Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Americano
Nov uporabnik

Avto mi kadi ko traktor (bencinar)

Napisal/-a Americano Po avg 24, 2009 12:20 pm

Avto:
Proton Persona l.99
cca 110.000 km
bencinar

Opis:
Z avtom sem pred kratkim povozil kamen oz. zaradi slabe cesti sem nasedel. Hitrost je bila minimalna. Slišati ni bilo nič hujšega. Naredil sem še cca 20km in avo ni kazal nobenih posebnih znakov.

Komaj po cca 20km je avto začel trzati in komaj opazno zgubil nekaj moči. Ker sem bil na rezervi sem sklepal da se je nabralo nekaj smeti v rezervarju (tko je blo vsaj čutiti)

Kasneje po dotočenju goriva sem naredil še kakih 10 km je avto še vedno 'trzal' in začel je vse bolj kaditi črn dim iz avspuha.

Drugače ima avto 'hibo' da trza ob min gas, ampak sedaj mi trza malce drugače in močneje. Hibo navadno zmanjšam z bolj pogostim menjavanjem filtra za gorivo.

Znaki, ki sem jih opazil na avtu.
-trza ko držim plin na min ali srednje
-ne trza ko pohodim plin
-vedno bolj kadi
-začel se je vgašati v mirujočem stanju (kot da bi bil slab minimum)
-med zelo počasnim premikanjem z minimalno plina čutim na volanu, kot da se bo avto ravnokar vgasnil (servo tudi otrdi), ko dam gas znaki minejo
-iz avspuha prihaja čuden vonj (mogoče plini zaradi slabega izgorevanja)

Priloge:
Slike škode, ki jo je povzročil kamen. Na slikah je videti poškodbo, ki jo je kamen povzročin na 'zaščiti' cevi. Navidezno izgleda, kot da poškodba ni povzročila vdolbine na sami cevi oz. izpušnem sistemu, ampak lahko se motim. Moral bi pobrati zaščito dol. Je pa možno, da je že najmanjša poškodba ali hud vdarec povzročil, da 'senzor' ki ga je videti na sliki ne deluje več pravilno.

Vprašanja:
Zna kdo sklepati kaj bi lahko bilo narobe?
Je res kriv kamen, ali je samo naključje da je PO tem dogodku avto začel kaditi in da so sedanji znaki povezani z trzanjem, ki je vseskozi prisotno pri tem avtu na minimum obratih?
Koliko ocenjujete me bo stalo, da popravim škodo, ki mi jo je povzročil kamen?
Priponke
24082009.jpg
Poškodba/ vdolbina, ki jo je kamen povzročil na zaščiti
24082009(002).jpg
Še z drugega vidika
24082009(003).jpg
Še slika malce bolj od daleč, da se vidi tudi senzor, ki je priključen na cev
24082009(001).jpg

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Po avg 24, 2009 1:05 pm

lenivec je napisal/-a:valda da je to krivo... če maš lukno čisto zraven lambde...
računalnik dobiva napačne podatke o plinih v izpuhu ker je zraven lukna. potem pa napačno mešanco dela ker dobiva napačne podatke.

x2
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po avg 24, 2009 1:17 pm

Če je res prebilo izpuh, potem je to, kar sta predhodnika napisala.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Americano
Nov uporabnik

Napisal/-a Americano Po avg 24, 2009 1:47 pm

lenivec je napisal/-a:valda da je to krivo... če maš lukno čisto zraven lambde...
računalnik dobiva napačne podatke o plinih v izpuhu ker je zraven lukna. potem pa napačno mešanco dela ker dobiva napačne podatke.

Tisto 'luknjo', ki jo je videt, ni lukna v izpušnem sistemu, ampak je lukna na zaščitnem pločevini. Cev na samem izpušnem delu zgleda nepoškodovana. Moram pa najprej odšravfat to pločevino, da se prepričam, da je sama cev res OK.

Verjetno, pa res prihaja do napačnih podatkov in verjetno je res zaradi udarca prišlo tudi do poškodb samega izpušnega sistema. Upam sam, da je senzor OK.

Bom napisal več, ko natančneje pregledam...

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Po avg 24, 2009 3:38 pm

sem skor prepričan da imaš luknjo v izpuhu.... daj zaščito dol, pa pošvasaj izpuh, potem bo pa itak takoj jasno ali je to vzrok ali ne. ;) če ne rešiš pa poročaj dalje.

LP

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Po avg 24, 2009 9:14 pm

Pozdravljeni

Od odarca je lahko počila keramika v kisikovi sondi - vozilo priklopite na tester.

lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Americano
Nov uporabnik

Napisal/-a Americano So avg 29, 2009 4:05 pm

Vse sem podru in mehanik mi je tud pogledav Lambda sondo. Vse 'zgleda' ok. Izpušni sistem brez praske, udarjena je le zaščita.

Avto bi moral priklopiti na tester, sam problem je, da moram počakati edinega mehanika do ponedelka, ki ima moj avto v testerju naloženega. Proton l. 99

Nejverjetneje so notranje poškodbe sonde krive za napačne podatke za izpušni sistem in z tem slabo izgorevanje. Ampak ker ma sonda slabih 1000km bom raje počakal na teste, kot da jo na blef zamenjam.

PS: ali je možno, da mi tale sonda ki jo imam zdaj ugrajeno (mehanik pravi da je univerzalna) povzroča težave, ki so se pojavljali pri nizkih obratih (rahlo trzanje). Ta problem sicer nima povezave z novonastalim, ampak je rahlo trzanje prisotno vesčas. A bi blo boljše, da mehaniku rečem naj mi ugradi original, al j vseeno ?

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 So avg 29, 2009 4:30 pm

So pa talenti kam grejo sondo dajat :D Mogoče je tudi sonda probaj od Micke Colt ,je baje isti motor not :idea: original ja , med drugim me pa malo :shock: kako lahko gre sonda falit ??? Jaz jo še nisem menjal tudi na zelo starih vozilih recimo Sierra letnik 1988 2.0 CAT :D IN leta 2000 sem jo kupil :D Prevozil okol 76.000km v 18 mesecih ;)

new kid
Nov uporabnik

Kraj: Koroška

Napisal/-a new kid So avg 29, 2009 4:35 pm

serbus, možno da bi se ti katalizator sesu al zabiv :?: , če maš možnost probaj vžgat avto brez katalizatorja, te nič ne stane če odšrafaš pa zaverglaš

lp
Potolčemo tu, pokitamo tam, pošpricamo in čez pol leta jovo na novo...

Americano
Nov uporabnik

Napisal/-a Americano So avg 29, 2009 4:50 pm

To z katalizatorjem je ideja. Bom poizkusil.

No, sej zdej je verjetno res filter umazan, ker ko sem se malo peljal kr koščke saj meče skoz avspuh. Tko, da zdej bo verjetno tud filter za zamenjat.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 9 gostov