Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
obcasnigledalec
Novinec

Kako poskrbeti za ranljiv avto pozimi

Napisal/-a obcasnigledalec Po jan 25, 2010 12:16 pm

Zanimam se za nakup avta, ki je v bolj ranljivihi letih kar se tiče karoserije, kar pomeni, da zima za tak avto lahko prinese cel kup težav zaradi posipavanja. Ta avto spet ni taka redkost, da bi ga čez zimo dal v neko garažo in ga šparal za lepe dneve, istočasno pa ne želim da mi čez dve zimi rata 500 mehurjev, bi raje po vsaki vožnji avto spucal/spral soli. Avto pa na žalost nebi imel možnost, da bi počival v garaži. Posledično bi bilo za avto pozimi treba malo več poskrbeti, kar mi ni odveč, ampak kako? Ima kdo ustaljeno metodo, ki deluje?
Zadnjič spremenil obcasnigledalec, dne Po jan 25, 2010 2:44 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
Zdaj že objavlam občasno

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko Po jan 25, 2010 12:21 pm

kot si sam napisal,če imaš možnost po vsaki daljši vožnji(nerabiš ga vsakokrat ko boš samo v trgovino skočil) speri sol z njega in tudi izpod blatnikov-žal 100% zaščitit ga pa neboš mogel,slej kot prej bo udarlo ven(to so pač starejši avti)

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po jan 25, 2010 12:58 pm

Jaz imam AX-a, ki nima svoje garaže, pa stoji zunaj na dvorišču. Celega oprat, ko je zunaj oblačno vreme in temperature pod ničlo ti vsekakor ne priporočam, saj ti bo čez noč vse zmrznilo (guma na vratih, ključavnice).

Moj način je pa tak:
kadar je dosti snega po cesti (pa soli) in se ga dosti nabere po pragih in pod blatniki, doma priklopim cev na bojler od centralnega ogrevanja, pa s toplo vodo in gobo malo sperem koloteke in prage (pri tem je treba pazit, da čim manj špricaš po zavorah). To mi vse skupaj vzame ene 10min in ponavadi to naredim zvečer (čez dan je itak brezveze, če se vozi).
Ko je enkrat cesta splužena in ni več svinjsko, tega ne počnem več. Kadar se pokaže sonce, pa avto temeljito operem in ga pustim, da se orng posuši.

To je to. Če povzamem letošnjo zimo (od novembra) sem avto parkrat spral in 2x umil z vapom, ko je blo mal lepše vreme in temperatura nad ničlo.

Prejšnji AX je s takim načinom zdržal 4 zime in 100.000km (kolikor sem bil jaz lastnik), potem sem ga prodal.

Uporabniški avatar
NoSpeedNoFun
Novinec

Napisal/-a NoSpeedNoFun Po jan 25, 2010 1:45 pm

Topla garaza je se dodatno breme za avtomobil... Sol hitreje deluje pri višji temperaturi. Pod -7 skaraj ni več učinka na kovine... Najidealnejša spalnica za konjičja je nadstrešek, dovolj velik, da ne pada po njemu deza li sneg

Uporabniški avatar
obcasnigledalec
Novinec

Napisal/-a obcasnigledalec To jan 26, 2010 1:41 am

Kaj pa neke wd40 variante, sem tudi slišal?
Zdaj že objavlam občasno
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov