Velika večina "materiala" je res od zavornih ploščic. Nekaj je iz dimnikov "težke kovine", ki se pod pravimi pogoji združujejo, veliko je kislin, veliko je bazičnih sestavin...
Zadeva ni tako enostavna, da iz zavor ali iz dimnika prileti košček opiljka in se prime laka. Veliko, kot sem ze rekel nastane, ko so zato izpolnjeni pogoji... Nisem kemik in ne vem kako nastane...
Kar se tiče zavor pa je tudi zelo res, sploh sedaj, ko je prepovedan azbest in v obloge mešajo ogromni kovin, ki same po sebi niso rjavne, vendar pod "spet" pravimi pogoji to nastanejo... Tu so se diski, predvsem pa tega oromno spustijo tovornjaki...
Itd itd...
Dejstvo je, v kolikor pride do rjavenja so to KOVINE! Nič drugega NE rjavi!
In ni dovolj odstraniti rjo samo, ampak izvor te rje!, Torej zaradi tega limona ne pride v postev!!!
@nebivedu
Ne bi se jaz spuščal na tvojem mestu na to področje z mano(po osnovni izobrazbi sem živilc)...
Pa vendar, citronska kislina C6H8O7, zivilska označba dodatka E330, se uporablja, kot KONZERVANS, vendar vpliva LE NA ORGANSKE SPOJINE!!! KAr rja ni. Pa še to zadnje čase vedno manj, ker se jo počasi uvršča med škodljive sestavine. Predvsem prihaja do draženja sluznice, najbolj na fizikalno obremenjenih delih clovekovega telesa. Grlo, poziralnik, zelodec. Po nekaterih raziskavah celo do te mere, da prihaja do mutacije celic in posledično lahko celo rak! To dognanje ne izhaja iz narobe prevedenih raziskav Krebsovega cikla v nasem telesu... (več ne bom, ker je avtoforum, ce kdo zeli naj najde sam, je veliko tea mislim, da tudi na netu ali pa naj se oglasi na PM
)
Na vse neorganske spojine, pa citronska kislina deluje, kot agresor... Pa naj bo to rja (jo odstrani) ali kovina, lak itd...
Bistvo limone pa je ASKORBINSKA kislina, C6H8O6 ki pa je ANTIOKSIDANT in to je tisto, kar si ti verjetno bolj mislil. ASKORBINSKA KISLINA je tista spojina, ki se v prehranski industriji uporablja veliko več (razmerje citronska kislina-askorbinska kislina =1-10). Po sestavi je zelo podobna citronski kislini, vendar ima en atom kisika manj. Aja, po domače je to vitamin C!!
In se tretjič poudarjam, ti dve kislini delujeta kot konzervans oz. antioksidant le na ORGANSKE SPOJINE!!!
Ni izključeno, da sem v kakem pojmu rekel kako neumnost, ker sem pisal na pamet, po spominu, vendar v osnovi pa je TO TO!