Nasveti in napotki ter povpraševanja...

cardak
Novinec

Kraj: črnomelj

olje...fabia...kolicina...?

Napisal/-a cardak Po maj 11, 2009 10:55 am

vceraj sem dotakal tekocino za pranje sip in sem slucajno pogledal se nivo olja.potegnem zicko pogledam,olja je 1/4 vec od max.zdaj me pa zanima kako je s tem.bral sem na forumu da ni dobro za masino ce je olja prevec.ali je to res?fora je pa v tem da je avto star 7 mes.in verjetno je olje bilo nalito original ozr.v avto hisi.ali so naredili napako ali ne?avto je pa skoda fabia 1.4.16v.
srečno voznjo!

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Re: olje...fabia...kolicina...?

Napisal/-a MacTron Po maj 11, 2009 12:10 pm

Sedaj ne vem kaj mislis z 1/4 ...enako 2,5dl v primeru da je nekaj deci vec ni panike, ce
pa to preraste v 1l > je pa tveganje vecje za katalizator (kar ti tudi pise na pokrovcku)
zaradi visokih pritiskov pa ti gre lahko kaksen semering, tesnilo...
Zadnjič spremenil MacTron, dne Po maj 11, 2009 12:12 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Po maj 11, 2009 12:12 pm

Vprašanje če znaš pomeriti olje. Izvlečeš šipko in jo obrišeš. Počakaš, da se nivo olja ob izvlečeni šipki in na ravni površini uskladi z nivojem v karterju, praviloma se to dela pri hladnem motorju. Vtakneš šipko nazaj in takoj ven potegneš in pogledaš, preveriš obe strani. 2mm pod max je še najbolje. Nekateri avti so kar muhasti za merjenje. Potem se odloči in dolij-odlij olje. Pojdi na servis in jim zateži. Preveč olja izriva semeringe na glavni gredi. Smo že videli vosle, ki so dolili olje do grla za nalivanje.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Po maj 11, 2009 7:09 pm

Pozdravljeni

Dodal bi samo še, da mora vozilo stati na ravni vodoravni površini. V koliko stoji vozilo na klančini meritev na palčki ni točna.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Po maj 11, 2009 7:21 pm

Men piše v navodilih, da naj merim olje pri zagretem avtu ( 5 min počakam po vožnji ).
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

cardak
Novinec

Napisal/-a cardak Po maj 11, 2009 9:15 pm

joztom je napisal/-a:Vprašanje če znaš pomeriti olje. Izvlečeš šipko in jo obrišeš. Počakaš, da se nivo olja ob izvlečeni šipki in na ravni površini uskladi z nivojem v karterju, praviloma se to dela pri hladnem motorju. Vtakneš šipko nazaj in takoj ven potegneš in pogledaš, preveriš obe strani. 2mm pod max je še najbolje. Nekateri avti so kar muhasti za merjenje. Potem se odloči in dolij-odlij olje. Pojdi na servis in jim zateži. Preveč olja izriva semeringe na glavni gredi. Smo že videli vosle, ki so dolili olje do grla za nalivanje.

avto je bil nevozen par dni in je parkiran na ravnem,tako da je meritev bila tocna.nivo olja je pa bil priblizno 3-4 mm nad max.hm ocitno jim bom res zatezil na servisu.drug teden grem na preventivni brezplacni pregled(pol leta ali 7500 km) pa bom videl kaj bojo rekli.hvala za informacije. :)
srečno voznjo!

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 To maj 12, 2009 3:10 pm

Ok saj lepo da greš na servis in boš vprašal, ampak kaj misliš kaj ti bodo odgovorili? Da bodo priznali napako in se ti opravičili in dodali aneks, da v primeru kakšnega puščajočega semeringa krijejo vse stroške? Seveda ne.

Ni pa nič tako hudega narobe če je deci olja več, tako da se ne preveč sekirat.
Slika

cardak
Novinec

Napisal/-a cardak To maj 12, 2009 8:56 pm

aklan86 je napisal/-a:Ok saj lepo da greš na servis in boš vprašal, ampak kaj misliš kaj ti bodo odgovorili? Da bodo priznali napako in se ti opravičili in dodali aneks, da v primeru kakšnega puščajočega semeringa krijejo vse stroške? Seveda ne.

Ni pa nič tako hudega narobe če je deci olja več, tako da se ne preveč sekirat.

:lol: dobro si napisal :D ampak vseeno jim bom dal do znanja kako je z oljem...jaz tud mislim da ni nic narobe ce je olja mal prevec a zato obstaja ta forum kjer mi izkuseni ljudje povedo kaj je res in kaj ne...
srečno voznjo!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov