Šamponi in moje izkušnje do sedaj
Šampone ni potrebno prav posebi predstavljat ker smo do sedaj vsaj 1x v življenju že verjetno vsi slišali da obstajajo in čemu so namenjeni...vendar pa niso vsi isti. Eni so bolj koncentrirani, drugi manj, eni so močnejši, drugi so nežnejši, eni nudijo več mehurčkov, eni bolj dišijo, eni so tehnološko bolj razviti ipd.
Zato bom danes skušal podati mnenja o šamponih, ki sem jih dosedaj uporabil ter opisal, kaj mi je pri njih všeč in kaj ne. To je zgolj osebno mnenje in izkušnje uporabnikov so lahko različne.
Sonax avtošampon
Podobno kot pri vseh, ki smo začeli prati avto sem tudi jaz najprej začel gledati po policah avtokozmetike v trgovini Spar in našel ta avtošampon.
Cena za 2l tega koncentriranega šampona je bila okoli 10 eur (če se prav spomnem), se pravi ogromno šampona za soliden denar. Šampona je hudo veliko in jaz sem ga po cca 5 letih neredne uporabe porabil šele lani. Šampon je koncentriran vendar je poraba velika. Šampon je dokaj tekoč oz. drugače povedano deluje razredčen in voden. Navodila pravijo da se ga doda 2-3 pokrovčke kar znese cca 60-100ml na pranje.
Šampon diši lepo in moč pranja je dobra. Lubriciranost je solidna. Pene je za pranje dovolj vendar pa hitro izgine, včasih celo preden operemo avto. Za sabo pusti ojačevalce sijaja, da se avto bolj sveti, ti pa hkrati tudi vplivajo na nanešeno zaščito.
Ocene:
Lubrikacija ******* 7/10
Penjenje ***** 5/10
Moč čiščenja ****** 6/10
Ekonomičnost ** 2/10
Cena ********* 9/10
Mafra Shampoo Power
Ta šampon sem dobil pri stranki za nekaj popusta. Prišel me je mislim da 7 eur. Je precej bolj gost kot prejšnji Sonaxov. Diši zelo prijetno po jagodah. Navodila so malenkost mimo ker nikjer ni podatka o pravilni porabi izdelka. Enostavno piše samo da "dodajte nekoliko šampona v vedro vode" in ni ti jasno ali 10ml ali 100mo v polno vedro vode, zato sem ga tudi vedno zmešal bolj na pamet in zato verjetno preveč. Šampon je bil zelo dobro lubriciran, moč čiščenja je bila dobra in za sabo je pustil nekaj kar je kazalo na zaščito ampak verjetno so bili samo ojačevalci sijaja.
Ocene:
Lubrikacija ******** 8/10
Penjenje ****** 6/10
Moč čiščenja ****** 6/10
Ekonomičnost ****** 6/10
Cena ******** 8/10
Angelwax shampoo
Moj prvi bolj "resen" šampon. Cena je 15 eur za 0,5l (sam sem ga dobil s popustom za okoli 12eur). Meša se ga 30ml na polno vedro (cca 15l vode). Je gost in dobro koncentriran. Diši zelo prijetno po kiviju, ki ga vohamo cel čas pranja. Peni se solidno vendar pena dokaj hitro izgine, moč čiščenja je OK. Spada pod skupino t.i. "pure" šamponov, kar pomeni, da ne pušča za sabo ojačevalcev sijaja ali zaščite zato na nanešene voske ne vpliva.
Ocene:
Lubrikacija ******* 7/10
Penjenje ***** 5/10
Moč čiščenja ******** 8/10
Ekonomičnost ****** 6/10
Cena ****** 6/10
Chemical guys citrus wash&gloss
Kupil sem ga ker naj bi vseboval citruse, ki odstranijo vosek s površine. Ni čist tako enostavno in ne deluje 100% kot bi kdo mislil. Kljub temu je zelo dober šampon. Cena zanj je 12,95 eur za švoh 0,5l. Je visoko koncentriran in se meša 15ml (ali en zamašek) na 20l vode. V kolikor bi želeli da "kao" odstrani vosek ga mešamo 15ml na 3,7l vode. Zaradi dodanih čistilnih sposobnosti je tudi zelo močan šampon in zelo dobro razgrajuje umazanijo, maščobe, olja in mrčes s površine. Zelo učinkovito se ga lahko uporabi tudi kot snow foam. Peni se dobro, diši po limoni (ali citrusih), moč čiščenje je zelo dobra. Za sabo pusti ojačevalce sijaja.
Ocene:
Lubrikacija ********* 9/10
Penjenje ******** 8/10
Moč čiščenja ********* 9/10
Ekonomičnost ******** 8/10
Cena ******* 7/10
Chemical guys Mr. Pink
To je šampon, ki naj bi nudil veliko mehurčkov, kar tudi jih in dobro moč čiščenja, kar pa je tudi solidna. Cena zanj je 9,95 eur za 473ml. Meša se 1 pokrovček ali 15ml na 3,7l vode kar je precej več kot pri prejšnjem Citrus wash&gloss. Ja šampon ustvari solidne "bublse" ampak ga zmanjka v lubrikaciji. Diši po jagodah in moč čiščenja je OK vendar nič super fantastična. Šampon se lahko uporabi tudi v foam lancu kot snow foam.
Ocene:
Lubrikacija ****** 6/10
Penjenje ******** 8/10
Moč čiščenja ******* 7/10
Ekonomičnost ****** 6/10
Cena ******** 8/10
Chemical guys Wonder wash
Eden redkih PH nevtralnih šamponov proizvajalca Chemical guys brez ojačevalcev sijaja ali dodane zaščite. Diši po zelo prijetno po kokosu. Pri nas trenutno ni na voljo vendar cena zanj se giblje nekje med 12-15 eur za 473ml. Meša se 50ml na 25l vode ali 15ml na 7-8 l vode kar je recimo normalno za eno pranje. Šampon se zelo dobro napeni in nudi dokaj dobro lubriciranost. Moč čiščenja ni fantastična in bolj zasušenih mrčes in čebeljih drekcev ne bo odstraniv vendar z ostalo umazanijo nima problemov. Mehurčki ostanejo v vedru še dolgo po pranju.
Ocene:
Lubrikacija ******* 7/10
Penjenje ********* 9/10
Moč čiščenja ****** 6/10
Ekonomičnost ******* 7/10
Cena ******* 7/10
Carshinefactory Bubble bath

100ml sampla sem dobil od koga druzga kot CSF-a pri enem izmed nakupov. Cena zanj je 15,90 za 500ml kar se sliši veliko vendar CSF vedno nudi kakšne pakete ali popuste za svoje izdelke npr. 3za2 in podobno in takrat se ga splača vzet. Šampon je zelo gost in morda celo preveč, ker se drži flaše k pijanc in ga je težko spravt ven v pravem razmerju. Meša se 30ml v 6-8l vode kar je za en osebni avto čisto dovolj. Diši po jagodah in je zelo lubriciran. Moč čiščenja je tudi zelo dobra in glede na to da je šampon še PH nevtralen ne vpliva na nanešene zaščitne premaze. Pena zdrži skozi celotno pranje in še malo. All in all je zelo všečen šampon.
Ocene:
Lubrikacija ******** 9/10
Penjenje ********* 9/10
Ekonomičnost ****** 6/10
Cena ****** 6/10
Optimum car wash
Nočem biti pristranski ampak to je eden boljših šamponov kar sem jih uporabil. Cena zanj je sicer ni slaba in izdelek stane 17,90 eur za 946ml. Je visoko koncentriran in porabi se ga 15ml na 3,7l vode. Šampon zelo prijetno diši po borovnicah in ko ga zmešamo ustvari zelo bogato peno. Je izredno dobro lubriciran, bom trdil da celo bolj kot drugi šamponi. Je PH nevtralen in namenjen čim daljši obstojnosti nanešene zaščite. Sposoben je očistiti večino umazanije z avta in pena ostane v vedru še dolgo po pranju. Lahko se tudi uporabi v Foam lancu kjer se pena zelo dobro zadrži na površini. Je izredno dober in večkrat podcenjen in spregledan šampon.
Ocene:
Lubrikacija ******** 10/10
Penjenje ********* 9/10
Ekonomičnost ****** 6/10
Cena ******* 7/10
Migliore Naturale Shampoo
Veliko mi ni znano o tem šamponu razen tega, da naj bi bil izdelan iz naravnih organskih sestavin in bil PH nevtralen, se pravi varen za vosek. Našel sem ceno na eni izmed Ameriških strani in šampon stane 37,50 USD za 0,5l kar je noro. Mešal naj bi se 15ml na 3,7l vode ampak nisem prepričan. Šampon nekega izrazitega vonja, ne naredi bogate pene oz. kar jo že naredi hitro izgine še preden sem operal avto. Lubriciranost je ničelna in bolj podobna pranju z vodo. Šampon sem dosedaj sicer uporabil samo 1x in ga moram še testirati vendar trenutno me nič na njem ne mika.
Ocene:
Lubrikacija ** 2/10
Penjenje ** 2/10
Moč čiščenja **** 4/10
Ekonomičnost ****** 6/10
Cena ** 2/10
Rinseless šamponiOptimum no-rinse wash&shine
Če bi rabu samo 1 izdelek na svetu bi bil to ta. Je moj najljubši izdelek za avto ker ni samo šampon ampak 10 izdelkov v enem. Cena zanj je 21,40 eur za 946 ml. Meša se 15ml (1 pokrovček) na 3,7l vode oz. 1:256 mešalno razmerje. Za predpranje lahko uporabimo isto mešanico. Iz njega pa lahko ustvarimo tudi QD, clay lube, čistilo za stekla, z njim lahko prebrišemo notranjost avta, motorni prostor, za varnejše pranje in sušenje ga lahko dodamo tudi kateremu drugemu šamponu vendar pozor, ONR pobira mehurčke kar pa niso bistveni pri pranju... Če kaj ostane v vedru po pranju lahko isto mešanico uporabimo tudi naslednjič. Diši fantastično po čunga lungi. Je dobro lubriciran, moč pranja pa je odvisna od polimerov, ki objamejo umazanijo v neke vrste mehurčku in jo varno odstranijo s površine. Mehurčkov tukaj seveda ni saj ti niso potrebni za čiščenje. Po pranju ostanke preprosto obrišemo. Izdelek nekaj polimerov pusti za sabo kar vpliva na zaščito vendar je ta kratkotrajna. Avto s tem šamponom lahko peremo tudi na soncu, v garaži itd. da ne bom preveč bluzil.
Ocene:
Lubrikacija ******* 7/10
Sijaj ******* 7/10
Ekonomičnost ****** 6/10
Cena ******* 7/10
Optimum no-rinse wash&wax
Isto kot prejšnji opisan šampon samo dražji in za sabo pusti kratkotrajno carnauba zaščito. Cena zanj je 9,20 eur za 236ml ali 27,50 eur za 946 ml kar je pa že kr precej. Diši po huba bubi se mi zdi. Meša se isto kot moder se pravi 15ml na 3,7l vode. Morda je za kanček bolj lubriciran kot moder vendar je moč čiščenja ista. Za sabo pusti sloj polimerov in sintetičnega voska ki zdrži do naslednjega pranja oz. približno 7-10 dni. S tem lahko delamo tudi na soncu vendar zaradi dodanega voska lahko povzroči sledi, ki pa se enostavno prebrišejo s krpo...no biggy. Končni izgled je uglavnem kot da bi pravkar na novo navoskali avto.
Ocene:
Lubrikacija ******** 8/10
Sijaj ********* 9/10
Ekonomičnost ****** 6/10
Cena ***** 5/10
Chemical guys rinse free wash&shine
Je Rinseless verzija, ki so jo izdali pri Chemical guys. Cena šampona je bila okoli 15eur za 473ml. Meša se podobno kot ONR. Navodila sicer pravijo da uporabi 120ml na 20l vode kar je pa preveč. Mešalno razmerje 1:256 je čist OK. Diši po borovnicah in je dobro lubriciran šampon. Moč čiščenja je solidna in za sabo naj bi pustil ojačevalce sijaja vendar se mi zdi da to ni res oz. če že ne doda prav veliko. Šampon je v vseh elementih OK vendar v nobenem prav posebej fantastičen. Pač neki povprečnega.
Ocene:
Sijaj ****** 6/10
Ekonomičnost ****** 6/10
Cena ******* 7/10
Wolfs chemicals wash&wipe ali Mean green
Je Rinseless verzija, ki so jo izdali pri Wolfs Chemicals. Žal pri nas ni več dobavljiv vendar mogoče kdaj v prihodnosti še bo saj je super šampon. Cena zanj je bila 18eur za 1l, vendar sem ga zaradi razprodaje dobil za 50% ceneje. Njegova odlika je v mešalnem razmerju. Ta je 1:500 kar ga uvršča med bolj ekonomične izdelke. Moč čiščenja je solidna in lubriciranost OK vendar ne slabša od konkurence. Bil naj bi PH nevtralen in "pure" šampon tako, da ne vpliva na nanešeno zaščito in za sabo ne pušča nobenih ojačevalcev sijaja kar je tudi prednost pred konkurenco. Kdor ga je že sprobal ve da je to zelo dober šampon.
Ocene:
Lubrikacija ******* 7/10
Sijaj ***** 5/10
Ekonomičnost ********* 9/10
Cena ******** 8/10
Surf city garage rinse-free wash&wax
Vse kar je pri tem izdelku tečnega je samo ime. Izdelek sem kupil iz čistega firbca in po mojem mnenju je eden izmed boljših rinseless šamponov na trgu. Cena zanj je 15-17 eur za 946ml kar je zelo solidno. Mešalno razmerje uporabljam 1:256 oz. 30ml v 7,5l vode. Lahko ga uporabimo kot waterless v razmerju 1:6-1:15 in deluje izvrstno. Je izredno dobro lubriciran, moč čiščenja je fantastična in za sabo pusti zelo visok sijaj. Diši po mešanici tropskih sadežev in je zelo prijeten za uporabo. Prvič ko sem z njim opral avto sem bil presenečen kako dober šampon je to. Po končnem pranju sem nekaj časa avto samo opazoval saj je bil sijaj fantastičen. Ne vem kako je z dobavljivostjo pri nas vendar flaško PRO verzije sem še videl na policah Operi-avta v Trzinu čeprav je na spletni strani ni več. Kot wash&wax izdelek je tole bomba.
Ocene:
Sijaj ********* 9/10
Ekonomičnost ********* 9/10
Cena ******** 8/10
Carpro Ech2o
Je koncentriran izdelek bolj namenjen za QD in waterless pranje vendar se ga da uporabiti tudi kot rinseless šampon. Cena zanj je 13,95 eur za 500ml in 20,95 eur za 1l izdelka. Mešalno razmerje je 1:200 za rinseless čeprav v redu deluje tudi pri 1:256. Za waterless ga mešamo med 1:5-1:15 in za QD je 1:20. V kolikor ga uporabimo kot waterless čistilo je celo eden izmed najcenejših na trgu. Diši po pepermintu. Šampon je najbolj lubriciran izdelek do sedaj. Pri pranju goba kar drsi po površini kot drsalke po ledu. Odlikuje ga tudi dobra moč čiščenja in zelo visok sijaj po pranju. Ima pa tudi slabo stran in sicer to da za sabo pušča sealant ki na površini pusti meglico in če je opaziš oz. pozabiš obrisati za sabo pusti sledi sealanta podoben tistim ki jih puščajo voski ali sealanti v pasti če jih ne odstranimo. Ta meglica se najbolj pozna na temnih avtih in na steklu. Sicer se jo enostavno prebriše vendar me moti dejstvo da je treba večkrat preverjati delo za sabo. Kot omenjeno tudi pušča določeno Sio2 zaščito za sabo podobno Carpro coatingu samo precej bolj redčeno.
Ocene:
Lubrikacija ********** 10/10
Sijaj ********* 9/10
Ekonomičnost ******* 7/10
Cena ******* 7/10
Waterless šamponOptimum opti-clean
Poleg Ech2o je to edini waterless šampon, ki ga imam. Cena zanj je 23,90 eur za 946ml. Redči se ga 1:3 z destilirano vodo v kolikor pa želimo malenkost prišparati pa 1:4, uglavnem ne baš dobro. Podobno kot ONR je tudi ta uporaben za vse površine v avtu razen za čiščenje tekstila. Formula je podobna ONR-ju samo da je Opti clean precej bolj nasičen z aktivnimi polimeri (rečmo da je ONR razredčena verzija Opti-cleana). Izdelek je dobro lubriciran in dobro čisti. Za čiščenje seveda uporabljamo mikrokrpe katere zložimo na 1/4 in tako dobimo 8 uporabnih strani. Z njim prešpricamo en panel in z eno stranjo krpe prebrišemo lažjo umazanijo (prah in podobno, ne se s tem spravt nad blato), in s čisto stranjo krpe prebrišemo ostanek šampona. Jaz ga bolj uporabljam pri poliranju na prostem ko na zgornje dele pade že nekaj prahu in ga hočem varno odstraniti ali pa pri bolj umazanih delih avta kot predpranje preden čeženj potegnem gobo z ONR in v tej kombinaciji je rinseless pranje zelo učinkovito. Lubriciranost in moč čiščenja je tukaj pomembna in ta izdelek ima oboje. Je zelo soliden, škoda samo da ni za to ceno bolj koncentriran kot sta Carpro Ech2o ali Surf city garage rinse free.
Ocene:
Sijaj ******* 7/10
Ekonomičnost *** 3/10
Cena ***** 5/10
ZaključekTako...to je mojih 5 minut o šamponih. Uporabite kar želite vendar šamponi se resnično medsebojno razlikujejo in upam, da vam je tole malo olajšalo odločitev pri naslednjem nakupu šampona.
Odločitev prilagodite svojim potrebam, času, denarju, ekološki noti in podobnim željam. V veliko pomoč vam je lahko tudi tale prikaz, ki kaže pri kakšni umazaniji še lahko uporabite določene načine pranja.

Do naslednjič...
Lep pozdrav