
"Pomaranča"
Vse pohvale za trud, vem da si vložil kar nekaj energije v končni izdelek. Poleg tega sem vedno podpiral takšne "DIY" projekte. Se je pa pri tem potrebno zavedat, da je to bolj kratkoročna rešitev. Nova platišča, prašno barvana običajno zdržijo kakih 5 let, sprej 4 v 1 pa se bo s prašnim barvanjem težko kosal. Še posebej če podlaga ni popolnoma brez rje.
Če imate možnost še vedno priporočam peskanje. Grobo strojno peskanje danes ni več tako drago (za 4 platišča ne dam več kot 25€ z DDV) in je povsem primerno za železna platišča (aluminijasta platišča je še vedno potrebno peskat ročno z ustreznim medijem). Ročno drgnjenje s kratačami in brusnim papirjem ne bo nikoli tako učinkovito kot peskanje. Da ne govorim o času, ki je potreben za ne preveč dober izdelek.
Da ti jaz odgovorim, za moj primer. Sem kupil taka platišča, ki so imela minimalno rje. Sem lepo očistil, razmastil in temeljito prebrusil z brusno gobico. Potem sem dal dva sloja primerja in gor tri sloje barve, na koncu še lak. Rob sem še malo bolj zaščitil z vsem. To je bilo narejeno pred zimo. Po koncu zime je bil rob totalno rjast, tudi na ostali površini se je nekje že kazala rja. Tako, da če hočeš, da drži, daj peskat in prašno barvat. To, ali pa sem jaz imel slab material.