Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe mar 20, 2009 10:04 pm

Predvsem je treba ločit med največjim izkoristkom motorja, ki je običajno res okoli največjega navora in potrebno moćjo (ali navorom), ki je skoraj vedno precej nižja. BTW - kako sploh merijo največji navor in moć - oboje z gasom do podna (največ pač - po domače - koliko moči/navora da motor pri določenih obratih (kolikšno obremenitev še zmore), če mu dodamo maximalno goriva in zraka), kar že v osnovi ruši vse teorije o optimalni porabi. Ker mi takih obremenitev pač ne potrebujemo skoraj nikoli.

Če za npr 100 KM (max. moč) porabiš 100 % goriva, za 60 KM pa npr 50 % goriva, za 30 KM pa npr 28 % goriva, ima pri 60 KM (recimo, da okoli največjega navora) lahko največji izkoristek, a tega mi običajno ne rabimo! (Za vzdrževanje hitrosti 100 km/h povprečen avto potrebuje okoli oz celo manj kot 20 KM.) Bistvo je v čim manjšem pritiskanju gasa za še znosen navor oz moč (pospeški, klanec itd), skratka uporabit vso razpoložljivo moč (glede na količino goriva) oz izkoristek brez rezerv.

Tudi za doseganje/vzdrževanje obratov motorji porabijo nekaj moči in bencina in tudi tu je vsak drugačen.

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Kraj: Zahodna Slovenija

Napisal/-a abcabc Po mar 30, 2009 3:26 pm

Očitno ima uporabnik ESEM najbolj prav. Držal sem se njegovega komentarja in avto spravil na čudežnih 5.9l/100km, čeprav bi šlo tud na 5l, ampak imam kar nekaj hribovskega terena, nekaj mestne in večina relacija.

Sem ap takole vozil

2 brzina pri 20km/h
3..............30km/h
4..............40km/h
5.............50-70km/h.

Seveda čim manj pristiskal na gas.

Samo v klanec mi ni povsem jasno ej bolje vozt recimo v 3 ali 4 brzini v obeh prestavha mi avto lepo gre v hribe. Samo, d aso pri 3 brzini višji obrati, kot pri 4 brzini.

roomeo
Stalni uporabnik

Napisal/-a roomeo Po mar 30, 2009 3:56 pm

abcabc je napisal/-a:Očitno ima uporabnik ESEM najbolj prav. Držal sem se njegovega komentarja in avto spravil na čudežnih 5.9l/100km, čeprav bi šlo tud na 5l, ampak imam kar nekaj hribovskega terena, nekaj mestne in večina relacija.

Sem ap takole vozil

2 brzina pri 20km/h
3..............30km/h
4..............40km/h
5.............50-70km/h.

Samo v klanec mi ni povsem jasno ej bolje vozt recimo v 3 ali 4 brzini v obeh prestavha mi avto lepo gre v hribe. Samo, d aso pri 3 brzini višji obrati, kot pri 4 brzini.

Če ne trokira e v redu. sicer pa nevem kaj se tolko ozirate in sekirate za vsakega deci :roll:

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Napisal/-a abcabc Po mar 30, 2009 4:19 pm

roomeo je napisal/-a:
abcabc je napisal/-a:Očitno ima uporabnik ESEM najbolj prav. Držal sem se njegovega komentarja in avto spravil na čudežnih 5.9l/100km, čeprav bi šlo tud na 5l, ampak imam kar nekaj hribovskega terena, nekaj mestne in večina relacija.

Sem ap takole vozil

2 brzina pri 20km/h
3..............30km/h
4..............40km/h
5.............50-70km/h.

Če ne trokira e v redu. sicer pa nevem kaj se tolko ozirate in sekirate za vsakega deci :roll:

Saj ne gre ne vem koliko za porabo samo, da vem pri katerih obratih najmanj porabi...vedi, da so omejitve in kazni visoke....nebi želel polnit blagajno in, da bodo potem nekateri hodil na brezplačne izlete, pili kavice iz teh kazni.

roomeo
Stalni uporabnik

Napisal/-a roomeo Po mar 30, 2009 4:27 pm

abcabc je napisal/-a:
roomeo je napisal/-a:

Sem ap takole vozil

2 brzina pri 20km/h
3..............30km/h
4..............40km/h
5.............50-70km/h.

Saj ne gre ne vem koliko za porabo samo, da vem pri katerih obratih najmanj porabi...vedi, da so omejitve in kazni visoke....nebi želel polnit blagajno in, da bodo potem nekateri hodil na brezplačne izlete, pili kavice iz teh kazni.

wtf?kaj točno imajo kazni veze z porabo?lol

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Napisal/-a abcabc Po mar 30, 2009 4:45 pm

roomeo je napisal/-a:
abcabc je napisal/-a:
roomeo je napisal/-a:

Sem ap takole vozil

2 brzina pri 20km/h
3..............30km/h
4..............40km/h
5.............50-70km/h.

wtf?kaj točno imajo kazni veze z porabo?lol

če voziš po omejitvah imaš tud lahko zelo nizko porabo ob ustrezni brzini.....zelenko na forumu

roomeo
Stalni uporabnik

Napisal/-a roomeo Po mar 30, 2009 4:49 pm

:roll: :lol: :lol: :lol: :lol:

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Po mar 30, 2009 5:51 pm

Ne pospesevat z malo gasa. PRi pospesevanju pritisni rajsi gas do konca, bi mogel met motor boljsi izkoristek.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Po mar 30, 2009 6:10 pm

abcabc je napisal/-a:če voziš po omejitvah imaš tud lahko zelo nizko porabo ob ustrezni brzini.....zelenko na forumu

Sej zato pa nima veze, saj lahko po omejitvah voziš tak al onak.

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Napisal/-a abcabc Ne jul 12, 2009 10:53 am

Eno zadevo bi še rad zvedel in sicer moj Accent ima pri 70km/h okoli 2000 obratov tukaj naj bi bila tudi najmanjša poraba tovarniško 4.5 litra/100km.
No iz tega sklepam, d aima moj avto najnižjo porabo pri 2000 obratov.
Čeprav se lahko komot peljem tudi z manj kot 1500 obratov, ampak vprašanje ej če se tukaj pri teh obratih motor ne matra, čeprav teče normalno.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Napisal/-a Blinder Ne jul 12, 2009 11:06 am

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Ne jul 12, 2009 12:13 pm

Na porabo vpliva kombinacija obratov-navora in hitrosti-upora. Vsak avto ima drugo dobitno kombinacijo. Moj npr najmanj žre pri 180 na uro, to je pod 10l. Seveda upoštevajte, da takrat najdlje in najhitreje pridem na cilj z razumno količino bencina za 3l motor.
Zadnjič spremenil joztom, dne Ne jul 12, 2009 8:23 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Napisal/-a Blinder Ne jul 12, 2009 12:30 pm

joztom je napisal/-a:Na porabo vpliva kombinacija obratov-navora in hitrosti-upora. Vsak avto ima drugo dobitno kobimacijo. Moj npr najmanj žre pri 180 na uro, to je pd 10l. seveda upoštevajte, da takrat najdlje in najhitreje pridem. na cilj z razumno količino bencina za 3l motor.

Kaj pa voziš ti, letalo?

Uporabniški avatar
smajli
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a smajli Ne jul 12, 2009 3:30 pm

@abcabc ne vem zakaj tak omejuješ vsak centiliter bencina. ok razumem da hočeš varčno vožnjo, samo ti pa že malo pretiravaš s temi detajli. raje se posveti gledanju ceste pred sabo, ne pa da ves čas kontroliraš števec obratov in hitrosti. boš nardil manj škode sebi, svojemu avtu, pa da ne omenjam drugih udeležencev v prometu...
I never forget a pussy... cat
Slika

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Napisal/-a abcabc Ne jul 12, 2009 5:01 pm

Jah vsak dan sem po 2 uri v avtu pa moram nekaj sprobavat.
Vedno, ko kupim kakšen avto takoj zračunam min.porabo, zmerrno, ac....
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 7 gostov