Nasveti in napotki ter povpraševanja...

mrudi
Nov uporabnik

DAEWOO NEXIA 1500 GL

Napisal/-a mrudi Po dec 07, 2009 6:29 pm

Pozdrav.

Prosil bi ali mi lahko kdo pomaga? Imam namreč problem z visokonapetostnimi kabli(vžigalni kabli) Skratka avto mi je vklaplal sig.lučko napaka v delovanju elektronike(rumena lučka kot nek ventil) nakar sem ugotovil da mi prebijajo kabli .
Menjal sem kable z novimi in bilo je 2 meseca mirno brez problema.Sedaj ko je zunaj padla temparatura pod 0°C se napaka ponovno pojavi.In sicer sem zvečer ko je zunaj tema dvignil pokrov avt. ga vžgal in spet se vidi pri svečkah kako bliska in tudi če se dotikam kablov se vidi (ivje elektrika se prenača na moj prst) ne razumem več zakaj se to dogaja saj sem pa dal nove kable pa še poceni niso bili 60€.
prosim lepo za pomoč.
HVALA.

krypton
Novinec

Napisal/-a krypton Po dec 07, 2009 8:00 pm

Kaj pa kune. Meni so kar nekajkrat popestrile dogajanje pod motornim pokrovom.

mrudi
Nov uporabnik

Napisal/-a mrudi To dec 08, 2009 1:02 pm

Kune?
Ni nobenega kabla zgriženega!

A MOGOČE KDO VE KAKO SE PRI TEM AVTU RESETIRA RAČUNALNIK?

Uporabniški avatar
SašoP
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a SašoP To dec 08, 2009 1:35 pm

Odklopi kable z akumulatorja za ene 15 minut, pol jih pa nazaj prklop. Usaj pr večini autov tko reseteraš računalnik.

LP

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To dec 08, 2009 1:38 pm

Pozdravljeni

Reset ECUja pri vašem vozilu se uredi samo s testerjem - 12 pinski priklop.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

mrudi
Nov uporabnik

Napisal/-a mrudi To dec 08, 2009 1:55 pm

HVALA!
To pomeni da če odklopim akumul.... se ne zbrišejo podatki?
Ali ima mogoče računalnik svojo baterijo za ohranjanje spomina oz. ima to vpisano v
EE-ROM pomnilnik?
Namreč začel sem sumiti da si je shranil napake in sedaj dela v nekakem čudnem načinu oz.v zasilnem,predvidevam da bi mu trebalo zbrisati EE-ROM in ga povrniti v tovarniške nastavitev sicer nevem predvidevam to je samo moja teorija???? :cry:
In pa ni mi jasno ali ima tudi to možnost da se nastavlja nivo visoke napetosti kajti dogajaja se kod da ima zdaleč prevlko iskro na svečkah saj iskra iz izolatorja svečke preskoči na ohišje maso svečke nevem no skratka nekaj zelo nelogičnega se dogaja.
Sem pa avto peljal na tester pa se tam norca delajo in mi govorijo da naj menjam osovino na prstani da je obnucana.Prav smešno norca se delajo!
Kdo bi razumel??

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To dec 08, 2009 3:30 pm

Pozdravljeni

Z odklapljanjem akumulatorja se ne resetira ECUja. Pri nekaterih tipih vozil se s takšnim dejanjem izbriše samo trenutna opozorilna mapca, same napake pa ostanejo v ECUju - torej to so mišljeni vsi ECUji ki imajo spominsko baterijo. Pri ECUju, ki nima spominske baterije in odklopite akumulator se zbriše ali poškoduje program - hja..........potem pa so tu nehumani stroški.
Zaradi takšnih in podobnih okvar je potrebno vedno prebrati navodila od vozila, nekje nepisano pravilo pa je, da se vozilo po letniku 2000 naj ne bi prižigalo na kable ( razen v primeru, kjer je za to ustvarjen tovarniški pogoj/priključek ), ter naj se ne bi odklapljalo akumulatorja preden se zagotovi dodatni stalni vir napajanja.

Lep pozdrav

PS

Preverite keramiko na vžigalnih svečkah - v koliko je poškodovana ali ima rjavo črtico je svečka zanič.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

mrudi
Nov uporabnik

Napisal/-a mrudi To dec 08, 2009 5:20 pm

HVALA!
Res zanimivo!!
potem pa mi ne preostane druga kot da mi nekdo to reši preko računalnika!
Bi pa vprašal ali mi lahko daste nasvet kdo iz Maribora bi se hotel poglobiti v to težavo??
Sem namreč iz tega kraja(okolice).
Hvala vsem za pomoč!!
Lep pozdrav.

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo To dec 08, 2009 6:28 pm

moj fotr je meu isti avto in celo isto napako :? ...pri njemu jenapaka zginila ko je premaknil rele-je motorja ..nahajajo se pa na levi strani tam kjer so tud varovalke ..probaj mogoče se bo kaj spremenilo ;) ..pa ti zravn se kj piska?? npr. ko das kontakt se pa slis "piskanje"..

Uporabniški avatar
mITJA122
Novinec

Re: DAEWOO NEXIA 1500 GL

Napisal/-a mITJA122 Sr dec 09, 2009 3:55 pm

mrudi je napisal/-a:Pozdrav.

Prosil bi ali mi lahko kdo pomaga? Imam namreč problem z visokonapetostnimi kabli(vžigalni kabli) Skratka avto mi je vklaplal sig.lučko napaka v delovanju elektronike(rumena lučka kot nek ventil) nakar sem ugotovil da mi prebijajo kabli .
Menjal sem kable z novimi in bilo je 2 meseca mirno brez problema.Sedaj ko je zunaj padla temparatura pod 0°C se napaka ponovno pojavi.In sicer sem zvečer ko je zunaj tema dvignil pokrov avt. ga vžgal in spet se vidi pri svečkah kako bliska in tudi če se dotikam kablov se vidi (ivje elektrika se prenača na moj prst) ne razumem več zakaj se to dogaja saj sem pa dal nove kable pa še poceni niso bili 60€.
prosim lepo za pomoč.
HVALA.

Pr naš bajt je tud Nexia z istim motorjem 1.5..kable menjali že ene 3krat.
Cenovno so kabli res kr dragi...vendar, ko prebijejo..prebijejo..
Noben reset ECU-ja ti nebo pomagu, če je okvara mehanska..kable je treba menjat pa ni debate..razn, če morda prebijajo svečke, da je izolator poknu pa prebija..pol je pa treba svečke menjat.
Resda je stvar čudna, da po dveh mescih, ko si dal nove kable not..že spet prebija..

To je pač Daewoo pa problemi z temi kabli...tk, da ja. Lp

mrudi
Nov uporabnik

Napisal/-a mrudi Sr dec 09, 2009 5:50 pm

Hvala vsem!
Vsak nasvet pride prav kadar neveš več naprej!!
Ja kable sem menjal pred dvema mesecema in zanimivo če jih očistim z sprejem (brake cleaner) potem je OK samo to je že drugi poskus ki pa ne zdrži dolgo mogoče kašen teden dva,potem pa po starem.
Moram povedati da sem odklopo računalnik skratka akumolator za 15 minut ja in zanimivo (automatski zauk) spet dela po enem letu prej kadar je bil zunaj minus je po vžigu avta deloval samo caa.30 sek. in že je motor deloval kot da je topel(zagret) no sedaj dela enkratno tako da ta problem je rešen mi pa ostaja še ta z elektriko.
Prosil pa bi če mi lahko svetujete kje? in kakšne kable? naj kupim da nebom imel spet probleme.(Namreč VN kable imajo v večini avto trgovin samo dvomim v vsaj malo kvalitete!!)
Hvala za pomoč!!!

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Če dec 10, 2009 8:46 am

Pri AC imajo BERU kable, ki so prva vgradnja v VW za vse avte. Treba pa je vedeti kaj gre skupaj, rezistorski kabli in navadne sveče ali obratno. Odvisno od vrste cinšpule. Večkrat pa nagajajo razdelilci, na kater se naberejo ogljene obloge, ki nagajajo pri mrzlem motorju. Pomaga temeljito čiščenje, včasih struganje teh sledi z nožem. Preveriti je treba sedišče kablov, če ni skurjeno itd.. Večina ECU jev ima zapečen program delovanja na čipu, ki ni odvisen od nobene baterije, se pa rade pojavijo težave s periferijo, ki ne ve kje je obstala. Tako je potrebno inicializirati odklepanje in pomike šip. Pri VAGu imajo verjetno baterijo za log-file, ker si zapomni, kdaj je bila baterija prazna in take stvari, ki jih drugače ne bi moglo. Za ponovno vgradnjo motorja pri kleparju ni bilo potrebno programirati karkoli, pa so bile tudi najhujše mašine od S8.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov