Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Stikalo za vzvratne luči

Napisal/-a kiki13 To nov 24, 2009 5:43 pm

Imam cliota dci, letnik 2003, 60 kw.
Ne delata mi luči za vzvratno vožnjo. Žarnice so dobre (sem preveril), kabel pri zadnjih vratih ni pretrgan oziroma poškodovan. Tako da je verjetno zanič stikalo za vzvrato vožnjo.
Prosil bi tiste ki veste oziroma ste to stikalo že menjali, da mi napišete, kje se stikalo nahaja ter postopek menjave. Ali je potrebno ven izpustiti olje menjalnika, glede na to, da se stikalo verjetno nahaja nekje na menjalniku?
Hvala za odgovore!

marvin
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a marvin To nov 24, 2009 5:48 pm

Res je da na pamet govorim ampak a nima zadeva releja pa varovalke? Najprej posluši še če ti rele preklopi pa če je varovalka slučajn hin preden spuščaš olje iz menjalnika.
Totaln zelenc, ne me tepst:)

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 To nov 24, 2009 6:04 pm

To sem pozabil napisati. Varovalke sem pregledal in so dobre. Tako da je verjetno to stikalo. Me pa zanima, kje se nahaja (ali ga vidiš, ko odpreš pokrov motorja ali pa je na menjalniku pod avtomobilom). Ker nimam vsak dan možnosti iti na kanal, da bi pogledaL prosim za pomoč, da bom približno vedel, kje se nahaja.

Uporabniški avatar
vuc
Novinec

Napisal/-a vuc To nov 24, 2009 6:35 pm

lej stikalo je na spodnji strani menjalnika pri levi polosovini dej konektor dol pa ga prebriki s kleščami ali pa z žico pa boš vidu če je stikalo če je pol dvign avto na levi strani precej v zrak pa zamenjaj stikalo kaka kaplca bo že pritekla vn ne bo pa hujšega

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 To nov 24, 2009 10:38 pm

Glede na to, da je stikalo na menjalniku in da ima avto dobrih 100 kkm, ali menite, da je dobro menjati olje v menjalniku?
Koliko olja ter kakšno olje se vliva menjalnik clia 2, dci, letnik 2003? Ali je potrebno kakšno posebno orodje, ključ, brizgalka?

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ To nov 24, 2009 11:09 pm

isto je pri meni na laguni. stikalo ma slab kontakt. ;)

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 So dec 05, 2009 5:22 pm

vuc je napisal/-a:lej stikalo je na spodnji strani menjalnika pri levi polosovini dej konektor dol pa ga prebriki s kleščami ali pa z žico pa boš vidu če je stikalo če je pol dvign avto na levi strani precej v zrak pa zamenjaj stikalo kaka kaplca bo že pritekla vn ne bo pa hujšega

Danes menjal stikalo po tvojih navodilih in luči delajo. Ven priteklo malo olja, nič hudega. Moti me bolj to, da je olje bilo zelo redko in glede na to, da avtomobila ne bom še tako hitro prodal, bom verjetno menjal olje v menjalniku. Prevoženih malo nad 100 kkm.
Zanima me tip in količina olja in če mi lahko kdo, ki je to počel na cliu 2, pove postopek menjave. Predvsem me zanima, kje so olje naliva in kontrolira. Ali se naliva skozi stranski čep, kjer se tudi kontrolira? Ali za izpust rabiš kakšen poseben ključ?
Hvala lepa za odgovore.

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a marko01 So dec 05, 2009 5:26 pm

Postopek nalivanja je ponavadi prek trahterja in malo daljšega žlauha, za tvoj avto pa nevem kje se naliva ker še nisem delal nikoli na njem kaj takega. Najbolše bo da greš do kakega vaškega mehanika in ti bo porihtal strošek pa tudi nebo več kot 20-30evrov.
Lp by Mare
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Majestic-12 [Bot] in 6 gostov