Nega vozila (znotraj in zunaj), poliranje, zaščita, uporabni nasveti...

_BaNaNa_
Nov uporabnik

Napisal/-a _BaNaNa_ Če jul 02, 2009 7:33 pm

no,mene pa zanima,kje se da glicerin dobit?..pa se vnaprej opravičujem,če jeto slučajno že kje napisano,saj nisem brala cele teme :oops: :D :D :-P

Uporabniški avatar
FRANCIVW
Stalni uporabnik

Kraj: KAMNIK

Napisal/-a FRANCIVW Če jul 02, 2009 7:34 pm

_BaNaNa_ je napisal/-a:no,mene pa zanima,kje se da glicerin dobit?..pa se vnaprej opravičujem,če jeto slučajno že kje napisano,saj nisem brala cele teme :oops: :D :D :-P
V skoraj vsaki lekarni ga dobiš ;)
Slika

_BaNaNa_
Nov uporabnik

Napisal/-a _BaNaNa_ Če jul 02, 2009 7:36 pm

FRANCIVW je napisal/-a:
_BaNaNa_ je napisal/-a:no,mene pa zanima,kje se da glicerin dobit?..pa se vnaprej opravičujem,če jeto slučajno že kje napisano,saj nisem brala cele teme :oops: :D :D :-P
V skoraj vsaki lekarni ga dobiš ;)

uh,a res :D :D hvala :oops: ...

_BaNaNa_
Nov uporabnik

Napisal/-a _BaNaNa_ Če jul 02, 2009 7:57 pm

pač,če sem že tak v formi in sem prebrala skoraj celo temo , bom pa še vprašala :D :D
očitno je da sem ženska in imam rada čist avto.pa me zanima, jaz ga operem pa pobrišem pa to sranje...pole pa je kr govora o teh voskih pa to...jaz bi ga tut voskala, pa nevem kako,s čim...skratka ne vem nič o tem :oops: :D ...pa bi prosla,če bi mi malce razložli, bi bila zelo hvaležna :D :-P :D

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Če jul 02, 2009 8:41 pm

Drgač je v merkurju 1.5l cca. 5€.-

Uporabniški avatar
grahovc
Uporabnik

Kraj: notranjska

Napisal/-a grahovc Če jul 02, 2009 8:43 pm

_BaNaNa_ je napisal/-a:pač,če sem že tak v formi in sem prebrala skoraj celo temo , bom pa še vprašala :D :D
očitno je da sem ženska in imam rada čist avto.pa me zanima, jaz ga operem pa pobrišem pa to sranje...pole pa je kr govora o teh voskih pa to...jaz bi ga tut voskala, pa nevem kako,s čim...skratka ne vem nič o tem :oops: :D ...pa bi prosla,če bi mi malce razložli, bi bila zelo hvaležna :D :-P :D

avto se ponavadi voska po koncu poliranja za končno zaščito barve/laka in sijaj itd..
na voljo maš več različnih voskov, od tekočih do tistih "trdih" v škatlci al kko da rečem, nanašajo se večinoma enako, z aplikatorjem za nanos voskov iz mikrovlaken. nanaša se ga na zelo zelo tanko, tako da ga skoraj vidiš, in ga takoj obrišeš oz pustiš nekaj časa (spet odvisno od voska, ponavadi piše na embalaži kdaj se ga briše itd), če naneseš več slojev (med enim in drugim slojem mora biti najmanj ena ura razlike) je zaščita boljša ter dosežeš malo(dosti) boljši sijaj in globino barve. Trajanje in kakovost voska je odvisno od kvalitete voska (beri: posledično cene)
voskov je malo morje, triljaužnt proizvajalcev, cena od par€ do tudi 10 000€.. lahko ga dobiš na črpalkah (ki niso bogvekaj) ali pa preko spleta v tujini oz če malo pobrskaš tudi v SLO najdeš nekaj, samo so redki, in dragi..
!POD! vosek lahko naneseš še takoimenovani sealant, ki še dodatno zaščiti lak in da dodaten lesk
pred voskanjem je dobro avto spolirati. če rečem tako, 80% končnega sijaja avtomobila predstavlja poliranje, ostalih 20% pa zaščita (voski, sealanti...)
če pa avta nimaš namena polirati, ga lahko samo očistiš s plastelinom (ang: clay bar), plastelin se uporablja za čiščenje laka, da je res gladek kot špegu, potem pa nanos voska.
sam uporabljam
- sealant CARLACK LLS (long life system) - ta zaščita naj bi zdržala cca 6meseecev na avtomobilu
-vosek chemical guys pete's 53 paste wax - izjemno dober in popularen vosek v tujini, da izjemen sijaj oz wet look efekt vozilu

to bi blo tko...mord sm mal nerazumljivo napisu, ampk princip je nekako tak, bo še kšn drug kej dodau recimo
:D

_BaNaNa_
Nov uporabnik

Napisal/-a _BaNaNa_ Če jul 02, 2009 9:15 pm

mega..vse razumem...no zdej pa še glede poliranja...jaz to tak nebi sama delala, pa sem že spraševala malo okol pa majo cene tam od 50 pa do 200 eur..pač moj avtek ma kr že naj praskic pač takih ne ravno globokih, pač za spolirat pa to....kake so pa tak povprečne cene da ti eden avto res kr fajn spolira??...pole ko bom mela spoliranega, pole pa vosek pač nanesem pač tak ko se ga uporablja?'..kaj pa potem,a gre vosek kr sam dol,al ga moreš kak dol spravljat??...

še enkrat hvala,da si vzamete čas in mi odgovorite :D :rofl :-P

Uporabniški avatar
grahovc
Uporabnik

Napisal/-a grahovc Če jul 02, 2009 9:39 pm

_BaNaNa_ je napisal/-a:mega..vse razumem...no zdej pa še glede poliranja...jaz to tak nebi sama delala, pa sem že spraševala malo okol pa majo cene tam od 50 pa do 200 eur..pač moj avtek ma kr že naj praskic pač takih ne ravno globokih, pač za spolirat pa to....kake so pa tak povprečne cene da ti eden avto res kr fajn spolira??...pole ko bom mela spoliranega, pole pa vosek pač nanesem pač tak ko se ga uporablja?'..kaj pa potem,a gre vosek kr sam dol,al ga moreš kak dol spravljat??...

še enkrat hvala,da si vzamete čas in mi odgovorite :D :rofl :-P

cene so različne, če greš kšni firmi ti loh nabije tut 500€.. odvisno od posameznika kok dela vloži v to katere paste uporablja itd.. odvisno tut kako velik je auto, kolk dela je..
recimo js ti ga za npr za 100€ pa ti ga delam ceu dan oz raje 2 dni da je u nulo... kolega par bajt naprej pa za 50€ pa ti nardi v parih urah.. so fore k ti kšni nardijo u parih urah vse... pa vse kar nardijo je da ti praske "zalijejo" in ko parkrat auto opereš je isti ko prej, to dost po avtopralncah delajo..
prasko zaliješ takrat ko je tako globoka da je skoraj ne moreš dobit vn itd.. usaj jaz tako delam.. kar gre vn gre ostalo pač jbg.. eo če si pogledala recimo moje delo "corsa" je auto tipi topi..biu.. kaj mi ga ni šu en k****n opraskat.. in to po celih vrath.. nvem s kolesom al nevem k je čudna praska.. in ne morm vn praske dobit (priznam da se nism kej dost potrudu ampk vseeno.. morem provat še enkrat, tokrat si morem čas uzet)
, noben polirmajstr ti ne bo čudežev naredu, malokdo ti bo šel mešat barvo pa brusit pa zalivat.. za to so ličarji.. če mene prašaš
itak pa ko ti ga bo nekdo spoliral ti bo dal tut zaščito gor.. npr vosek.. in potem to samo obnavljaš tko na 2 mesca oz ko vidiš da vosek popušča.. to vidiš takrat ko voda ne odteka tako kot bi mogla.. čak ti dam link za predstavo
http://www.youtube.com/watch?v=7fejVQo4t9I posnetek je slab, ma ta vosek js uporablam, efekt je približno isti, no sedaj malo slabši ker je že več ko mesec gor, samo ni panike. uglavnem če voda "stoji" na plehu potem je portrebna obnova zaščite

seveda po poliranju pa moreš avto pravilno prat da se izogneš praskam itd, nečeš da gre 200€ u franže an? :D
če te še kaj zanima ti sam praši. je tukaj gori precej dosti bolj izkušenih uporabnikov ki bi znal še kaj več povedat (če je še kaj več?) :lol:

lenivec je napisal/-a:znaš angleško?
če znaš pokukaj malo na to stran
http://paintcarendetailing.com
maš navodila, teste postopke itd itd itd

to ti toplo priporočam, in pa
http://www.autogeek.net/detailingtips.html

_BaNaNa_
Nov uporabnik

Napisal/-a _BaNaNa_ Če jul 02, 2009 9:50 pm

torej je bolš, da če dam avto spolirat ga dam nekomu,ki res ve kaj dela in se dejansko celo življenje s tem ukvarja, kot pa nekomu ki je šel na en tečaj in zdej polira avte za mali denar?...ker sem pač študentka, mi denar ne priteka redno ;) ..kak pa je finta, to da ga moreš pole prav prat? kako??...ma ja no,sem še začetnica in vedno sem bila ljubiteljica lepih avtov :D :-P

Uporabniški avatar
grahovc
Uporabnik

Napisal/-a grahovc Če jul 02, 2009 10:10 pm

_BaNaNa_ je napisal/-a:torej je bolš, da če dam avto spolirat ga dam nekomu,ki res ve kaj dela in se dejansko celo življenje s tem ukvarja, kot pa nekomu ki je šel na en tečaj in zdej polira avte za mali denar?...ker sem pač študentka, mi denar ne priteka redno ;) ..kak pa je finta, to da ga moreš pole prav prat? kako??...ma ja no,sem še začetnica in vedno sem bila ljubiteljica lepih avtov :D :-P

tako nekako bi se reklo, verjetno obstajajo tut kšni majstri ki ti bojo za 500 zasral vse.. skratka ko se boš dogovarjala, prašaj na več koncih, prašaj katere proizvode uporablja, kok časa dela, če ima kšne reference, kakšno vidno delo mogoče itd.. imaš tut folk na forumu ki se s tem ukvarja, malo pobrskaj pa boš vidla.
sem bil na isti odločitvi kot ti... al plačat nekomu da mi to nardi.. al pa sam to narest.. no nazadnje sem se odločil da se bom sam tega lotil in ni mi žal, je res da sem zmetal denarja tok glava boli (400+€) ampak u tem uživam in neglede na to kako dolgo in utrujajoče delo je je vedno super občutek ko končaš in vidiš rezultat 8)
glede pranja oglej si gornja linka
bistvo je da maš namesto gobe rokavico za pranje, 2 vedra vode (en z šamponom en čist) in za sušenje ogromno mikrokrpo, ali pa več malih če nimaš ravno velike (imaš pri panglosarju v igu jih za manj kot 1€.. kakovostne mikrokrpe ca30x30cm)
se mi zdi da maš pa nekj strani nazaj post uporabnika ki prodaja take zadeve tle okol:) malo poglej..

Uporabniški avatar
grahovc
Uporabnik

Napisal/-a grahovc Če jul 02, 2009 10:12 pm

s me prehitu :D :oops:

Manfred
Novinec

Napisal/-a Manfred Ne jul 05, 2009 8:29 am

Lep pozdrav !

Opravičujem se za malo off topic. Imel bi vprašanje, ki po svoje ne spada ravno med kozmetiko pa vendar. Zanima me ali ima kdo izkušnje z polirnim strojčkom iz Bauhausa firme Alpha Tools. Zadeva ima nastvljive vrtljaje od 1000 do 3000 obratov. Zanima me ali menite, da je uporabna za domačo uporabo in bolj kot za poliranje bi bila namenjena nanašanju voska. Vem, da so tisti strojčki na 2 ročki brez možnosti nastavljanja vrtljajev bolj sranje, ta pa za 69 € deluje dokaj solidno.

Hvala

Manfred
Novinec

Napisal/-a Manfred Ne jul 05, 2009 9:42 am

lenivec hvala !!

Gre za izključno za uporabo na svojem avtu. Ja tudi meni se je zdel nastavek za gobice slab. Kje pa si kupil nastavek za gobice in gobice ? Zanima me kaj je najbolje za nanašanje sealanta oz. brisanje le tega ? Ali je za to primeren tisti krznen nastavek ?
LP

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Ne jul 05, 2009 9:58 am

_BaNaNa_ je napisal/-a:pač,če sem že tak v formi in sem prebrala skoraj celo temo , bom pa še vprašala :D :D

Ahhh :jao: Dejte jo no strašit z poliranjem, pa plastelini pa mikrovlakni, saj je še študentka in se lahko sama pomatra + predvidevam da nima avta kjer se splača poliranje za 500 €. pa štralfixi pa polirke, itd...

Kateri in koliko star avto pa sploh imaš?

Predpriprave: kupi vse kar misliš da boš rabila OBVEZNO preberi navodila in obvezno vse delaj v senci. Večino stvari za hobi pranja lahko kupiš tudi v veleblagovnicah.

Prvi korak:
Avto operi, Začni s tem da ga dobro namočiš, in opereš z avtošamponom odzgoraj navzdol, vmes večkrat splahni z vodo. Če imaš kolesa hudo umazana od prahu bremz jih pred pranjem dobro našpricaj s tem namenjenim sredstvom, mušice gredo pa lahko dol z staro najlonko. Avto obvezno posuši z ''jelensko kožo'' ali krpo iz mikrovlaken.

poliranje voskanje, itd... da razložimo za laike:

Pravo poliranje je drgnenje barve. To ti očisti avto od manjših prask ki se pojavijo ob pranjih, preperelega (razpokanega laka, itd) Če so rise pre globoke (recimo poškodba od ključev) ponavadi pomaga samo še barvanje. Če nimaš veliko vrednega avta to preskoči.

Potem imaš pa še tisto čemur ljudje pravijo poliranje in voskanje pa vse izraze pomešajo. Na voljo imaš več sredstev. Ena so samo za voskanje (nanašanje zaščitnega sloja) ena pa za čiščenje, oziroma ponavadi je kombinacija obojega. Taka kombinirana sredstva ti še najbolj priporočam.

Ponavadi se nanašajo z mehko krpo, počakaš da se posuši in zdrgneš z drugo čisto. Ali krpa iz mikrovlaken, ali pa vata (sanitetna je cenejša in boljša od avtomobilske). Delaj samo po en kos pleha naenkrat!!!

Po moje bo po tem že izgledal veliko bolje, ni pa nobena stvar za vedno, tako da lahko postopek ponoviš čez par mesecev, morda pol leta? Odvisno koliko se voziš in kje je parkiran avto.

Vse skupaj ti vzame recimo eno popoldne, pa še malo se boš razmigala ;)

Če imaš pa še časa se pa lahko lotiš še notranjosti, a to je že druga tema.

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

Napisal/-a seat Ne jul 05, 2009 10:42 am

Pero se strinjam z tabo ampak ali ni bolje reskirat enkrat recimo 200€+ pa avto vrhunsko spolirat in potem to stanje vzdrževat kot pa kupovat neka "nadomestila" polirnih past,ki avto polepšajo samo do naslednjega pranja.V letu ali dveh bo punca porabila enako vsoto denarja pa bo imela še zmeraj risast lak.Sej tista "sranja",ki jih lahko kupiš v veleblagovnicah tudi niso ravno poceni takoj si ob 20€ pa če računaš,da lahko kaki amater z takimi sredstvi lahko naredi še večjo škodo kot korist ji priporočam,da reskira tisti denar in gre k nekomu,ki to obvlada.
Drgač so sedeži v Hondi super tui oprijem imajo vrei samo ta default položaj nelagodno vpliva na moja vretenca,ker iz prejšnih avtov drugih znamk nisem bil navajen ležečega sedenja med vožnjo pr hondah pa je to že po defaultu tak nastavljeno,da imaš glavo tam kjer je sovoznik,sprednji vzglavnik je pa tam kjer imajo druge znamke zadnjega.ツ

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Ne jul 05, 2009 11:12 am

Če ma recimo avto za 1000 € ? Kaj pa če avto ne potrebuje poliranja, ampak rabi samo malo boljše vzdrževanje?

Tudi če ga bo dala spolirat ga bo treba čez čas spet mazat.

Če sedaj kup,i bo porabila recimo 50-100 € pa bo imela zalogo čistil za par let. Tudi po veleblagovnicah niso največja j***a: Armor all, Sonax, Turtle, Rally... Niso profi stvari, ampak za hobi in redno pranja so OK.

Sicer pa: naj se sama odloči, več ko bo vedela lažja bo odločitev, zaradi mene ga lahko da spolirat in namazat za 500€.

PS: mi je jasno marsikaj o poliranju in sem spoliral že par avtov, ali pa spucal (odvisno od stanja) ampak mojega pa samo redno vzdržujem. NImam nobenih potreb po poliranju, samo obnavljanje zaščite ;)
Vrni se na Avtokozmetika

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost