Nasveti in napotki ter povpraševanja...

spaceone
Novinec

menjava olja na 1000km

Napisal/-a spaceone Sr avg 05, 2009 1:12 pm

Pozdravljeni

Pri nakupu novega avta mi je trgovec svetoval menjavo olja na 1000km (samo olje, brze filtra).

Je kdo od vas menjal olje pri takšnih km na novem avtu ?
Je to obvezno oz. kakšne posledice so lahko, če menjaš ob rednem servisu pri 20.000km ?

Moti me predsvem cena tega (80€).

LP

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Sr avg 05, 2009 1:14 pm

sigurno fiat, ali pa renault

spaceone
Novinec

Napisal/-a spaceone Sr avg 05, 2009 1:17 pm

eee, kia :)

tofi
Nov uporabnik

Napisal/-a tofi Sr avg 05, 2009 1:18 pm

Ce pise tako v servisni knjigi potem ja,jaz ge se nikoli se nisem menjal drugace kot pise v navodilih.

Uporabniški avatar
5cho
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a 5cho Sr avg 05, 2009 1:21 pm

mihaing je napisal/-a:sigurno fiat, ali pa renault

zelo uporaben odgovor ;)

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Sr avg 05, 2009 1:23 pm

Če je to servisni pogoj in oziroma pogoj da ti garancija(na Kiji so zelo striktni in rigorozn glede 7 letne garancije) naprej nemoteno teče ja.
V nasprotnem primeru lahko to narediš in ni nič narobe ni pa potrebno v večini primerov.
lp.

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Sr avg 05, 2009 1:27 pm

To so čungalunge vseh prodajalcev vozil. Eni pravijo na 1k, 7k, 10k...

Proizvajalec servise določa v servisni knjigi. Preberi pa si seveda kaj si podpisal pod garancisje pogoje, ker če ne boš servisiral tako kot ti oni rečejo se lahko posloviš od 7 letne garancije.

spaceone
Novinec

Napisal/-a spaceone Sr avg 05, 2009 1:27 pm

NI pogoj, tudi v servisni knjigi je prvi redni servis na 20.000.

Sem pa na kia.rula.net forumu opazil, da so tudi nekaterim drugim to svetovali pri nakupu. Tam je bilo mnenje, da je to nateg.

Meni se gre za življensko dobo motorja ;)

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Sr avg 05, 2009 1:30 pm

Pri nekaterih motorjih nekatere znamke predpišejo PRVO menjavo olja po 1000-1500 prevoženih km. Filter se more menjat pravtako, ker je smisel prve hitre menjave v tem, da se ali menja olje, ki je v avtomobilu že od izdelave in je lahko staro že več kot eno leto in v tem, da so se deli motorja v tem času že malo vtečejo in se morebitni delci in opilki poberejo ven da nebi morebiti poškodovali oljne črpalke.

Je pa večina proizvajalcev kolikor je meni znano že ukinila te prve hitre servise in so samo redni servisi. Možno je tudi da so tovarniško noter devali kakšna olja, ki so bolj konzervirala motor in so bila uporabna samo prvih tisoč km ampak v tem primeru so vedno v servisni knjigi zahtevali to menjavo.

Če pa ti je za življenjsko dobo motorja pa lahko če hočeš menjuješ olje na vsake 5000km pa boš imel dolgo življenjsko dobo motorja ampak boš na menjavah olja in znucanih čepih karterja zabušil še za en avto denarja...
Zadnjič spremenil Templar, dne Sr avg 05, 2009 1:33 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Sr avg 05, 2009 1:31 pm

spaceone je napisal/-a:NI pogoj, tudi v servisni knjigi je prvi redni servis na 20.000.

Sem pa na kia.rula.net forumu opazil, da so tudi nekaterim drugim to svetovali pri nakupu. Tam je bilo mnenje, da je to nateg.

smo imeli doma isti primer sicer z vozilom vw.

pa zamenjaj tisto olje pa maš mir. če ti je pa škoda dati 80 evrov pa ni treba.
če bi jest kupil nov avto bi to sigurno naredu.
lp

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Sr avg 05, 2009 1:38 pm

King1 je napisal/-a:
spaceone je napisal/-a:NI pogoj, tudi v servisni knjigi je prvi redni servis na 20.000.

lp

Se pa da tisti znesek 80€ za kake 20€ sklatit, če ti povejo katero olje devajo noter, ker sem prepričan da imajo vsaj 5€ višjo ceno kot v kaki trgovini z avto deli. Pol plačaš samo njihovo šraufanje in štempl v knjigi.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr avg 05, 2009 1:39 pm

To ni predpogoj, ki bi bil pogojen v servisni knjigi. Vsak novi avtomobil ima opravljen tzv nulti servis s kontrolo vseh pomembnih sklopov, čudi me, da bi ob pravilnem utekavanju motorja prvih 1000km moral še menjati olje - mar natočijo v tovarni noter olivno olje?! Serviserjem pa se gre seveda za dodatni zaslužek 80€, nabitim s par 100% maržam.
Ko berem in poslušam dandanašnje uporabnike čedalje bolj sofisticiranih ter kvalitetnih avtomobilov, dobim občutek, da vozimo kočije iz perja in kristala, ki bodo vsak čas razpadla.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Napisal/-a King1 Sr avg 05, 2009 1:39 pm

Templar je napisal/-a:
King1 je napisal/-a:

lp

Se pa da tisti znesek 80€ za kake 20€ sklatit, če ti povejo katero olje devajo noter, ker sem prepričan da imajo vsaj 5€ višjo ceno kot v kaki trgovini z avto deli. Pol plačaš samo njihovo šraufanje in štempl v knjigi.

imaš prav.
lp

spaceone
Novinec

Napisal/-a spaceone Sr avg 05, 2009 1:48 pm

Sem dobil info od drugega servisa, da ni potrebno menjat olja.

Človek ja ne ve več, komu lahko verjame. Denarja pa nihče nima toliko, da bi ga po nepotrebnem zapravljal. No, mogoče King1 :).

Ko pa berem tale forum, pa se mi zdi, da vsakemu drugemu zariba motor ali gre turbina ;)

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr avg 05, 2009 1:51 pm

Kolikor sem jaz zasledil, naj bi to bilo zato, ker je v prvih 1000km veliko prilagajanja mehanskih delov med seboj in posledično je v olju veliko "opilkov".
Smiselna je menjava olja, sploh če je motor turbodizel..

Glede življenske dobe avtomobila oz. avtomobilskega motorja..zase lahko rečem, da se prej avtomobila naveličam, kot pa da bi se mu iztekla življenska doba. Sploh pa v teh časih, ko na vsake dve leti dajo nov ali prenovljen model ven..ampak vseeno, olje bi zamenjal.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

spaceone
Novinec

Napisal/-a spaceone Sr avg 05, 2009 1:53 pm

Firediver je napisal/-a:Kolikor sem jaz zasledil, naj bi to bilo zato, ker je v prvih 1000km veliko prilagajanja mehanskih delov med seboj in posledično je v olju veliko "opilkov".

Zakaj pa potem nimajo vse znamke oz. modeli (ali pa vsaj turbodizli) teh menjav olja ?

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Sr avg 05, 2009 1:55 pm

Včasih so morali vsi prvi servis delati na 1000-1500 km, ker so jim zategovali glavo, pa še vse drugo ker so bile večinoma Zastave. Ta prvi servis je tudi obsegal menjavo olja, ker se pri teh kilometrih na grobo obrusijo cilindri, zapovedano je bilo tudi redkejše olje za prve kilometre. Sodobni avti so seveda drugače narejeni in večinoma to ni več potrebno. Škodi pa ne in je po logiki tehnike priporočljivo. Dihtunge na glavi so zdaj samo enkrat zategujejo, vsaj boljše firme Elring, Goetze, Viktor Reinz ipd.
Zadnjič spremenil joztom, dne Če avg 06, 2009 6:17 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Re: menjava olja na 1000km

Napisal/-a juhica Sr avg 05, 2009 1:57 pm

spaceone je napisal/-a:Pozdravljeni

Pri nakupu novega avta mi je trgovec svetoval menjavo olja na 1000km (samo olje, brze filtra).

Je kdo od vas menjal olje pri takšnih km na novem avtu ?
Je to obvezno oz. kakšne posledice so lahko, če menjaš ob rednem servisu pri 20.000km ?

Moti me predsvem cena tega (80€).

LP

svetoval ti je, kje je zdej problem?

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Napisal/-a King1 Sr avg 05, 2009 1:58 pm

spaceone je napisal/-a:Sem dobil info od drugega servisa, da ni potrebno menjat olja.

Človek ja ne ve več, komu lahko verjame. Denarja pa nihče nima toliko, da bi ga po nepotrebnem zapravljal. No, mogoče King1 :).

Ko pa berem tale forum, pa se mi zdi, da vsakemu drugemu zariba motor ali gre turbina ;)

lejga sej nisem mislu nč slabega s tem ko sem reku, da če nimaš denarja pa ni treba menjat.
še predobro vem koliko pomeni 80 evrov zato prosim ne govort na pamet kot, da me poznaš.
sem pa rekel, da bi jast, če bi si lahko privoščil nov avto v teh časih to naredil. za mojih 80 evrov.
varno in srečno vožnjo z novim avtom.
lp

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr avg 05, 2009 2:01 pm

spaceone je napisal/-a:
Firediver je napisal/-a:Kolikor sem jaz zasledil, naj bi to bilo zato, ker je v prvih 1000km veliko prilagajanja mehanskih delov med seboj in posledično je v olju veliko "opilkov".

Zakaj pa potem nimajo vse znamke oz. modeli (ali pa vsaj turbodizli) teh menjav olja ?

Mogoče so namerno izpustili, da pa nekaj letih servisi služijo z npr. menjavami turbin - če pogledamo famozni 30.000km intervali za olje pri Renaultu..ne bom namigoval, je pa možno..
Človek brez problema, to strašna je stvar!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov