Nega vozila (znotraj in zunaj), poliranje, zaščita, uporabni nasveti...

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

spet tema o (ročnem) poliranju :)

Napisal/-a ninjeti Ne avg 29, 2010 10:03 am

Pozdravljeni!

Zadnje čase ogromno prebiram teme o poliranju in vedno bolj opažam, da folk piše, da je ročno poliranje nesmiselno. Tudi sam imam namen (ročno) spolirat avto v kratkem in me zanima, če se mi sploh splača zraven spravljat (da nebo po 14 dneh enako kot je zdaj).

Če ja, kako se naj spravim zraven? Kakšen je pravilen postopek pri ročnem poliranju? Vem da moram avto najprej oprati v nulo, kaj pa potem?

Trenutno mam doma črno polirno pasto (črn avto) od Turtle Waxa
Slika

Če je potrebno še kar drugo razen polirne paste?

Rad bi čim več informacij, ker sem malce zmeden, saj je v vsaki temi preveč tega kreganja in pametovanja in pol človek sploh neve kako se naj spravi zraven.

LP

P.S.: Nebi rad da mi naštejete miljon različnih past, voskov itd ker je zmeda tako večja in človek neve kaj naj izbere.
Zadnjič spremenil ninjeti, dne Ne avg 29, 2010 10:58 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Ne avg 29, 2010 10:18 am

Tudi mene zanima malo več o ročnem poliranju. Kako trajno je, kakšen učinek, na kaj je treba posebno pazit ipd.?
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
406
Novinec

Napisal/-a 406 Ne avg 29, 2010 11:52 am

ni učinka..oz je do prvega ali drugega pranja

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti Po avg 30, 2010 10:37 am

Taka informacija je popolnoma nekoristna ker ni obrazloženo popolnoma nič. Rad bi kako razlago, potek itd...

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Po avg 30, 2010 12:46 pm

če imaš črn avto tko k je v avatarju,. potem z ročnim poliranjem ne boš naredil skorajda nič, ne bo vidnega skor nubenega učinka, tko sj na oko za videt. Rezultat bo viden le ko bo padel dež. Tud jaz mam črn avto, in sem sprobal kar nekaj past tko ročno, in kaj lohk rečem, kot bi sam sebe zajbaval. Sem probal na malo poškodvanem laku, in na oko vidnega nobenega učinka, le gladkost je bila občutna. Ko sem pa vzel v roke polirko, sem si pa reku, ročno poliranje je pa res zajbavanje samega sebe.
Sem si dobil ena testna črna vrata, in sem tako sprobaval polir paste, tampone itd.
Prašaj kakegfa kolega če ima kako pasto da prej sam mal probaš, da boš videl če boš mel kak rezultat, da ne kupuješ nekej kar ti en bo pol služilo tako kot bi moralo.

Ma pa menda uporabnik TrijoAdijo menda neke take super duper polir paste za ročno poliranje, učinek pa tak da kr hudo, sm problem je v tem ker ne izda kaj so to za ene paste :D

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti Po avg 30, 2010 12:54 pm

Mja to je ta avto v avatarju ja. No saj polirne paste nisem kupoval - dobil šenkano ;) Pač raje vprašam preden se spravim zraven in zapravim kar nekaj ur za brezveze. Sicer ni nekih groznih poškodb ampak je tu pa tam kaka "falunga" in mi malce gre na živce :P

Hvala vsem za info.

LP

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Po avg 30, 2010 1:13 pm

pol pa tak ni blema če robo maš, sm malo časa si vzameš pa probaš na enem delu avta po boš takoj vedu kak je učinek
sj pri ročnem poliranju nimaš kj zajebat, edin če maš kako grobo pasto, potem treba vedet da treba čez njo it še z finejšo :)

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti Po avg 30, 2010 4:47 pm

hehe saj to vem da je potrebno zaščitit plastiko ja ;) Sem včeraj nekaj malega probal pa ni nekega vidnega učinka - mogoče malenkost. Mogoče bom kdaj mel cajt pa se iz dolgčasa spustil v kako poliranje :P

dejan19
Novinec

Napisal/-a dejan19 Po avg 30, 2010 5:24 pm

Sam sem na roke probaval s tako polir pasto
http://www.mimovrste.com/artikel/342025 ... o-3-500-ml
pa ni glih nevem kaj poteem sem pa kupil to ki je baje oh in sploh za metalik barve
http://www.cars4indians.com/car_accessories.asp?aid=17
Ki naj bi po na nosu dobro za 52 pranj ali do 1ga leta. Morem v kratkem sprobat ampak imam občutek da sem denar vrgel stran, kolik sem probal malo je samo bol gladka površina in res malenkost bol globoka barva deluje..

dejan19
Novinec

Napisal/-a dejan19 Po avg 30, 2010 5:59 pm

Se mi je zdel sam povem kaj oblublajo proizvajalci , saj to piše na embalaži..

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti Po avg 30, 2010 6:03 pm

verjetno so tako testirali da so poliran avto za leto dni zaprli v vakuumsko komoro :P

dejan19
Novinec

Re: spet tema o (ročnem) poliranju :)

Napisal/-a dejan19 Po avg 30, 2010 6:25 pm

ninjeti je napisal/-a:Pozdravljeni!

Slika

Ta polir pasta naj bi osvežila barvo,če je le ta zbledela....

Uporabniški avatar
BS-speed
Novinec

Kraj: Sevnica

Re: spet tema o (ročnem) poliranju :)

Napisal/-a BS-speed Če sep 02, 2010 7:35 pm

dejan19 je napisal/-a:
ninjeti je napisal/-a:Pozdravljeni!

Slika

Ta polir pasta naj bi osvežila barvo,če je le ta zbledela....

Ti falus osveži barvo, edin flekast avto rata. Govorim iz lastnih napak.
Lp, Boštjan

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Pe sep 03, 2010 2:44 pm

pinny je napisal/-a:Ma pa menda uporabnik TrijoAdijo menda neke take super duper polir paste za ročno poliranje, učinek pa tak da kr hudo, sm problem je v tem ker ne izda kaj so to za ene paste :D

a je še zmeri www.dugasurla.si?? :D

LP!
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
Scremer
Novinec

Re:

Napisal/-a Scremer Ne nov 07, 2010 12:59 am

dejan19 je napisal/-a:Sam sem na roke probaval s tako polir pasto
http://www.mimovrste.com/artikel/342025 ... o-3-500-ml
pa ni glih nevem kaj poteem sem pa kupil to ki je baje oh in sploh za metalik barve
http://www.cars4indians.com/car_accessories.asp?aid=17
Ki naj bi po na nosu dobro za 52 pranj ali do 1ga leta. Morem v kratkem sprobat ampak imam občutek da sem denar vrgel stran, kolik sem probal malo je samo bol gladka površina in res malenkost bol globoka barva deluje..

Ni mi jasno kje najdete te paste... V sloveniji kar težko dobiš kvalitetno pasto, ki je priznana po celem svetu, ampak šrot za katerega prvič slišim pa zvohate v razno raznih trgovinah. Drugače te paste ne poznam, tako da očitek ne leti direktno nanjo, ampak nasplošno se dobi pri nas vsega boga. Poliranje, obnova, zaščita, ma ni da ni, vse v enem koraku in flaški.

Okej ročno poliranje. Bom napisal kratko in kar se le da jasno...

Avto se da spolirat ročno in s polirko. Seveda je treba vedet kaj sploh je poliranje ker mazanje nekih past na avto še ne pomeni da poliraš. Poliranje je namreč korak v katerem narediš korekcijo laka z "finim" brušenjem. Brušenje ti omogoča ustrezna pasta in tampon (pena če vam je ljubše). Jaz osebno pri sonaxu in turtlewaxu še nisem našel ustreznega izdelka, ki bi dejansko omogočal kvalitetno poliranje (kar ne pomeni, da trdim, da ga ni) in dvomim, da ga sploh imajo. Imajo pa en kup kemije, ki nudi zaščito (do neke mere) in prikrivanje prask (s polnili).

Torej delat korekcijo na avtu ročno, da ali ne. Da če je potrebna minimalna korekcija in ne če želiš cel avto spedenat, ker boš prej umrl v mukah. Jaz osebno sem zmatran in nejevoljen že samo ko moram za kljukam na vratih spolirat tistih 10 cm2.... na roke, ker pač z mašino ne prideš zraven. Je pa seveda odločitev tvoja.

Mazat avto s tisto pasto na sliki? Kaj pa vem. Jaz rajši ne bi, ker ni res, da na roke pa ne moreš ničesar zajebat. Lahko. Evo kombinacije za kastrofo... Vzemi neko sonax pasto, cunjo, namaži in potem drgni kot mutast po vratih. Ko boš obrisal bo avto sijoč, ampak ko boš spral filerje po tednu, dveh, po pranju ali treh, se bo na vratih pokazala katastrofa. Če so te prej motile praske od pranja, imaš sedaj ringenšpil prask od cunje. Mi je kar nerodno priznat, ampak to sem včasih počel tudi jaz. Žal.

Jaz osebno bi ti proporočil drug pristop. Imaš dve opcije oz. tudi več ampak recimo, da ne boš šel v nabavo opreme za 500€ in da nimaš namena porabit tri mesece za treniranje svojih spretnosti in živcev.

Avto zaupaš kvalitetnemu polir mojstru. In ne, lokalna pralnica za 50€ ne pade v rang mojstrov, ker prava korekcija zahteva čas in vsi vemo, da je čas denar. Cena je povsem odvisna od stanja avta in tebe glede na to kakšno korekcijo želiš doseči. Potem pa avto pravilno vdržuješ. V tem primeru bo ročno poliranje prišlo v upoštev ker boš pač izvajal malenkostne korekcije.

Druga pa je, da se sprijazniš s praskimi in si nabaviš kvaliteten tampon, cunjo, glaze in dobro zaščito. Z uporabo omenjenih promočkov lahko glaze in zaščitno nanašaš ročno, lepo diši, opravilo je prijetno, sijoč efekt bo prisoten in to lahko ponavljaš poljubno krat ne da bi delal dodatno škodo na avtomobilu. Glede na to, da je avto črn bi bil kak glaze kot je Black Hole prava izbira, na njega pa še kak fin vosek in si zmagal.

Žal ne vem katere paste so najbolj primerne za ročno poliranje, tako, da mogoče bo kdo drug zapisal kaj uporablja. Je pa pri vsem tem tako, da smo si ljudje zelo različni, Nekateri so navdušeni že nad poceni pasto iz trgovine kjer kupuje kruh spet drugi zahtevajo brezkompromisno kvaliteto. Enim je dovolj da se sveti, drugi pač potrebujejo brezhiben lak. Taki smo pač ljudje.
Vrni se na Avtokozmetika

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov