Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
luke18
Novinec

rosenje avtomobila

Napisal/-a luke18 To jul 21, 2009 7:49 pm

Avto se mi nenormalno rosi na zunanji strani. Recimo tak čas je ob 19ih zarosena že celotna streha, medtem ko ostali avtomobili niso zaroseni niti malo. Je možno da se rosi zaradi slabega tesnenja sprednje šipe? Šipa je bila zamenjana, je možno da je slabo montirana?

Uporabniški avatar
jesenik
Novinec

Kraj: Ljutomer

Napisal/-a jesenik To jul 21, 2009 9:34 pm

a se drugi avti iste barve tudi kasneje "zarosijo"? lahko je poanta v tem, (ob predpostavki da imaš bel, ali pa svetel avto) da se pločevina prej ohladi, ker nima čez dan tako visoke temerature, in se rosa pej nanj prime.

Ugotavljam pri sebi, da ko zvečer izpeljem iz garaže (pomeni da je hladna pločevina) in se takoj za tem nekje ustavim, imam hitreje na avtu roso kot da bi imel avto zunaj na vročini.

Pri mrzli pločevini pa se rosa nabira po celi strehi naenkrat enakomerno, pri bolj topli pločevini pa v začetku malo rosa izhlapeva ( se suši) in se na tistem mestu kjer je najbolj hladno prej prime...

Tako si jaz to razlagam.... če ve kdo kako boljšo razlago, naj me popravi...

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Re: rosenje avtomobila

Napisal/-a tristan01 Sr jul 22, 2009 7:01 am

luke18 je napisal/-a:Avto se mi nenormalno rosi na zunanji strani. Recimo tak čas je ob 19ih zarosena že celotna streha, medtem ko ostali avtomobili niso zaroseni niti malo. Je možno da se rosi zaradi slabega tesnenja sprednje šipe? Šipa je bila zamenjana, je možno da je slabo montirana?

Kako pa kaj klimo uporabljaš? Morda cel dan na polno? Ob takšnih temeperaturah to ni nič nenavadnega. Razgreto ozračje in ledeno mrzla šipa, ker eno uro na njo polno piha klima. Občasno v kakšni luknji ob potoku naredi celo med vožnjo roso - je pač veliko vlage v zraku ki kondenzira na hladni pločevini. Dokler ti dela roso na zunanji strani nič narobe s tesnjenjem šipe.

Pri tebi prihaja do istega efekta kot če vzameš pločevinko piva iz hladilnika in jo pustiš na mizi v senci. Kmalu je zunanja stran rosna - pa ne od piva.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov