Nasveti in napotki ter povpraševanja...

matej_
Novinec

Kraj: velenje

Obraba zavornih ploščic - VW

Napisal/-a matej_ So jan 10, 2009 9:07 pm

Pozdravljeni!
danes se peljem na en obisk, pa ko sem zavil na dovoz ki je dvignjen, kar naenkrat piiiiiiiiiiiiiiiiiip in se prižge lučka za obrabo zavornih ploščic.
avto je vw polo, prevoženih 129.400km in še kar prvimi paknami noter 8)

sedaj me zanima naslednje. ker delam takšen beden delavnik in sem odvisen od avta (relacija 80km v eno smer), drugega avta nimam, me zanima koliko varno se je še voziti s takšnim avtom. vsaj en dan, recimo, da se pripeljem na šiht, pa odpeljem domov, zvečer pa dam avto na servis?

je možno, da je šel samo senzor, ker 500km nazaj sem ob pranju avta malo gledal zavorne ploščice in se mi je zdelo, da je nekaj mm pakne še vredu in se nisem sekiral in sem vozil naprej. (bom probal jutri dat sliko gor).

svetujte prosim nimam pojma kaj naredit :?:

lp matej_

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So jan 10, 2009 9:34 pm

zmerne vožnje narediš še "tisočaka" sigurno......(menjaj pa le takoj, oz. ko boš imel čas)

P.S skoraj ne morem verjet, da so prve ploščice not.....(ponavadi uničim med 40 in 50 tisoč km)

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So jan 10, 2009 9:53 pm

sašo5 je napisal/-a:zmerne vožnje narediš še "tisočaka" sigurno......(menjaj pa le takoj, oz. ko boš imel čas)

P.S skoraj ne morem verjet, da so prve ploščice not.....(ponavadi uničim med 40 in 50 tisoč km)

Kr verjami......Sašo maš avtomatika mogoče?

Avtorju pa.....kamot nardiš še 500-1000km zmerne vožnje.....ponavad se lučka prižge ko ima nekje 4mm mesa še.....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 So jan 10, 2009 10:07 pm

lisko je napisal/-a:

.....a, da je tolk s prvimi ploščicami naredil?.....nimam avtomatika....."hebl is hebl" ;)

verjamem, pa da ma zadaj pakne še prve.....(saj o nekih paknah tud piše, samo one nimajo indikatorja....)

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So jan 10, 2009 10:11 pm

sašo5 je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:

.....a, da je tolk s prvimi ploščicami naredil?.....nimam avtomatika....."hebl is hebl" ;)

verjamem, pa da ma zadaj pakne še prve.....(saj o nekih paknah tud piše, samo one nimajo indikatorja....)

Pol maš enako načelo kot jaz :D S tem da jaz pravim še več:D ...Avto more imet dva menjalnika! :D
Po moje pa ma res kr sprednje še prve.....saj sem sam delal brez težav po 90. 100 tisoč z enimi ploščicami pa nimam niti duha o kaki AC kje na moji relaciji poleg tega 40% mestne vožnje.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 So jan 10, 2009 10:18 pm

...uf, zgleda, da imajo audiji (kakor tudi Hyundaia, ki sem ju imel) "putraste" diske: na 50.000 menjam ploščice, pa že 1,5mm roba, nato na 90-100tisoč menjam komplet.................svoje čase sem pa na "stoenki" znal "ferode" ali pa "texstar" skurit za 15.000km.........na reševalnem vozilu Opel omega, pa za 10.000 :P (mlad pa nor, ampak na "žlajfu" se dirka dobija..... :lol: )

matej_
Novinec

Napisal/-a matej_ So jan 10, 2009 11:20 pm

hvala mal sta me pomirila. bom v ponedeljek zjutri taokj ob 8ih klicu na servis. avto bo konec meseca star 4leta. diski pa ploščice so še vse prva vgradnja 8) večina kilometrov nabranih na AC. upam sam da bojo mel kako lukno na servisu da me vturijo not pa da dobim nadomestni avto.

me pa čudi da prej ni piskalo samo ko sem se zapeljal navkeber ko je mal ruknalo je zapiskalo. sumim tudi na senzor. se je mogoče odlomu? ne vem. bom posliku jutr dopoldan pa dal slike gor.

pol res ni krize če se še kam pelam?

lp

bmwe46
Novinec

Kraj: ms

Napisal/-a bmwe46 So jan 10, 2009 11:25 pm

sašo5 je napisal/-a:zmerne vožnje narediš še "tisočaka" sigurno......(menjaj pa le takoj, oz. ko boš imel čas)

kako ni mogoče, moj oče je imel pri bmwju pri 150000km še prve bremze, pa jih je potem menjal.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh So jan 10, 2009 11:36 pm

matej_ je napisal/-a:me pa čudi da prej ni piskalo samo ko sem se zapeljal navkeber ko je mal ruknalo je zapiskalo. sumim tudi na senzor. se je mogoče odlomu?

Kolikor jaz poznam zgradbo, takih senzorjev pravzaprav ni. V zavorno ploščico je enostavno vdelan en kontakt, povezan preko žice z elektroniko in lučko. Kontakt je pokrit z zavorno oblogo, ki deluje kot izolator. Ko se obloga na ploščicah obrabi, tisti kontakt "pogleda na plano" in se dotakne diska. Tako naredi stik na maso in lučka se prižge.

Po Murpyjevem zakonu pa je možno, da si zapeljal tako, da si odtrgal to žico ki gre na ploščico - in sedaj se ta naslanja nekam na podvozje in dela stik.
Če boš dal menjati ploščice, potem ti naj vgradi take, ki bodo spet imele v sebi ta kontakt. Mislim da se je po forumu že nekaj govorilo, da so vgrajevali kar navadne ploščice gor, žico pa pač povili z izolir trakom in pustili nepriklopljeno. Lučka potem seveda ni delala.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
ijuvan
Novinec

Kraj: SG

Napisal/-a ijuvan So jan 10, 2009 11:44 pm

vectrab je napisal/-a:

kako ni mogoče, moj oče je imel pri bmwju pri 150000km še prve bremze, pa jih je potem menjal.

Tudi moj stric je imel na golfu IV pri 150k še prve bremze, vem pa ne potem kdaj jih je menjal...Ima pa res umirjeno vožnjo (a ne nedeljske).

trs
Novinec

Kraj: bela krajina

Napisal/-a trs Ne jan 11, 2009 9:57 am

zaradi lučke in ploščic se lahko voziš še vsaj tisoč km,seveda,če zavorni učinek ni bistveno zmanjšan.
Nasvet:pelji se v službo,pokliči servis,se naroči in avto bo popravljen med tvojim
delovnim časom.To ti lahko zamenja lokalni mehanik doma.
vw je boljši avto

matej_
Novinec

Napisal/-a matej_ Ne jan 11, 2009 11:42 am

evo zdle sem mal prekontroliru zadeve.
vsekakor bo treba čimprej zamenjati pakne :)

"mesa" je še nekje okoli 2-3mm, bremza normalno ni čutiti nobenega čudnega odziva ne avta ne stopalke. tk da bomo vidli kaj bojo jutr na servisu rekli če mi bojo uspeli to jutr zrihtat v mb drugače bom mogu pa počakat na svojo AH v velenju.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Ne jan 11, 2009 11:46 am

Pakne oz. ploščice ti lahk menja vsak servis ali popoldanc.....ni to huda umetnost.
Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov