sebaveh je napisal/-a:Akumulator pri ugasnjenem motorju bo redkokdaj prilezel nad 12V, če sploh. Mogoče takoj po izklopu, pa še to le za nekaj sekund, mogoče minuto. Tako se mi zdi tvojih 11,67V čisto normalno. Pri tem tudi prižgi kakšen srednje močan porabnik (lahko kar luči) in opazuj napetost za koliko pade. Vse kar je nad 10,5 V je dobro, vsaj pa mojih opažanjih in izkušnjah. Med tekom motorja pa mora alternator seveda polniti z med 13,5 do 14,5 V.
Jaz bi z njim še vozil, dokler bi normalno užigal. Saj zdaj v mrzlih jutrih vidiš, če z lahkoto vžge ali ne. Ko se bo pa začel s težavo obračati, ali pa celo mrknile kontrolne lučke bolj kot ponavadi, potem pa ga le zamenjaj.
lisko je napisal/-a:sebaveh je napisal/-a:Akumulator pri ugasnjenem motorju bo redkokdaj prilezel nad 12V, če sploh. Mogoče takoj po izklopu, pa še to le za nekaj sekund, mogoče minuto. Tako se mi zdi tvojih 11,67V čisto normalno. Pri tem tudi prižgi kakšen srednje močan porabnik (lahko kar luči) in opazuj napetost za koliko pade. Vse kar je nad 10,5 V je dobro, vsaj pa mojih opažanjih in izkušnjah. Med tekom motorja pa mora alternator seveda polniti z med 13,5 do 14,5 V.
Jaz bi z njim še vozil, dokler bi normalno užigal. Saj zdaj v mrzlih jutrih vidiš, če z lahkoto vžge ali ne. Ko se bo pa začel s težavo obračati, ali pa celo mrknile kontrolne lučke bolj kot ponavadi, potem pa ga le zamenjaj.
Torej mam jaz v vseh vozilih kaj jih premoremo doma nekaj narobe? Namreč napetost pri ugašjenem vozilo znaša vedno nad 12V....12.8 če smo natančni....
sebaveh je napisal/-a:Akumulator pri ugasnjenem motorju bo redkokdaj prilezel nad 12V, če sploh. Mogoče takoj po izklopu, pa še to le za nekaj sekund, mogoče minuto.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov