Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Koliko avtomobilov imate doma, ki ima vgrajen servo volan

nobenega
0
Brez glasov
enega
11
22%
dva
20
40%
več kot dva
19
38%

Skupaj glasov : 50

Renault19
Nov uporabnik

Servo volan

Napisal/-a Renault19 Sr avg 05, 2009 1:05 pm

Pozdravljeni vsi skupaj!
Sem nov na forumu in imam en problem z mojim avtomobilom.
Imam avtomobil renault 19 1.8 16V 93 letnik, problem pa je servo volan.
Servo volan ima pretrd, zdaj pa me zanima kj bi bilo narobe da ima tako trd servo.

Servo ima sigurno vgrajen, saj na mestu lahko vrtiš volan ampak bolj trdo in zdaj lahko vsi poveste svoje mnenje, tudi tisti, ki ste imeli enake težave, kako ste stvar rešili.

Tudi če olje se dolije je težava še vedno ista.

Slika serveja sledi.

Mi pa je prijatelj rekel da naj bi bil električni servo volan, vendar se jaz na to ne spoznam in ne vem kako in kaj.

Zelo se vam zahvaljujem za odgovore .

Slika

Slika

LP, Renault19

Uporabniški avatar
Technologic
Uporabnik

Napisal/-a Technologic Sr avg 05, 2009 3:03 pm

Na mestu drugače ni priporočljivo sukat volana v nobenem primeru, pa imaš servo gor al dol.

Renault19
Nov uporabnik

Napisal/-a Renault19 Sr avg 05, 2009 3:08 pm

Technologic je napisal/-a:Na mestu drugače ni priporočljivo sukat volana v nobenem primeru, pa imaš servo gor al dol.

ja ampak kaj pa bi bilo da je tako trd.
en mi je rekel da takšen je, toda jaz mislim da če je servo volan da mora biti mehak ne pa tako trd

Fiat007
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a Fiat007 Sr avg 05, 2009 3:43 pm

Da imaš v R19 elektro servo skoraj ne verjamem. Vsaj jaz si tako tolmačim tvoj post.
Smo pa imeli davnega leta 1991 pri nas doma R19, ki je imela serijsko vgrajen servo volan in ti lahko povem, da je bil ta servo v primerjavi z današnjimi servo volani veliko trši.
Menim, da tvoj servo deluje čisto OK, samo je pač takšen že po defaultu.
Za bolj strokovno oceno pa boš verjetno potreboval mehanika ali kakšno mnenje osebe, ki si bo stvar podrobneje ogledala.

Lp

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Sr avg 05, 2009 3:55 pm

Zelo pomembna anketa... Imel sem tako avte brez in s servom, pa ni nikol bilo nobene panike.

Se pa strinjam, da za punce je servo kar fajn :P
Slika

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če avg 06, 2009 9:16 am

Fiat007 je napisal/-a:Da imaš v R19 elektro servo skoraj ne verjamem. Vsaj jaz si tako tolmačim tvoj post.
Smo pa imeli davnega leta 1991 pri nas doma R19, ki je imela serijsko vgrajen servo volan in ti lahko povem, da je bil ta servo v primerjavi z današnjimi servo volani veliko trši.
Menim, da tvoj servo deluje čisto OK, samo je pač takšen že po defaultu.
Za bolj strokovno oceno pa boš verjetno potreboval mehanika ali kakšno mnenje osebe, ki si bo stvar podrobneje ogledala.

Lp

Jaz pa mislim , da je tole res električni servo. Recimo R5 letnik 90 je imela električni servo ker za pumpo ni bilo prostora (diesel) .

Lahko pa prideš probat kaj pomen močan servo volan. 225 kolesa ,na pol pogrezjene v blato, premikaš z enim prstom kot za šalo.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Kalos
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kalos Če avg 06, 2009 9:30 am

Meni se je tudi opazilo da je servo nekam trši kot prej. A je možno da ker je asfalt toplejši in drugače reagira guma, glede na zimo?

skalaprava
Nov uporabnik

Napisal/-a skalaprava Če avg 06, 2009 12:45 pm

Sem imel tak avto. Servo je bil mehanski (torej ne električni) in obračanje na mestu je bilo kar težko!
Da je pa bil pri teh avtih servo "trši" od ostalih leži v dejstvu, da je bil ta avto zamišljen kot klasični "GTI" predstavnik, torej namenjen predvsem dinamični in manj turistično lagodni vožnji. To pomeni da je na mestu volan res težji za obračat, ti pa zato med hitrimi ovinki nudi bistveno boljšo povratno informacijo, kot pa preveč servo ojačani volan, kar je tudi glavni namen. Takrat še ni bilo progresivnih servotov, kjer je servoojačanje odvisno od hitrosti vožnje (hitrejši si, manj je servo pomoči) Torej se mi zdi, da deluje tvoj servo tako kot mora!

Mimogrede, tovarniški podatek za ta avto je navajal tudi precej veliko porabo olja, če se prav spomnim po en liter na 10.000 km in to pri novem motorju! :shock: Zato je ima ta avto tudi merilnik količine olja, ki se pokaže ob zagonu motorja potem pa ugasne.
Ampak drugače je bil pa to zelo lušten strojček brez sodobne navlake današnjega časa!

Pa veliko veselja še naprej z njim ;)

cxfranc
Nov uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a cxfranc Po avg 10, 2009 9:03 pm

Majhen popravek na post Skalaprava
Poraba motornega olja je bila pri tem modelu res povečana in v prtljažnem prostoru je celo namenski prostor za litrsko plastenko olja. Seveda so v tem obdobju že poznali progresivni servo, ki ga tudi uporabljam. Citroen CX in potem XM sta imela sistem Diravi, ki je vračal kolesa v smer vožnje naravnost in uravnaval trdoto v odvisnosti od hitrosti.
CXFranc

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Po avg 10, 2009 9:47 pm

lisko je napisal/-a:Lahko pa prideš probat kaj pomen močan servo volan. 225 kolesa ,na pol pogrezjene v blato, premikaš z enim prstom kot za šalo.

Pri amerikancih servo volan itak vedno dela odlično in gladko! Neglede ali je avto star 50 let ali pa čisto nov in na kakšnem terenu zavijaš. Večkrat preverjeno!

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Po avg 10, 2009 10:26 pm

cruiser1 je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:Lahko pa prideš probat kaj pomen močan servo volan. 225 kolesa ,na pol pogrezjene v blato, premikaš z enim prstom kot za šalo.

Pri amerikancih servo volan itak vedno dela odlično in gladko! Neglede ali je avto star 50 let ali pa čisto nov in na kakšnem terenu zavijaš. Večkrat preverjeno!

Pozdravljeni

X3

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 7 gostov