reber je napisal/-a:Točno tako, in to je tudi edini razlog, za željo po izklopu, torej pri vožnji v mokrem snegu pri nizkih hitrostih, ker včasih je res zelo zoprno, ko se avto noče in noče ustaviti in v teh primerih pošteno prekolnem ABS in to bi lahko bilo celo nevarno za trk, ampak jasno, da v takih pogojih vozimo temu primerno počasi
Tudi pri vožnji po blatu je zadeva podobna, ampak po blatu se ne vozim :P
ASR vem za kaj se uporablja, enako ESP in te zadeve...
No, senzorji za ABS bi težko bili hallovi, ker ni nobenega magnetka na zobniku ali luknjičastem kolescu, zato mora biti induktivni, sicer pa to ni pomembno, bolj pomembno je, kakšni signali so in koliko priključkov ima senzor, ker če je senzor na CAN bus-u potem ne bo šlo, če je pa signal impulzen, bi pa lahko signale goljufal
lisko je napisal/-a:[Se posipam s pepelomZAmenjal sem
Kot razmišljanje.....kako potem dela ABS pri 4x4 pogon z vklopljeno srednjo špero?
Tukaj pa ne gre več zavirat posamezne kole ampak po straneh (leva stran , desna stran) ,ker prednja os in zadnja os sta togo povezani.....Torej če bi teoretično prišla samo ena prednja na led bi zavora popuščala, druga pa bi zavirala na polno.....preko difa bi se teoratično lahko tista kola, ki nima oprijema zasukala v kontra smeri (ker dif zavira kardan , ki ga zavirajo zadnje zavore). Kaj bi v takem primeru nardil ESP , ki ponavadi zavira samo eno kolo. V primeru 4x4 pogona z vklopljeno srednjo špero pa bi tako zavirala vsa kolesa.....
Ok novejša j***a imajo elektroniko ki poskrbi za vklop in izkolp špere ( ki tako ali tako ni špera) ampak kaj pa recimo jaz ko mam ročno? Sicer ne morem probat ker nimam ABS-a ampak modeli ki ga imajo pa še nisem slišal da bi ob vklopu prednjega pogona izklopil abs....
strojnix je napisal/-a:lisko je napisal/-a:[Se posipam s pepelomZAmenjal sem
Kot razmišljanje.....kako potem dela ABS pri 4x4 pogon z vklopljeno srednjo špero?
Tukaj pa ne gre več zavirat posamezne kole ampak po straneh (leva stran , desna stran) ,ker prednja os in zadnja os sta togo povezani.....Torej če bi teoretično prišla samo ena prednja na led bi zavora popuščala, druga pa bi zavirala na polno.....preko difa bi se teoratično lahko tista kola, ki nima oprijema zasukala v kontra smeri (ker dif zavira kardan , ki ga zavirajo zadnje zavore). Kaj bi v takem primeru nardil ESP , ki ponavadi zavira samo eno kolo. V primeru 4x4 pogona z vklopljeno srednjo špero pa bi tako zavirala vsa kolesa.....
Ok novejša j***a imajo elektroniko ki poskrbi za vklop in izkolp špere ( ki tako ali tako ni špera) ampak kaj pa recimo jaz ko mam ročno? Sicer ne morem probat ker nimam ABS-a ampak modeli ki ga imajo pa še nisem slišal da bi ob vklopu prednjega pogona izklopil abs....
Zgleda da je ravno iz tega nastal ta način izklapljanja kot sem zgoraj napisal. ABS se namreč izklopi posledično, ob vključitvi zadnje blokade. Gre se pa za Audi 80 quatrro, ki ima električen vklop zadnje špere (100%)... ob tem se ABS izklopi, nad 30km/h pa se blokada izklopi in ABS vklopi...
Lp, Matjaž
reber je napisal/-a:Zanima me, če je možno izklopiti ABS, ker bi bila zadeva zelo uporabna v snegu, ko je svež sneg na cesti. Večkrat sem preizkušal in ugotovil, da je zavorna pot v marsikaterem primeru z ABS-om precej daljša kot brez... zakaj? ker ABS stalno izklaplja zavore, da kolesa ne drsijo in se na snegu ne moreš ustaviti hitro. Brez ABS pa kolesa blokirajo in pred njimi se naredi kupček snega in vozilo se ustavi hitreje... seveda pa je drsenje vozila nekontrolirano!
Občasno bi torej rabil stikalo za izklop ABS sistema, ki bi bil pri roki, da bi ga ugasnil po potrebi, verjetno pa bi bilo treba preprogramirati računalnik... ampak, ali je to sploh mogoče?
Imam stikalo za izklop ASR, zato bi bilo priročno, če bi lahko obenem izklopil še ABS ...
kakšna ideja?
Po forumu brska: clio05, Google [Bot] in 17 gostov