Nega vozila (znotraj in zunaj), poliranje, zaščita, uporabni nasveti...

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Kraj: Dežela cvička

Re: Katero avtokozmetiko uporabljate? (čistila, polirne past

Napisal/-a dzuro.na.izi So mar 05, 2016 4:20 pm

Wuhu 2000-i odgovor v tej temi...sm mogu neki napisat :lol:

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi So mar 05, 2016 4:23 pm

P2008 je napisal/-a:Ko ravno vidim to temo...zanima me, katero cistilo uporabiti za ciscenje alu platisc pri katerih je umazanija kar precej trdovratna. Morda Sonax extreme ali kaj drugega? Kje kupiti?

Hvala

Poglej Test cona temo na Avtomobilizem avtokozmetika. Drugače pa ja Sonax xtreme je ena varjanta...dobi se na bencinskih črpalkah, drugače pa namenska čistila za platišča so dobra opcija, poglej malo na spoliraj.si ali operi-avto.si.

geronimo77
Nov uporabnik

Napisal/-a geronimo77 Po mar 07, 2016 9:34 pm

csf je napisal/-a:
Evo poročilo glede zaščite z Britemax combo. Zadeva drži nekako 4 mesece. Odtekanje vode je bilo v tem času super, držalo kot prvi dan. Pred parimi dnevi pa opazim, da je zaščita več al manj popustila, saj ni bilo več kapljic na avtu, kot prej. Zanimivo, pred parimi dnevi je še držala, pol pa naenkrat konc hehe. Sem pa zadovoljen, nanos Vantage voska sem naredil pred 1. novembrom, se pravi zadeva je držala dobre 4 mesece, kar ni slabo.

Super obstojnost glede na to, da je bilo to v zimskim mesecih 8)

Čez kak mesec pa razmišljam, da bi probal nanesti zaščitni premaz Triz od Soft99. Ima kdo že izkušnje z njim? Priporočate kaj podobnega?

Triz je super zadeva, doda ogromno sijaja in celo malenkost zakrije praske, Triz Premium pa ima še malenkost daljšo obstojnost. Eden kot drug sta odlična zaščitna premaza, sploh, če nimamo časa avto polirati, voskati in tako prihranimo čas.

Triz bo najverjetneje šel kmalu na avto (moram sprobat še malo japonski detailing) :D Zanima me, če lahko po nanosu Triza nanesem še vosek, npr. Vantage?

Uporabniški avatar
csf
Stalni uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a csf To mar 08, 2016 12:47 pm

Triz bo najverjetneje šel kmalu na avto (moram sprobat še malo japonski detailing) :D Zanima me, če lahko po nanosu Triza nanesem še vosek, npr. Vantage?

Lahko brez problema
EAT-SLEEP-DETAIL

geronimo77
Nov uporabnik

Napisal/-a geronimo77 To mar 08, 2016 2:04 pm

csf je napisal/-a:

Lahko brez problema

Super, me prav zanima ta kombinacija :)

P2008
Novinec

Napisal/-a P2008 Ne mar 13, 2016 7:31 pm

Evo, platisca sem uspel scistiti s Sonax Xtreme (za najbolj trdovratno umazanijo pa je bilo potrebno uporabiti zal tudi Arf).

Se mogoce nasvet, kupite cistila za avto v prehrambeni trgovini in ne v specializirani trgovini...zal sem sele po nakupu v specializirani trgovini ugotovil, da bi isto cistilo najceneje dobil v trgovini, kjer drugace kupujem kruh... :?

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi Po mar 14, 2016 9:26 am

P2008 je napisal/-a:Evo, platisca sem uspel scistiti s Sonax Xtreme (za najbolj trdovratno umazanijo pa je bilo potrebno uporabiti zal tudi Arf).

Se mogoce nasvet, kupite cistila za avto v prehrambeni trgovini in ne v specializirani trgovini...zal sem sele po nakupu v specializirani trgovini ugotovil, da bi isto cistilo najceneje dobil v trgovini, kjer drugace kupujem kruh... :?

Res je. Dolocene stvari se za nezahtevne ljudi dobi tudi v bolje zalozenih trgovinah kot so spar, mercator, tus in leclerc. Vecinoma so to izdelki od sonax, armor all, turtle wax, mafra...ki so cist ok za uporabo.

Kot kaksen razmascevalec je pa tud malo razredcen meglio dober.

Je pa stvar taka da za isti denar ali kak eur vec dobis v specializiranih trgovinah precej boljso izbiro in kvaliteto.

Dawid1
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a Dawid1 Po mar 14, 2016 3:01 pm

dzuro.na.izi je napisal/-a:
P2008 je napisal/-a:Evo, platisca sem uspel scistiti s Sonax Xtreme (za najbolj trdovratno umazanijo pa je bilo potrebno uporabiti zal tudi Arf).

Res je. Dolocene stvari se za nezahtevne ljudi dobi tudi v bolje zalozenih trgovinah kot so spar, mercator, tus in leclerc. Vecinoma so to izdelki od sonax, armor all, turtle wax, mafra...ki so cist ok za uporabo.

Kot kaksen razmascevalec je pa tud malo razredcen meglio dober.

Je pa stvar taka da za isti denar ali kak eur vec dobis v specializiranih trgovinah precej boljso izbiro in kvaliteto.

Vsekakor se strinjam z @dzuro.na.izi in tudi res je da namenska čistila v specializiranih trgovinah stanejo malenkost več, ampak je ponavadi tudi tako, da ga za čiščenje porabiš bistveno manj, torej za čistilo za platišča ki stane 20e ga porabiš občutno manj kot pa neko universal čistiloo ki pride 6€ in porabiš celega da enkrat očistiš felge.

Ravno ta vikend, sem temeljito preizkusil novo zadevo od Carshinefactory On Fire (spoliraj.si) na zanemarjenih M platiščih od BMW. Platišča so bila neredno čiščena in polna zapečenega zavornega prahu, leteče rje itd.... Z res malo truda in čistila, so bila kot nova, poraba čistila izredno majna, čistilna moč pa ogromna.

Slikovni prikaz je viden v temi Avtokozmetika SM v tem podforumu.

Vsekakor pa velja da so namenska čistila namenjena svojemu namenu, v ceni pa tudi ni gromozanske razlike.

lp,

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny To mar 15, 2016 8:01 pm

Kupim Tornador Black-a, če lohk kdo kj cnej zrihta :D

pronet
Nov uporabnik

Napisal/-a pronet To mar 15, 2016 9:24 pm

pinny je napisal/-a:Kupim Tornador Black-a, če lohk kdo kj cnej zrihta :D

sva že 2 :D

Uporabniški avatar
csf
Stalni uporabnik

Napisal/-a csf To mar 15, 2016 9:43 pm

pinny je napisal/-a:Kupim Tornador Black-a, če lohk kdo kj cnej zrihta :D

Priporočena cena je 159€, torej računaj cca.140€ s popustom v SIoveniji
EAT-SLEEP-DETAIL

Uporabniški avatar
csf
Stalni uporabnik

Napisal/-a csf To mar 15, 2016 9:56 pm

V Sloveniji si lahko v marsikateri delavnici pred leti opazil različne "pripomočke iz gospodinjstva" za detailing 8) , da jih naštejem nekaj:

No1 je sigurno Meglio, uporablja se ga za čiščenje tapet na vratih, razmaščevanje, čiščenje platišč, čiščenje motornega prostora... skratka rekel bi lahko AIO čistilo.

No2 zaseda Arf, dolga leta je bil nepogrešljiv pripomoček npr. ko je prišla bela Fiat Marea iz zlatih časov uvoza iz Italije, seveda barva ni bila bela ampak kavne barve in tukaj se je Arf odlično izkazal kot nadomestek plastelina :shock: Sicer je potem v večini primerov bila barva malo zamatirana ampak ok je so rekli za avto, ki je šel v prodajo :-P

No3 pa bi sam postavil Cet, ki je se je prav tako odlično izkazal za pranje vozila kot nadomestilo za avtošampon-ne moremo zanikat, da ni dobro dišal po limoni in se odlično penil =P
EAT-SLEEP-DETAIL

Aesthetics
Stalni uporabnik

Napisal/-a Aesthetics Sr mar 16, 2016 3:48 pm

Okej, sicer je RainX poceni, ampak obstaja še kaj cenejšega ali pa boljšega za to ceno? Za odtekanje kapljic na ogledalih, sprednjem in zadnjem vet. steklu?

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi Sr mar 16, 2016 6:56 pm

Aesthetics je napisal/-a:Okej, sicer je RainX poceni, ampak obstaja še kaj cenejšega ali pa boljšega za to ceno? Za odtekanje kapljic na ogledalih, sprednjem in zadnjem vet. steklu?

Angelwax H2go

sebek72
Nov uporabnik

Napisal/-a sebek72 So mar 19, 2016 10:14 pm

Ker se tudi sam podajam v detailing bi vas prosil za mnenja in nasvete.

Prebral sem že veliko in videl veliko različni mnenj. Vidim namreč, da je to kar ena mala znanost :)

Želim si za nek normalen budjet dobiti dobre produkte, ki mi bodo olajšali delo in dobro zaščitili avto.

Moj plan glede produktov je nakako takole (ker sem začetnik in ne hard core detailer, bom verjetno omejil kaj vse bom uporabljal oz. dodajal po potrebi).

Plan zgleda nekako takole (nov avto - temno siva barva).

Zunanjost:
- Navadni avtošampon, brez dodatkov, da ne odžira nanešene zaščite (sonax koncentrat). Katero gobo/rokavico naj vzamem?
- CarPro Perl ali Sonax Gel za plastiko in gume
- Za platišča še nevem ali bom potreboval - odvisno od umazanosti - kaj priporočate?
- Sonax BSD za zaščito, saj je dokaj enostaven za nanašati (za stekla verjetno kaj druga).
- Kaj priporočate za zaščito platišč z čim manj dela (HydrO2)?
- Potrebujem kak glaze za pod sealant?
- Čistilo za rjo po potrebi - zaenkrat ni v planu

Notranjost:
- Tukaj sem bolj v temi. Ne bi rad nekega glossy/lepljivega videza, samo da deluje antistatično in odstrani madeže, saj je notranjost avtomobila svetla (plastike in sedeži).
- Steka notranjost - verjetno navaden stelex

Na starejšem avtu, bi rad osvežil barvo, zgladil manjše praske (star 7 let - rdeč) in nato zaščitil z sonax BSD. Bo Sonax Polish + Wax 2 NPT ok?

Kako je glede krp iz mikrovlaken? Katere priporočate za poliranje, nanašanje sealantov, notranjost, sušenje?
Gledal sem komplete od AmazonBasics, ki bi jih uporabljal za vse razen sušenja. Se splača resirat malo več denarja za krpe?

Prosim za predloge/komentarje.

Hvala

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi Po mar 21, 2016 9:14 am

Živjo,

sebek72 je napisal/-a:Plan zgleda nekako takole (nov avto - temno siva barva).

Zunanjost:
- Navadni avtošampon, brez dodatkov, da ne odžira nanešene zaščite (sonax koncentrat). Katero gobo/rokavico naj vzamem?
- CarPro Perl ali Sonax Gel za plastiko in gume
- Za platišča še nevem ali bom potreboval - odvisno od umazanosti - kaj priporočate?
- Sonax BSD za zaščito, saj je dokaj enostaven za nanašati (za stekla verjetno kaj druga).
- Kaj priporočate za zaščito platišč z čim manj dela (HydrO2)?
- Potrebujem kak glaze za pod sealant?
- Čistilo za rjo po potrebi - zaenkrat ni v planu

1. če že imaš Sonax-ov šampon ga kar porabi do konca. Je čist OK. Drugače so pa še dobre opcije za nevtralen šampon Angelwax shampoo, CSF bubbles, Poorboys slick&suds, Britemax cleanmax če si pa za varjanto brez mehurčkov pa Optimum no rinse. Rokavico kupi kakšno iz mikrovlaken npr. Microfiber madness ali Gyeon Q2M, tudi kakšna kvalitetna nudl rokavica bo okej. Če si pa bolj za gobe pa ni boljše kot CSF black mountain.
2. Platišča lahko tudi z avtošamponom pereš, glej samo da imaš zanje posebej vedro in posebej rokavico (neka pocenska nudl rokavica bo čist ok). Za dekontaminacijo pa lahko uporabiš tudi CSF On-fire, Bilt hamber Korrosol ali auto wheel, Sonax xtreme...Priporočam tudi dobro večnamensko čistilo za gume, plastike, tesnila, itd....npr. Meguiars APC, Optimum power clean, Chemical guys all clean, CSF Citrus force, Britemax Grimeout, Bilt hamber surfex ipd.
3. Sonax BSD bo dobra izbira...Priporočam pa da najprej naneseš Sonax Polymer net shield kot osnova in nato BSD 1x na mesec po pranju. Odtekanje bo fenomenalno s to kombinacijo.
4. Sonax PNS in BSD se lahko uporabita tudi na platiščih. Jih je pa treba najprej dobro očistit in dekontaminirat.
5. Ni potrebe za glaze razen če bi rad zakril nekaj manjših praskic. Če že imaš Sonax Polish+wax 2 bo tudi to OK da rahlo očisti barvo, ji povrne sijaj in malenkost zakrije praske preden naneseš končno zaščito.
6. Čistilo za zračno rjo zelo prav pride za dekontaminacijo pred nanosom zaščite...seveda priporočam tudi plastelin (za 10eur nimaš kej velik za zgubit). Bilt hamber Korrosol bo kr dobra izbira. Druge opcije so še CSF iron off, car-pro iron x, Gyeon iron in podobni.

sebek72 je napisal/-a:Notranjost:
- Tukaj sem bolj v temi. Ne bi rad nekega glossy/lepljivega videza, samo da deluje antistatično in odstrani madeže, saj je notranjost avtomobila svetla (plastike in sedeži).
- Stekla notranjost - verjetno navaden stelex

Na starejšem avtu, bi rad osvežil barvo, zgladil manjše praske (star 7 let - rdeč) in nato zaščitil z sonax BSD. Bo Sonax Polish + Wax 2 NPT ok?

Kako je glede krp iz mikrovlaken? Katere priporočate za poliranje, nanašanje sealantov, notranjost, sušenje?
Gledal sem komplete od AmazonBasics, ki bi jih uporabljal za vse razen sušenja. Se splača resirat malo več denarja za krpe?

Za čiščenje bo vsaj APC (večnamensko čistilo) v blagi mešanici čist varno za vse površine. Zadnič sem sprobal CSF A-Z čistilo za notranjost in je majka za čiščenje. Za premaz je pa tudi Sonax-ov dober, lahko pogledaš tudi Auto finesse Dressle ali Spritz.

Za stekla bo stelex ok v kombinaciji s čistimi krpami ali pa papirnatimi brisačami.

Rabiš še eno brisačo za sušiti avto in večnamenske krpe iz mikrovlaken, aplikator za poliranje, sealant, ipd. Karkoli boš vzel v specializiranih trgovinah Operi-avto ali na spoliraj.si bo taprava izbira.

LP

Dawid1
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a Dawid1 Po mar 21, 2016 10:06 am

Pri mikrokrpah pa tudi ne šparaj preveč, saj tukaj še kako velja "malo dnara - malo muzike".

Kar se tiče notranjosti in pragov, itd, morda ni tako pomembno, ko pa brišeš sledi voskov in premazov, pa glej da imaš kvalitetno krpo, da si ne narediš več škode kot koristi.

lp,

sebek72
Nov uporabnik

Napisal/-a sebek72 To mar 22, 2016 8:25 pm

Uf, brain overload :)

Hvala za informacije. Moram malo preštudirat in najprej kupiti "najbolj nujne" stvari. Za ves arsenal naenkrat ni budgeta.

Uporabljate se kaj za zaščito sedežev/tkanin/predpražnikov po čiščenju?

Ko govorite od malo-denarja-malo-muzike, katere krpe in koliko priporočate?

Kaj uporabljate za zunanje plastike in avtomobilske gume? (PERL kar hvalijo).

Vsekakor bom vzel BSD (najprej brez net shielda) in polish + wax 2 za star avto, da ga malo pomladim.

Osnovne zadeve kot šampon, goba, APC (za notranjost) bom izbral izmed omenjenih, ostale produkte pa bom poskusaj dodajati po potrebi oz. če bodo v kakšnih akcijah/paketih.

Še enkrat hvala.

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Napisal/-a dzuro.na.izi Sr mar 23, 2016 7:46 am

Če dosedaj nimaš še nič ti za osnovo vsekakor priporočam pakete

Za zunanjost http://www.spoliraj.si/products.php?Bri ... 0j4oe1ap51

za notranjost http://www.spoliraj.si/products.php?Bri ... 0j4oe1ap51

za poliranje + zaščito http://www.spoliraj.si/products.php?Bri ... &cPath=103

ker dobiš zraven brisače + krpe + aplikatorje za dokaj ugodno ceno.

Dodatno rabiš samo še kakšen APC.

P2008
Novinec

Napisal/-a P2008 Sr mar 23, 2016 7:52 am

Ponovno se oglašam...sedaj ko so platišča že lepo očiščena in nameščena na avto, bi pa potreboval še neko "polirno pasto". Avto je namreč črne barve, na njemu se pozna prav vsaka praskica. Potrebujem nekaj zelo enostavnega in poceni, da bi lahko površinske praske odstranil z njega. Kaj priporočate?

p.s. nekaj v tem smislu...tv shop oglašuje neko polirno pasto v tubi s katero samo namažeš lak in je to to...
Vrni se na Avtokozmetika

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost