Nasveti in napotki ter povpraševanja...

alen89
Nov uporabnik

Pokanje nekje pri menjalniku

Napisal/-a alen89 So dec 19, 2009 12:47 pm

Škoda Octavia 1.8 20v brez turbine...
Problem je sledeč:
Pri mehaniku sma dvignla avto, da bo pogledal kaj mi poka med vožnjo. Ne poka skos, samo pri določenem speljevanju ali ob sukanju volana levo desno med vožnjo - sliši se tk tk.
No ko je avto dvignil je opazil da ob vrtenju kolesa(na roke) kolo naredi en obrat nato pa zašteka in se ustavi. Ob tem ko zašteka naredi tudi pok. Kolo zašteka kljub temu da je avto v leru, kjer bi se kolo moralo vrteti brez problema...
Pokanje se pojavlja čedalje pogosteje, tako da je vrjetno samo vprašanje časa kdaj bo šel menjalnik rakom žvižgat...

Je imel mogoče kdo kakšno podobno izkušnjo?

Je pa bila pri prejšnjem lastniku menjana sklopka, vsaj glede na račune ki sem jih dobil zraven avtomobila. Avto imam v lasti manj kot teden dni. Mehanik pa tudi pravi da je največ en mesec od kar je bil menjalnik razstavljen...

Lp

WB
Nov uporabnik

Napisal/-a WB So dec 19, 2009 12:58 pm

homokinetični zglob

alen89
Nov uporabnik

Napisal/-a alen89 So dec 19, 2009 1:19 pm

WB je napisal/-a:homokinetični zglob

Tudi sam sem posumil in upal da je to. Vendar glede na izkušnje mehanika bi verjetno vedel da gre za to. Dokler ne razdre mi ne more kaj več povedat. Prihaja pa zvok nekje iz menjalnik in se sliši kot da bi nekaj imelo "luft" v menjalniku...

Zanima me pač preden on to razdre da vem približno kaj lahko pričakujem.

Drugače pa če bo kdo vedel za menjalnik od motorja 1.8 20V...me nej kontaktira.

Uporabniški avatar
/miha\
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a /miha\ So dec 19, 2009 1:34 pm

Dej v prestavo in probi eno kolo vrtet. Če se ne da, je neki narobe z diferencialom pomojm.
Sam ne se kregat :P

alen89
Nov uporabnik

Napisal/-a alen89 Po dec 21, 2009 12:56 pm

/miha je napisal/-a:Dej v prestavo in probi eno kolo vrtet. Če se ne da, je neki narobe z diferencialom pomojm.

Se sploh vrti kolo, če je v prestavi?

Je pa bila menjana sklopka pred kratkim. Je možno da je kakšna povezava s sklopko?

Lp

t1l3n
Nov uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a t1l3n Po dec 21, 2009 1:48 pm

kolo se nebi smelo vrtet če je avto v prestavi kolko jaz vem... seveda je govora o pogonskem kolesu...

Uporabniški avatar
/miha\
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a /miha\ Po dec 21, 2009 2:04 pm

alen89 je napisal/-a:
/miha je napisal/-a:Dej v prestavo in probi eno kolo vrtet. Če se ne da, je neki narobe z diferencialom pomojm.

Je pa bila menjana sklopka pred kratkim. Je možno da je kakšna povezava s sklopko?

Lp

Malo premalo sem napisal...

Če je sprednji del avta dvignjen (obe pogonski kolesi v zraku) in je vklopljena katerakoli prestava, lahko eno kolo primeš in probaš zavrtet. Če ne gre lepo, se zatika, poka ali kaj takega, potem je nekaj z diferencialom.
Sam ne se kregat :P

Polo1997
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a Polo1997 Po dec 21, 2009 2:11 pm

Meni se je dogajalo isto pri VW Polo 1.6, 75km, letnik 1997. Mehanik je rekel da je to kriv neki ležaj v menjalniku ki se obrabi in začne tak pokat ker nekaj tolče ob ohišje menjalnika ki sčasoma lahko zjebe tudi ohišje samo in se tud novi ležaj pol več lepo ne vsede noter. To bi naj bila bolezen seatovih in vw-jevih menjalnikov ki imajo štarter zadaj. Menjalnik sem dal obnovit on pokanje se je nehalo. Ni pa najbolj poceni :)

Nevem pa če je pri tebi isti problem ... Meni se je dogajalo to tudi ko sem zapeljal v ovinek in je pokalo na tisti strani katera aksa je bila bolj obremenjena in v 3, 4 ter 5 prestavi ko sem spustil gas.

Upam da čimprej rešiš ker vem kako je nadležno to pokanje.
V dobrem in slabem, dokler naju TÜV NE LOČI!

alen89
Nov uporabnik

Napisal/-a alen89 Po dec 21, 2009 4:20 pm

/miha je napisal/-a:
alen89 je napisal/-a:

Lp

Malo premalo sem napisal...

Če je sprednji del avta dvignjen (obe pogonski kolesi v zraku) in je vklopljena katerakoli prestava, lahko eno kolo primeš in probaš zavrtet. Če ne gre lepo, se zatika, poka ali kaj takega, potem je nekaj z diferencialom.

Hvala za pojasnilo :D
Malo prej sem avto dvignil. Imel sem v 1. prestavi in kolo se vrti normalno brez kakšnih zatikanj, pokov in podobno... Torej po tem lahko sklepamo da je z diferencialom vse ok;)

alen89
Nov uporabnik

Napisal/-a alen89 Po dec 21, 2009 4:22 pm

Polo1997 je napisal/-a:Meni se je dogajalo isto pri VW Polo 1.6, 75km, letnik 1997. Mehanik je rekel da je to kriv neki ležaj v menjalniku ki se obrabi in začne tak pokat ker nekaj tolče ob ohišje menjalnika ki sčasoma lahko zjebe tudi ohišje samo in se tud novi ležaj pol več lepo ne vsede noter. To bi naj bila bolezen seatovih in vw-jevih menjalnikov ki imajo štarter zadaj. Menjalnik sem dal obnovit on pokanje se je nehalo. Ni pa najbolj poceni :)

Nevem pa če je pri tebi isti problem ... Meni se je dogajalo to tudi ko sem zapeljal v ovinek in je pokalo na tisti strani katera aksa je bila bolj obremenjena in v 3, 4 ter 5 prestavi ko sem spustil gas.

Upam da čimprej rešiš ker vem kako je nadležno to pokanje.

In koliko časa si se vozil v takšnem stanju? Koliko pa si odštel za obnovo menjalnika? Približno ;9

trio adio
Novinec

Napisal/-a trio adio Ne dec 27, 2009 1:25 pm

polos ima zračnost.100%

alen89
Nov uporabnik

Napisal/-a alen89 Po dec 28, 2009 2:23 pm

trio adio je napisal/-a:polos ima zračnost.100%

hmmm...in to pomeni? da treba zamenjat, porihtat..? velik strošek? ;)
Takoj po novem letu peljem do mehanika da pogleda. Lahko kje ostanem zaradi tega, ali bo samo pokalo čedalje bolj...?

Volvo power
Novinec

Kraj: kočevje

Napisal/-a Volvo power Po dec 28, 2009 6:10 pm

cena homokinetičnega zgloba je od 50-80€ + eno urco dela....

trio adio
Novinec

Napisal/-a trio adio To dec 29, 2009 7:10 am

jah...obstajajo ljudje k jih znajo obnovit,100eu za obe polosovini,čegrš kupit novo je ena 350eu,glede pokanja bo pa vedno bolj moteče,sam zarad tega ne boš ostal na cesti.LP
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov