Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Kraj: okolica LJ

Xsara Break1.6i, menjava semeringov diferenciala

Napisal/-a Romzis Če sep 03, 2009 6:44 am

Evo mene.
Na dopustu sem imel "rahlo" težavo s sklopko (oz. potisni ležaj je šel po gobe).
Po menjavi sklopke (itak da v vukojebinah enih 600 km od doma), mi pušča olje iz menjalnika na semeringih.

Je kakšen poseben kunšt to zamenjat (jasno mi je da je treba podret kolesje, da spulim polosovine ven). Kako je s samim semeringom? Kako sploh izgleda?
-----------------------
Romzis

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a marko01 Če sep 03, 2009 8:56 am

Menjava semeringa ni neki veliki problem, ponavadi se menjajo kr ko je menjalnik doli saj so mali strosek. Verjetno se bos malo mucil dobit ven stare pa nove noter brez da jih bos poskodoval. Semering je pa drugace taka okrogla gumica. Ko odstranis polosovine semernige enostavno potegnes ven iz lezisca in vstavis nove.
Lp by Mare

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Napisal/-a Romzis Če sep 03, 2009 9:13 am

To me je zanimalo ja. Hvala.
-----------------------
Romzis

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če sep 03, 2009 2:18 pm

star semering z izvijačem pajsneš ven-pač ga uničiš novega pa not nabiješ tako da daš na obod semeringa tako veliko gedoro da ga pokrije in počas zabiješ not.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Re: Xsara Break1.6i, menjava semeringov diferenciala

Napisal/-a Ivan36 Če sep 03, 2009 7:32 pm

Romzis je napisal/-a:Evo mene.
Na dopustu sem imel "rahlo" težavo s sklopko (oz. potisni ležaj je šel po gobe).
Po menjavi sklopke (itak da v vukojebinah enih 600 km od doma), mi pušča olje iz menjalnika na semeringih.

Je kakšen poseben kunšt to zamenjat (jasno mi je da je treba podret kolesje, da spulim polosovine ven). Kako je s samim semeringom? Kako sploh izgleda?

:shock: zanimivo tole 600 km pa nič se težko menjalo ??? Meni je šla sklopka v 60 km gotovo :D :?:

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Re: Xsara Break1.6i, menjava semeringov diferenciala

Napisal/-a Romzis Pe sep 04, 2009 8:00 am

Ivan36 je napisal/-a:
Romzis je napisal/-a:Evo mene.

:shock: zanimivo tole 600 km pa nič se težko menjalo ??? Meni je šla sklopka v 60 km gotovo :D :?:

No takole da bo bolj jasno: potisni ležaj je začel tulit kot zmešan (ko sklopka ni bila pritisnjena) in cvilit da je šlo skozi ušesa (ko si sklopko pritisnil).

Ni mi bilo pa ravno se za hecat glede poti domov a bo ali ne bo zdržalo...
-----------------------
Romzis

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Napisal/-a Romzis Po sep 14, 2009 10:37 am

Da dokončam zgodbo: sem zamenjal (ne pušča več).
Haklc je pri desni polosovini, ki je med menjalnikom in kolesom uležajena in je potrebno ta ležaj "osvobodit" (dva vijaka, rahlo jebeni dostop, ampak počasi gre). Usput, ko sem razkopaval, sem opazil še počeno manšeto na polosovini in sem še to zamenjal.
Aja še to: za snet polosovino je dovolj, da se losa in sname samo končnik roke in nič drugega.
-----------------------
Romzis
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: esem, jacobs in 9 gostov