Nasveti in napotki ter povpraševanja...

klementino
Nov uporabnik

Re: klima dci ne vklopi

Napisal/-a klementino Ne maj 18, 2008 11:52 am

trs je napisal/-a:glede napisanega je moje mnenje sledeče:
pri Renaultu z ročno klimo se le ta vklaplja tudi,če je stikalo ventilatorja na "0",vendar na stopnjo "1" ,pri tebi pa je verjetno premalo plina ali preveč- iz lastnih izkušenj-dovolj je že majhno odstopanje.kolčina plina v gramih je napisana tudi na vezni steni med prednjimi lučmi. Sistem klime ima več stikal,ki nadzorujejo varno delovanje,med njimi je tudi presostat,le ta je nekje med kompresorjem in uparjalnikom(mrzla cev).eno od "varnostnih stikal ti ne deluje. glede indikatorja zunanje temperature,ki kot praviš ni točna,pa je važno samo,da ni prikazana zunanja temperatura pod +5* C ,ker pod to temperaturo se naj nebi klima vklapljala.

Klimo mi je polnil preko računalnika in ker sem bil zdraven sem prav vidu da je izbral količino primerno za renault clio in leto izdelave. Tale presostat bi pa res bil lahko vzrok???????? Kako bi to lahko ugotovil??? Zanimivo je pa to da ko direktno preko releje do kompresora vežem klima se vklopi in presostat je tudi vmes te povezave. Se pravi iz releja do kompresorja je vmes presostat in je povezan skupaj z kompresorjem.
clio brez moči

klementino
Nov uporabnik

Re: klima dci ne vklopi

Napisal/-a klementino To maj 20, 2008 7:57 pm

No končno mi klima deluje. Vzrok okvare ni bil v prekinjeni žici kakor mi je mehanik trdil, ko sem mu pustil avto na servisu. Mislim, da me je hotel pošteno okoli prenesti pa si mal kao ur nabrat ali pa enostavno nima pojma (mimo grede njegove ure so bile kar drage glede na to da nič ni popravu).

Glavni vzrok je bil na PRESOSTATU (zanič), ki meri tlak plina v sistemu.
Nov presostat me je prišel 104 € in 20 € dela seveda je drug mehanik
v 15 min odkril napako in klima je takoj že delala.

HVALA vsem za sodelovanje.
clio brez moči

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Sr maj 21, 2008 7:28 am

Nekaj zelo čudnih stvari je bilo v tej temi napisanih, zato mi žilca ne da miru, da ne bi še sam nekaj dodal. Gre za trditve nekaterih, kdaj naj bi klima delala in kdaj ne. Pri mojem avtu (Nissan Almera letnik 2001) klima dela čisto OK že vrsto let (brez kakršnihkoli servisov, dodajanja plina, menjanja le-tega ipd ). Klima je popolnoma ročna, njeno upravljanje je sila preprosto, deluje pa takole:

- deluje le, ko je ventilator (tisti za zrak v kabini) vsaj na 1. Če ga ugasnem, se ugasne tudi klima in tudi lučka na stikalu za klimo ugasne. Če ventilator pol spet vžgem, se vžge tudi klima in seveda tudi lučka.
- ko je klima vžgana, dela non stop, kompresor se ne vklaplja in izklaplja ko je dosežena neka temperatura v notranjosti, saj je klima popolnoma ročna brez kakršnekoli avtomatizacije, čeprav imam na displeju med števci indikator zunanje temperature. Tu sem izvzel eventuelno izklapljanje klime zaradi kakih varovalnih momentov ipd. - ti mi niso poznani in jih, roko na srce, v 4 letih tudi nisem opazil. Senzorja za temperaturo v kabini ni nikjer.
- četudi pri vžgani klimi obrnem gumb za toplo/hladno na toplo, klima še vedno dela, le zrak piha bolj topel - logično, saj se le doda topel zrak iz mašine.
- tudi pri zimskih temperaturah klima čist normalno laufa (tudi pri -15 st. C). Celo zelo uporabna je, saj si z njeno pomočjo dostikrat odrosim stekla - klimo na ON, topel zrak na max, pa so šipe hitro suhe. Pa še za celoten sistem klime je dobro, če ga tu pa tam tudi pozimi zalaufaš, da se malo prediha.

Tako deluje moja klima. Njeno delovanje mi je popolnoma logično in menim, da je tak način delovanja tudi pravilen.

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Sr maj 21, 2008 8:28 am

Jap, tako klima ima da dela... no, kompresor se lahko kdaj tudi ugasne, ni treba da nonstop laufa na polno (vsaj pri meni na avtomatski dela tako).

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr maj 21, 2008 10:04 am

@svadreb ima prav. Če je vse normalno, dela kompresor ročne klime non-stop, ko je gumb vklopljen. In če jo imaš dolgo prižgano, piha ledeno. Cevi in uprajalnik pa ne bojo nič zmrznili, to samo v primeru, dej kaj narobe (premalo plina itd)
Zato je pa pametno zraven mešati še malo toplega zraka, da ne piha leden zrak v nos.

lp
Corolla TS 1.8 HSD: Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov