Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
AVX
Poznavalec foruma

Kraj: V Avtu

Vetrobransko steklo

Napisal/-a AVX To mar 24, 2009 3:23 pm

Zanima me, kako bi lahko sam dal nazaj novo vetrobransko steklo pri Opel Kadettu C, ker mi je počilo in bi ga rad sam nazaj noter dal. Če se komu kaj sveti kako bi lahko to naredil, ali pa če pozna kakšnega mojstra, ki to zna in koliko bi račaunal za delo.

Rabim resnično nujno.
Ford Mondeo ST TDCI,... soon on show =)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To mar 24, 2009 3:45 pm

Pozdravljeni

V koliko se ne motim je vetrobransko steklo upeto v gumijastem tesnilu ( ni lepljeno ), torej se ga lahko vgradi z navadno špago ( včasih smo to delali na kadetih, mantah, 101kah, fičotih................... ). Pokličite me po tel.: 031-797-021 in vam razložim točen postopek - potrebna sta dva za takšno montažo.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
AVX
Poznavalec foruma

Napisal/-a AVX To mar 24, 2009 5:17 pm

ja to z špago sem že slišal, pa enkrat sem celo gledal, ampak sm si mislu, mah kaj mi bo to koristlo kdaj. Je pa gumica ja. Če se ne motim je treba na enem delu stekla kar notri porinat, potem pa samo lepo tišat noter proti gumici pa vrvico vlečt da pride gumica okol. Se motim? pa zadost debelo vrvico je treba met da ne poči, spet predebelo pa tut ne, ko pol ne gre lepo. Se motim?

Ni me treba Vikati ;) upam stavit da sem ene 10 let mlajši :D

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To mar 24, 2009 8:55 pm

AVX je napisal/-a:ja to z špago sem že slišal, pa enkrat sem celo gledal, ampak sm si mislu, mah kaj mi bo to koristlo kdaj. Je pa gumica ja. Če se ne motim je treba na enem delu stekla kar notri porinat, potem pa samo lepo tišat noter proti gumici pa vrvico vlečt da pride gumica okol. Se motim? pa zadost debelo vrvico je treba met da ne poči, spet predebelo pa tut ne, ko pol ne gre lepo. Se motim?

Fan vika vse na forumo zaradi olike, kot se to spodobi....mi stari mački pa se tikamo :D in pa novinci :)

Maš pa kr prav ja.....špago potegneš okrog stekla (gumice) v tist utor kjer potem prideš šasija. Nato ti en tišči steklo noter ti pa lepo previdno vlečeš.

Fan lahko opišete postopek menjave pri lepljenem steklu? Ker me namreč to čaka....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
AVX
Poznavalec foruma

Napisal/-a AVX To mar 24, 2009 9:04 pm

Am če ti ni teško lahko greš na youtube, tam napišeš installing windowshield ali tako nekako. pa imaš ful lepo prikazano.

zelo enostavno za menjati, če imaš saj malo izkušenj z delom s steklom. Enostavno se odstrani obroba, nato pa kar steklo ven. Ker je tako ali tako neuporabno, lahko kar na horuk :)

Nato se površina očisti, nanese lepilo - tukaj je potrebno biti zelo pazljiv, da je lepilo neprekinjeno in da ga ni premalo(ali preveč), nato pa se samo lepo vstavi steklo. Seveda se steklo ne vstavlja z rokami, ampak prav z držali za steklo in to morata storiti 2 človeka, da ga data lepo natančno na svojo mesto. Če imaš staro lepilo boš čakal 8ur da se posuši, ta nova pa ca.3 ure

Citiram iz enega drugega foruma. Sej tak povsod pišejo za to lepljenje, za gumico pa nikjer :D

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash To mar 24, 2009 9:11 pm

lisko je napisal/-a:
AVX je napisal/-a:ja to z špago sem že slišal, pa enkrat sem celo gledal, ampak sm si mislu, mah kaj mi bo to koristlo kdaj. Je pa gumica ja. Če se ne motim je treba na enem delu stekla kar notri porinat, potem pa samo lepo tišat noter proti gumici pa vrvico vlečt da pride gumica okol. Se motim? pa zadost debelo vrvico je treba met da ne poči, spet predebelo pa tut ne, ko pol ne gre lepo. Se motim?

Fan vika vse na forumo zaradi olike, kot se to spodobi....mi stari mački pa se tikamo :D in pa novinci :)

Maš pa kr prav ja.....špago potegneš okrog stekla (gumice) v tist utor kjer potem prideš šasija. Nato ti en tišči steklo noter ti pa lepo previdno vlečeš.

Fan lahko opišete postopek menjave pri lepljenem steklu? Ker me namreč to čaka....

šipo porežiš ven najlažje z nožem za to delat. lahko tudi z navadno olfo s tadolgo klino.

mal je matranja, potem ko maš šajbo ven, se odstrani na avtu, še one stare kose lepila in se na novo šipo nanese novo lepilo.

jaz novo šipo vseeno prej spucam z razredčilom, potem pa nanesem dinitrol 501FC. za nanos tega lepila moraš imeti pravi nastavek na tubi, da dela lepilo 2cm visok steber ko ga vlečeš po šipi okrog. nato pa je najbolje šipo prijet z vakumskimi priseski. potem se jo pa postavi na mesto. ko jo enkrat postaviš na mesto, je ne premikaj več! (morda za kak milimeter) ker ti bo porinilo pri stebričkih ven...

aja, ta lim ki sem ga napisal se strdi v eni uri

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To mar 24, 2009 9:15 pm

Pri stebričkih je tko al tko polno lepila....ker so menjavali neki šalabajzerji (pa čeprav ličar na račun zavarovalnice). No za ven dobit je ne bo problema ker gre avto tako ali tako v prafaktorje. Poleg tega moram sanirat rje okrog šipe ( očitno slabo menjano steklo in je zamakal).
No po pravic pa nisem vedel ali je tud zaskočeno na zob (kot navadno) ali je samo lepilo napacan okrog in dano steklo not (kot ste opisal)

No tnx maste blatni krog v dobrem :D
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

mattiazz
Nov uporabnik

Napisal/-a mattiazz To mar 24, 2009 9:20 pm

Jaz vedno porinem žico med vetrobransko steklo in karoserijo, potem pa jo v dveh (en je v avtu, drugi od zunaj) izrežemo ven. Lepilo pa vedno nanesem na karoserijo in nikoli na steklo. V vseh letih pa sem jih zamenjal že ogromnih ker delam v tem poslu.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To mar 24, 2009 9:47 pm

Pozdravljeni

Za montažo vetrobranskega stekla potrebujete navadno špago ( cca 5mm debeline / v koliko je pretanka vam bo zarezala v gumijasto tesnilo ), glicerinsko olje ( imajo ga v lekarnah, sam uporabljam ETE zavorno mast / jo imam zmeraj pri roki ), dodatni dve roki.
Steklo oblečemo v pripadajočo tesnilo, namažemo z glicerinom ( zaradi lažje montaže in vrvica lažje polzi ) zunanji rob in kanal tesnila ( lahko kar obilno brez skrbi ), namažemo vrvico ( v nobenem primeru ne uporabljamo litijeve masti/ vazelin, ker poškoduje tesnilo stekla ), v zunanji kanal tesnila napeljemo vrvico tako da se na sredini spodaj vrvica križa, nekdo vam posodi dve roke in nežno potiska steklo proti vozilu, vi pa na notranji strani začnete počasi vleči en konec vrvice in ga vlečete do začetka zgornjega roba, nato začnete vleči drugi konec vrvice da pridete na zgornji rob - torej steklo imate spodaj in iz strani notri, zgoraj izmenično vlečite ( cca 10 cm ) konca vrvice da se steklo s tesnilom enakomerno usede v ležišče zadnjih 5 cm pa počasi ( z občutkom ) vlečete oba konca vrvice. Tako sedaj je steklo vgrajeno. Z zunanje strani z dlanmi preverite, potisniti steklo levo desno, da se lepo vsede. Dva dni po montaži se izogibajte močenja ( voda, dež.......... ) vgrajenega stekla, da se lahko tesnilo lepo počasi skrči in zatesni.

Lepljeno steklo:
Obvezno dva mojstra, olfa nož, šilo ali špica, jeklena žica, ročke za prenos stekla ( dobite jih po zmerni ceni ( Obi, Leclerk, Merkur........... ), mehka čista krpa
S Špico, šilom..........ob strani naredite v lepilo luknjico in čez potegnete "patent žico" ( zaila od plina, "zauga".............. ), z notranje strani naj nekdo prime drugi konec žice ter jo izmenoma vlečete ( noter ven ), tako režete lepilo na steklu, ki ga mislite odstraniti ( mojstri na horuk znajo to narediti tudi z nogami, vendar je po postopku in še naslednjih deset let polno stekla v armaturi vozila ), ko odrežete okoli vam staro steklo pade v roke. Ščistite površino od starega lepila, namažite enakomerno čisti rob lepilo in postavite na lepilo novo steklo. odvečno lepilo okoli stekla takoj odstranite!! Vozilo po vgradnji stekla ne premikajte. Koliko časa se šusi lepilo? Hja ta podatek vam piše na embalaži od lepila.............različno od firme in kvalitete lepila.

Lep pozdrav
Zadnjič spremenil Fan, dne Sr mar 25, 2009 1:03 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Sr mar 25, 2009 12:26 am

Fan je napisal/-a:
Lepljeno steklo:
Obvezno dva mojstra, olfa nož, šilo ali špica, jeklena žica, ročke za prenos stekla ( dobite jih po zmerni ceni ( Obi, Leclerk, Merkur........... ), mehka čista krpa
S Špico, šilom..........ob strani naredite v lepilo luknjico in čez potegnete "patent žico" ( zaila od plina, "zauga".............. ), z notranje strani naj nekdo prime drugi konec žice ter jo izmenoma vlečete ( noter ven ), tako režete lepilo na steklu, ki ga mislite odstraniti ( mojstri na horuk znajo to narediti tudi z nogami, vendar je po postoku in še naslednjih deset let polno stekla v armaturi vozila ), ko odrežete okoli vam staro steklo pade v roke. Ščistite površino od starega lepila, namažite enakomerno čisti rob lepilo in postavite na lepilo novo steklo. odvečno lepilo okoli stekla takoj odstranite!! Vozilo po vgradnji stekla ne premikajte. Koliko časa se šusi lepilo? Hja ta podatek vam piše na embalaži od lepila.............različno od firme in kvalitete lepila.

Lep pozdrav

Tole morm lisici dat za prebrat :D Drgač pa za steklo se ne sekiram lih.....ker to se bo delal ko v avto ne armature ne karkoli drugega :D
No če delaš pa na drugem avto pa se dela kot se spodobi :D
Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: motom in 17 gostov