Nasveti in napotki ter povpraševanja...

perisher
Nov uporabnik

xara-zvita zadnja torzijska vzmet

Napisal/-a perisher Sr jul 08, 2009 4:41 pm

Pozdravljeni!

Prosili bi za pomoč. Namreč, prijatelj ima xaro 1.4 letnik 99 in smo opazili, da zadnje desno kolo stoji postrani. Vaški mehanik je povedal, da je zvita torzijska vzmet, ki povezuje obe zadnji kolesi. Klicali smo na original Citroen servis, kjer je možak povedal, da bi bilo poleg vzmeti verjetno potrebno menjati še roko (a niso roke spredaj)? in , da bi samo originalni deli prišli 800 evrov, kar je seveda predrago za avto, ki je vreden dobrega jurja. Prišel sem na idejo, da bi kupili dele na herkulus.si, vednar sploh ne vemo, kako se pravilno reče zgoraj omenjenim delom in kaj točno iskati.

vsakakršnokoli pomoč bi cenili, hvala za odgovore

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline Sr jul 08, 2009 5:16 pm

Bolezen vseh citroenov in pežojev.
Treba je obnovit ali zamenjat zadnji most. Tam kjer so ležaji in osovine zadaj so semeringi,ki se počas znucajo in je treba pravočasno zamenjat. Če ne zamenjaš semeringe(gumi tesnila) pride voda in umazanija noter ter ražere osovine in ležajev.
Bo treba cel most zamenjat al pa obnovit.
P.S.
Mal se pozanimaj,mislim da paše most od starejšega ZX. Pa če kupujete rabljenega preverite da ni lufta na levo in desno os.

perisher
Nov uporabnik

Napisal/-a perisher Sr jul 08, 2009 5:45 pm

mal sem zbiral informacije. kar zapleteno. baje se da zadnji most tud obnovit. a kdo pozna kakšnega dobrega in poceni majstra, ki bi se tega lotil?

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline Sr jul 08, 2009 5:48 pm

Če dobiš rabljenega mosta v dobrem stanju da ni znucan in brez lufta to se ti bl splača kot da bi obnavljal starega. In precej ceneje prideš skoz.

perisher
Nov uporabnik

Napisal/-a perisher Če jul 09, 2009 8:50 am

ok. sem se vrgel v iskanje rabljenih mostov. zdej me pa zanima par podrobnosti.

1. kako preveriš, da je rabljen most še za kej (da nima lufta itd...)
2. ali je dober tudi most od npr. xare SW, ali moram biti zelo pozoren na letnik avta?
3. pozna kdo kašnega k vozi dele za xaro iz italije?

lp

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Kraj: okolica LJ

Napisal/-a Romzis Če jul 09, 2009 9:02 am

Vargalant na Vrhniki (oz. Sinji gorici) baje obnavlja tole, za cca. 250€
Preveri.
-----------------------
Romzis

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline Če jul 09, 2009 11:03 am

perisher je napisal/-a:ok. sem se vrgel v iskanje rabljenih mostov. zdej me pa zanima par podrobnosti.

1. kako preveriš, da je rabljen most še za kej (da nima lufta itd...)
2. ali je dober tudi most od npr. xare SW, ali moram biti zelo pozoren na letnik avta?
3. pozna kdo kašnega k vozi dele za xaro iz italije?

lp

Dvigmeš avto zadaj tako da sta oba kolesa v zraku. Pa zmigas kolesa levo desno,gor dol,ne sme bit nobenega lufta.Pa pogledas tam kje so semeringi da ni mastno,oz da ni fizičnih poškodb. Najboljše enga mehanika vzet polek ki stvar obvlada k greš iskat rabljenega mosta.Ponavljam še enkrat,obnavljat se ne splača,pa še zihr ni. Se spomnim kolega je zamenjal zadnji most na svojem l.99 p106,pasal je začuda od starega ax-a. Po 3 leta še vedno ga pelje in ni težav. Preveri če paše mogoče od ZX-a,dobu ga boš pocen,sam da je ohranjen in da ni znucan.

perisher
Nov uporabnik

Napisal/-a perisher Če jul 09, 2009 3:47 pm

zdej sem dubu enga k prodaja kao zlo mal rabljenga, sam je od xare sw (karavan). kdo ve, če paše?

xandrej
Poznavalec foruma

Kraj: Slovenija

Napisal/-a xandrej Če jul 09, 2009 4:00 pm

Če vzameš drugega rabljenega tudi ne veš kaj imaš. Bi bilo tudi tam treba menjat zadnje ležaje...

Treba enega majstra, da obnovi obstoječi m,ost, ali pa kupit drugega ter onega sanirat.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če jul 09, 2009 4:21 pm

Vprašaj v Žiri, če ima kakšnega dobrega rabljenega. Sicer pa je precej te robe v Slo in ne rabiš Italije. Najbolje, da vprašaš kakšnega Citroenovega mehanika, ki mu zaupaš, naj on poišče, pregleda in montira. Jaz bom vprašal mojega in če ima (ni nujno, išči sam še naprej), ti pošljem ZS.

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline Če jul 09, 2009 4:48 pm

perisher je napisal/-a:zdej sem dubu enga k prodaja kao zlo mal rabljenga, sam je od xare sw (karavan). kdo ve, če paše?

paše skoraj 100%,bo treba sam torzijsko os prestavit za 1 ali 2 zoba nazaj,ker je avto karavan in je večja teža,v tvojem primeru se lahka avto dvigne zadaj za 5-10cm če tega ne narediš. Jah sam od karavana ni glih fajna za kupit rabljen most,sej veš kaj folk dela z njimi :) Vsi ne vendar velika večina ja.

perisher
Nov uporabnik

Napisal/-a perisher Če jul 09, 2009 7:35 pm

esem je napisal/-a:Vprašaj v Žiri, če ima kakšnega dobrega rabljenega. Sicer pa je precej te robe v Slo in ne rabiš Italije. Najbolje, da vprašaš kakšnega Citroenovega mehanika, ki mu zaupaš, naj on poišče, pregleda in montira. Jaz bom vprašal mojega in če ima (ni nujno, išči sam še naprej), ti pošljem ZS.

nisem dubu nobenga ZS. sej toje spročilce, al kako :)?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če jul 09, 2009 8:34 pm

Napisal sem "če ima, ti pošljem ZS". Za sedaj itak nima, ker ga ne dobim na tel, morda jutri, a ni nujno ("če ima"). Išči naprej, poglej za (spredaj) razbitimi (bolha, avto.net itd).

perisher
Nov uporabnik

Napisal/-a perisher Pe jul 10, 2009 10:26 am

esem je napisal/-a:Napisal sem "če ima, ti pošljem ZS". Za sedaj itak nima, ker ga ne dobim na tel, morda jutri, a ni nujno ("če ima"). Išči naprej, poglej za (spredaj) razbitimi (bolha, avto.net itd).

aha, sem bil površen :). hvala za trud

perisher
Nov uporabnik

Napisal/-a perisher Pe jul 10, 2009 12:40 pm

Sem klicou v Vargalant Vrhnika. Nardijo komplet obnovo zadnjega mosta za 280 €, pa še garancijo dobiš eno leto. Se mi zdi najboljša izbira. Hvala za pomoč vsem!

perisher
Nov uporabnik

Napisal/-a perisher To jul 14, 2009 11:43 am

jah. mal so mi bl okvirno povedal ceno na vargalantu. v bistvu je to cena brez davka, dela in optike. tko, da na koncu vse skupi znese 485 €. se že mal drgač sliš. tko da, če ve kdo za kašno rabljen zadnji most, naj mi vseen posreduje. bi bil hvaležen. lp

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline To jul 14, 2009 12:40 pm

031621130 avtoodpad get igenering tam nekje pr litiji,vem da so mel eno xsaro.
poklič in vprašaj
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov