Kama je napisal/-a:@vugy
No, potem pa razloži, zakaj naj bi prstni odtis (načelom maščobe) vplival na temperaturo tališča stekla?
Prosim...
Kama je napisal/-a:Vse žarnice na avtu sem do sedaj menjal sam in nisem pretirano pazil na to, da se jih nisem dotikal s prsti po steklenem delu. Enkrat mi jo je celo uspelo slabo pritrdit v ležišče in se je plastika natopila nanjo. Do sedaj še nisem videl take žarnice, čeprav bi jo moral (kot posledico mojega ravnanja) ali pa bi morale pokat. Nič od tega.
Problem s prenosom toplote je načeloma edini vir nastanka take deformacije. Pri kateri temperaturi pa je sploh steklo delujoče H7 žarnice? Tališče stekla je pri okoli 550st. C, maščobe pa začnejo odhlapevati pri okoli 400st. C. Zelo težko verjamem, do nekaj mikrogramov maščob na (normalnem) prstnem odtisu pozroči lokalno pregrevanje za 150st. C. Tako ostanejo samo še manjše količine anorganskih spojin (prevsem soli), ki jih ravno tako zelo malo.
Imam pa občutek, da se je taljenje stekla dogodilo ravno v žarišču žarnice (nasproti deflektorja) na spodnji strani.
Kakšen strokovni članek na to temo? Hvala!
Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gostov