Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To jan 19, 2010 12:04 pm

Evo BSFC diagrama za 2 tipa mašin. Pe pomeni srednji pritisk v cilindru in je kar navor/prostornina mašine. Navor pa spreminjamo s položajem stopalke za gas. Številke na diagramih so specifična poraba goriva v gramih goriva na proizvedeno kWh energije.

1,6L bencinar:
Slika

1,5L diesel:
Slika

Lepo se vidi večja učinkovitost diesla - manjša specifična poraba.
Problem pa imamo, ker je večina naših voženj v področju najslabšega izkoristka mašin, torej pri majhnem navoru (malo pritisnjena stopalka za plin), kar pomeni, da ima večina avtov predimenzionirane mašine (kar je potrebno za tistih nekaj ornk pospeševanj ali klancev na leto)...
Kaj torej lahko storimo za večjo učinkovitost motorjev z notranjim izgorevanjem? Vozimo v čimvišji še smiselni prestavi, pri manjših obratih in večjem navoru. Na AC bi potrebovali še 7. prestavo... To seveda govorim za običajno vožnjo, pri pospeševanju/klancih je najbolje voziti pri obratih max navora, pri prehitevanju pa seveda pri polnem gasu in max obratih.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Napisal/-a dejcc To jan 19, 2010 12:13 pm

energetik mi prosim poveš po domače (tak da bi še moja mama razumela) kdaj punto pije najmanj. vozim se po avtocesti in križišča 0-90.

Punto 1.2 8V 60KM.

Če vozim tako da mirno speljem, prestavljam pri 1900 obratov in po avtocesti peljem okoli 90 za tovornjaki mi pije 5.5 ali manj če spuščam plin po klancih navzdol.

Če vozim tam kjer ima avto največji navor, malce bolj agresivno spelješ kot vsi, 130 avtocesta malo bolj "dinamična" vožnja pač kolikor je z takimi konji lahko tu pa tam kakega prehitim pije 7.
Relax take it easY
Slika

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To jan 19, 2010 12:49 pm

dejcc, težko je to točno za tvoj Punto povedati, ker je veliko odvisno še od menjalnika in aerodinamike.
Vsekakor je minimalna poraba za tak avtek pri enakomerni vožnji po ravnem v peti prestavi pri približno 70-90km/h (samo ocena).
Saj vidiš po diagramu - bencinarji imajo največji izkoristek pri konkretno pritisnjenem gasu in 2000-3500 rpm. Samo problem je, ker je to že konkretna moč, ki jo le redko rabiš. Torej bolje je zmerno pospešit(=50-75% odprt gas, 2000-3500 rpm) kot pa po polžje. Ko dosežeš potovalno hitrost pa v peto prestavo in enakomerna vožnja. Pri AC vožnji pa poraba narašča skoraj s kvadratom hitrosti.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom To jan 19, 2010 5:30 pm

Vse to štima, ampak že kavboji so s konji dirkali, kako ne bi mi s sedanjimi kilovati. Klinc pa tista dva deci brez svoje duše in oropanega dostojanstva ob vseh plačanih dajatvah in enkrat predragem bencinu (glede na plače). Glede zavetja za tovornjaki je pa najcenejši jadralni avion. Torej vsak po svoje, zato se družimo, ker smo različni. Je pa bolje voziti močnejši avto, vsaj nisi poparjen, ko te nekateri nerazumno prehitevajo tudi brez potrebe. Npr. s 3.0 mašino mi pije 9-10l v povprečju z mestno vožnjo, ker je seveda izjemno učinkovit pri 800-3000 obratov. Pa star pa nič vreden avto, veselja pa na litre.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov