Ni mi jasno kje najdete te paste... V sloveniji kar težko dobiš kvalitetno pasto, ki je priznana po celem svetu, ampak šrot za katerega prvič slišim pa zvohate v razno raznih trgovinah. Drugače te paste ne poznam, tako da očitek ne leti direktno nanjo, ampak nasplošno se dobi pri nas vsega boga. Poliranje, obnova, zaščita, ma ni da ni, vse v enem koraku in flaški.
Okej ročno poliranje. Bom napisal kratko in kar se le da jasno...
Avto se da spolirat ročno in s polirko. Seveda je treba vedet kaj sploh je poliranje ker mazanje nekih past na avto še ne pomeni da poliraš. Poliranje je namreč korak v katerem narediš korekcijo laka z "finim" brušenjem. Brušenje ti omogoča ustrezna pasta in tampon (pena če vam je ljubše). Jaz osebno pri sonaxu in turtlewaxu še nisem našel ustreznega izdelka, ki bi dejansko omogočal kvalitetno poliranje (kar ne pomeni, da trdim, da ga ni) in dvomim, da ga sploh imajo. Imajo pa en kup kemije, ki nudi zaščito (do neke mere) in prikrivanje prask (s polnili).
Torej delat korekcijo na avtu ročno, da ali ne. Da če je potrebna minimalna korekcija in ne če želiš cel avto spedenat, ker boš prej umrl v mukah. Jaz osebno sem zmatran in nejevoljen že samo ko moram za kljukam na vratih spolirat tistih 10 cm2.... na roke, ker pač z mašino ne prideš zraven. Je pa seveda odločitev tvoja.
Mazat avto s tisto pasto na sliki? Kaj pa vem. Jaz rajši ne bi, ker ni res, da na roke pa ne moreš ničesar zajebat. Lahko. Evo kombinacije za kastrofo... Vzemi neko sonax pasto, cunjo, namaži in potem drgni kot mutast po vratih. Ko boš obrisal bo avto sijoč, ampak ko boš spral filerje po tednu, dveh, po pranju ali treh, se bo na vratih pokazala katastrofa. Če so te prej motile praske od pranja, imaš sedaj ringenšpil prask od cunje. Mi je kar nerodno priznat, ampak to sem včasih počel tudi jaz. Žal.
Jaz osebno bi ti proporočil drug pristop. Imaš dve opcije oz. tudi več ampak recimo, da ne boš šel v nabavo opreme za 500€ in da nimaš namena porabit tri mesece za treniranje svojih spretnosti in živcev.
Avto zaupaš kvalitetnemu polir mojstru. In ne, lokalna pralnica za 50€ ne pade v rang mojstrov, ker prava korekcija zahteva čas in vsi vemo, da je čas denar. Cena je povsem odvisna od stanja avta in tebe glede na to kakšno korekcijo želiš doseči. Potem pa avto pravilno vdržuješ. V tem primeru bo ročno poliranje prišlo v upoštev ker boš pač izvajal malenkostne korekcije.
Druga pa je, da se sprijazniš s praskimi in si nabaviš kvaliteten tampon, cunjo, glaze in dobro zaščito. Z uporabo omenjenih promočkov lahko glaze in zaščitno nanašaš ročno, lepo diši, opravilo je prijetno, sijoč efekt bo prisoten in to lahko ponavljaš poljubno krat ne da bi delal dodatno škodo na avtomobilu. Glede na to, da je avto črn bi bil kak glaze kot je Black Hole prava izbira, na njega pa še kak fin vosek in si zmagal.
Žal ne vem katere paste so najbolj primerne za ročno poliranje, tako, da mogoče bo kdo drug zapisal kaj uporablja. Je pa pri vsem tem tako, da smo si ljudje zelo različni, Nekateri so navdušeni že nad poceni pasto iz trgovine kjer kupuje kruh spet drugi zahtevajo brezkompromisno kvaliteto. Enim je dovolj da se sveti, drugi pač potrebujejo brezhiben lak. Taki smo pač ljudje.