Nega vozila (znotraj in zunaj), poliranje, zaščita, uporabni nasveti...

aaaudi
Nov uporabnik

pranje avta brez vode??

Napisal/-a aaaudi Pe jun 20, 2014 9:40 am

Kaj pravite na ta sprej podobno pakiran kot steleks za sipe.. gre za neko čistilo da samo posprejas po umazaniji, obrises in je to to?? Mislim da je to samo bla bla bla..

Uporabniški avatar
NoF3ar
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Re: pranje avta brez vode??

Napisal/-a NoF3ar Pe jun 20, 2014 9:43 am

V kolikor nočes met celi počohan avtomobil rajši ne. Brez vode oz. z minimalno gre z parnim čistilnikom :D

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B Pe jun 20, 2014 12:32 pm

Jaz sem na hitro sprobal Chemical Guys Eco Smart waterless wash in se zadeva odlicno obnese, res pa je, da je moj avto redko dejansko konkretno umazan. Ce noces na suho drgnit po avtu, moras uporabit kar nekaj tega sredstva, ampak deluje pa super. Sicer bi jaz rekel, da je resnicno varen za uporabo samo na ze zascitenem avtu (sealant in/ali vosek), kjer gre umazanija ze tako veliko lazje dol.. Proti obicajnemu two bucket z vodo se pac ne gre primerjat..
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

aaaudi
Nov uporabnik

Napisal/-a aaaudi Pe jun 20, 2014 5:30 pm

Po mojem pa kar nekaj krpic porabis, da celi avto obrises.. jaz vedno avto perem samo z wapom in to je to.. nikoli negrem na petrol na tote scetke, ker je sama nesnaga, kamencki itd..

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B Pe jun 20, 2014 6:02 pm

Seveda, rabis eno konkretno stevilo mikrofiber za celoten avto, ampak mikrofibre so pralne, tako da tukaj ne vidim problema :)
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a pavlich Pe jun 20, 2014 7:17 pm

bo x-hair aka ekotop aka janko kej vec znal povedat pomojem:)

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Pe jun 20, 2014 7:31 pm

pavlich je napisal/-a:bo x-hair aka ekotop aka janko kej vec znal povedat pomojem:)

A na tak način on "pere"? Potem pa to sredstvo+maščobe in ostala svinjarija prek pralnega stroja v naravo. :mrgreen:

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Napisal/-a pavlich Pe jun 20, 2014 7:45 pm

Daedalus je napisal/-a:
pavlich je napisal/-a:bo x-hair aka ekotop aka janko kej vec znal povedat pomojem:)

A na tak način on "pere"? Potem pa to sredstvo+maščobe in ostala svinjarija prek pralnega stroja v naravo. :mrgreen:

On ima pač čiščenje brez vode, debata kaj je dobro in slabo za okolje pa spada čisto drugam.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe jun 20, 2014 8:26 pm

EX-B je napisal/-a:Seveda, rabis eno konkretno stevilo mikrofiber za celoten avto, ampak mikrofibre so pralne, tako da tukaj ne vidim problema :)

So pralne ampak če jih pereš v pralnem stroju glede na to da jih rabiš kar nekaj in z ostalimi oblekami po moje ni priporočljivo prat porabiš ne samo vodo ampak tudi elektriko ;)

ps.: to kao eco pranje je zame lari fari kot naprimer sončni kolektorji ker njihova izdelava oz razgradnja ni popolnoma nič eco
Lp

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus So jun 21, 2014 9:03 am

pavlich je napisal/-a:
Daedalus je napisal/-a:

On ima pač čiščenje brez vode, debata kaj je dobro in slabo za okolje pa spada čisto drugam.

Eh, malo sem se pošalil ker je njegovo pranje bojda EKO. =P

Uporabniški avatar
matej_m
Novinec

Napisal/-a matej_m So jun 21, 2014 12:27 pm

:roll:

Za eno pranje, recimo 5 kg krp, pralni stroj porabi cca. 25 litrov vode, katera gre v kanalizacijo in direktno v čistilno napravo, ki to vodo očisti. S 5 kg krp iz mikrovlaken se da očistit kar nekaj avtomobilov, medtem ko nekateri porabijo isto količino vode samo za natočit v eno vedro, v katerem spirajo umazano gobo oziroma rokavico. Avto se pri mokrem pranju seveda spere s cevjo ali visokotlačnim čistilcem, za kar se tudi porabi voda, v primeru vap-a tudi elektrika. Nato mnogi uporabljajo tudi šampon za predpranje, ki ga zopet sperejo z vodo. Potem je voda v vedru s šamponom, v mnogih primerih tudi voda v drugem vedru za spiranje gobe oz. rokavice - "two bucket method". Ker se pa avta ne da oprati samo z vedrom vode, šamponom in gobo se uporabljajo tudi šamponi za odstranjevanje mrčesa, katrana, zračne rje in razna večnamenska čistila, ki jih na koncu spet speremo z vodo, katera pri nekaterih pronica direktno v zemljo, z vsemi super dodatki..

Nisem "ta zeleni" ampak mislim, da z ekološkega vidika, mokro pranje popuši na celi črti proti suhem pranju. ;)

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So jun 21, 2014 12:37 pm

matej_m je napisal/-a:ampak mislim, da z ekološkega vidika, mokro pranje popuši na celi črti proti suhem pranju. ;)

1) Jaz uporabljam deževnico (dež + streha + 1000L cisterna :D ), strošek (pitne!) vode 0€ (narava časti)
2) lahko se odločiš prati le s "šlaufom" brez vapa ----> strošek elektrike 0€
3) ob rednem pranju ne rabiš popolnoma nobenega ekstra čistila. Lahko navadno tekoče milo za roke.

Se ti zdi dovolj ekološko sprejemljivo? ;)

p.s: kar se tiče vedra....25L vode jaz porabim za 4-5 pranj avta!

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda So jun 21, 2014 12:40 pm

Popuši po celi črti, če ti je vseeno za avto oz njegov lak. Osebno dostikrat uporabljam deževnico, ki je itak zastonj to kao eno eco kemijo pa jo ne bom uporabljal.

ps.: me kar zmrazi, ko vidim kako tisto umazanijo drgnejo po laku :huh:
Lp

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Napisal/-a pavlich So jun 21, 2014 12:54 pm

matej_m je napisal/-a::roll:

Za eno pranje, recimo 5 kg krp, pralni stroj porabi cca. 25 litrov vode, katera gre v kanalizacijo in direktno v čistilno napravo, ki to vodo očisti. S 5 kg krp iz mikrovlaken se da očistit kar nekaj avtomobilov, medtem ko nekateri porabijo isto količino vode samo za natočit v eno vedro, v katerem spirajo umazano gobo oziroma rokavico. Avto se pri mokrem pranju seveda spere s cevjo ali visokotlačnim čistilcem, za kar se tudi porabi voda, v primeru vap-a tudi elektrika. Nato mnogi uporabljajo tudi šampon za predpranje, ki ga zopet sperejo z vodo. Potem je voda v vedru s šamponom, v mnogih primerih tudi voda v drugem vedru za spiranje gobe oz. rokavice - "two bucket method". Ker se pa avta ne da oprati samo z vedrom vode, šamponom in gobo se uporabljajo tudi šamponi za odstranjevanje mrčesa, katrana, zračne rje in razna večnamenska čistila, ki jih na koncu spet speremo z vodo, katera pri nekaterih pronica direktno v zemljo, z vsemi super dodatki..

Nisem "ta zeleni" ampak mislim, da z ekološkega vidika, mokro pranje popuši na celi črti proti suhem pranju. ;)

Ampak s kvalitnetnega vidika pa mokro pranje na celi črti zmaga

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed So jun 21, 2014 1:09 pm

Suha pranja imajo res dosti omejitev, jaz uporabljam freedom car wash, ker so edini, ki prodajajo koncentrat. Super so za QD in tudi recimo za brisanje avta po normalnem pranju.
Če živiš v bloku, nimaš dostopa do tekoče vode, ob suši itd. pa je zelo uporaben Optimum No Rinse (ONR), najboljše od obeh svetov - suhega pranja in two bucket. Za tako pranje jaz sicer porabim okoli 4 litre vode, ampak rezultat je pa primerljiv z normalnim vodnim pranjem! :idea:

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Napisal/-a pavlich So jun 21, 2014 1:14 pm

ghandaed je napisal/-a:Suha pranja imajo res dosti omejitev, jaz uporabljam freedom car wash, ker so edini, ki prodajajo koncentrat. Super so za QD in tudi recimo za brisanje avta po normalnem pranju.
Če živiš v bloku, nimaš dostopa do tekoče vode, ob suši itd. pa je zelo uporaben Optimum No Rinse (ONR), najboljše od obeh svetov - suhega pranja in two bucket. Za tako pranje jaz sicer porabim okoli 4 litre vode, ampak rezultat je pa primerljiv z normalnim vodnim pranjem! :idea:

Optimum no rinse pride v upoštev res le pri manj umazanih avtih, kmalu dobim na test enako verzijo znamke meguiars pa bom poročal, morm pa sporbat tut CG eco wash, ker se mi ful dopade (pač na avtomoblih rednih strank prakticiram tako pranje) da lahko avto pobrišeš brez da ga splakneš.

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed So jun 21, 2014 1:22 pm

Ja, to je res. Če je avto res umazan, drugo kot štrajfiks sploh ne pride v poštev.

Daj poročaj ko sprobaš chemical guyse. Jaz sem zelo navdušen nad to tehniko pranja, ker porabim manj kot polovico časa kot pa pri normalnem pranju. :mrgreen:

Uporabniški avatar
matej_m
Novinec

Napisal/-a matej_m So jun 21, 2014 1:36 pm

peroRS je napisal/-a:
matej_m je napisal/-a:ampak mislim, da z ekološkega vidika, mokro pranje popuši na celi črti proti suhem pranju. ;)

1) Jaz uporabljam deževnico (dež + streha + 1000L cisterna :D ), strošek (pitne!) vode 0€ (narava časti)
3) ob rednem pranju ne rabiš popolnoma nobenega ekstra čistila. Lahko navadno tekoče milo za roke.

Dovolj. Podpiram tak način pranja. Zato sem tudi napisal, da je tako pri nekaterih. ne pri vseh! ;)

pskoda je napisal/-a:Popuši po celi črti, če ti je vseeno za avto oz njegov lak. Osebno dostikrat uporabljam deževnico, ki je itak zastonj to kao eno eco kemijo pa jo ne bom uporabljal.

ps.: me kar zmrazi, ko vidim kako tisto umazanijo drgnejo po laku :huh:

Preberi še enkrat kaj sem napisal. Popuši z ekološkega vidika, ne pa kakovostnega..

pavlich je napisal/-a:Ampak s kvalitnetnega vidika pa mokro pranje na celi črti zmaga

Se popolnoma strinjam!

pavlich je napisal/-a:
ghandaed je napisal/-a:Suha pranja imajo res dosti omejitev, jaz uporabljam freedom car wash, ker so edini, ki prodajajo koncentrat. Super so za QD in tudi recimo za brisanje avta po normalnem pranju.

Optimum no rinse pride v upoštev res le pri manj umazanih avtih, kmalu dobim na test enako verzijo znamke meguiars pa bom poročal, morm pa sporbat tut CG eco wash, ker se mi ful dopade (pač na avtomoblih rednih strank prakticiram tako pranje) da lahko avto pobrišeš brez da ga splakneš.

Jaz uporabljam od Wolf's Chemicals Mean Green Rinselees wash. Za redno pranje avta so zame odlična zadeva ti no rinse šamponi. Vedno pa po pranju s tem letim čez avto še z Pearlovim waterless professional. Poročaj o CG eco wash-u.

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Napisal/-a pavlich So jun 21, 2014 1:39 pm

jst kr malo pokombiniram, temeljito predpranje in potem ONR, sploh ker ima dober finiš zaradi voska v šamponu.

jaqckoo
Novinec

Napisal/-a jaqckoo So jun 21, 2014 2:32 pm

peroRS je napisal/-a:

Dobro napisano :bow Veliko jih pri tuširanju več vode porabi kot pri pranju avta :!:
l.p.
Ni važno, samo da gre po vseh štirih .
Vrni se na Avtokozmetika

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost