Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Octavijan
Nov uporabnik

Avto vžgal za par sekund, crknil in ne vžge več

Napisal/-a Octavijan Po feb 01, 2010 4:46 pm

Škoda Octavia LX, bencin 1.6, 55kw, letnik 2001, 100.000 km

Z avtom nikoli nobenih problemov (samo enkrat je šla vžigalna tuljava). Pozimi vžiga kot urca. Avto je nekaj časa stal (kak teden), danes zjutraj pa je sicer čisto normalno vžgal, vendar čez kako minuto ali dve sam ugasnil (medtem ko sem kidal sneg in drgnil led iz njega). Zraven je tudi posvetila lučka za olje. Preveril sem olje - nivo je resda bil na spodnji črtici, ampak ne nižje (kar ne bi smel biti problem). Nekaj olja sem vseeno dolil, in poizkusil ponovno vžgati. Pred vžigom se normalno sliši vse značilno "brnenje", avto normalno vergla, in vmes tudi malo "zabrunda", kot da bi skoraj že vžgal, ampak ne vžge. Nobena opozorilna lučka pri tem ne sveti, med verglanjem je vse normalno. Akumulator je poln.

Problem je, da sem relativno daleč od doma (200km), zato me okvirno zanima, kaj bi sploh teoretično lahko bil problem, da vem ali ga vlečt domov ali ne. Hvala za mnenja in pomoč.

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Po feb 01, 2010 5:12 pm

Ma navadno razdelino kapo z rotorjem, ali ima 2 cinšpuli za vse 4 cilindre (1 cinšpula na 2 cilindra)? Take težave sem imel na roverju, s to razliko da je crknu po 2h ali 3h sekundah (razen če sm gas do kraja tiščal pr vžigu, ter ga držal na 2000 obratih prvih 10 sekund). Po tem sem zamenjal razdelilno kapo ter rotor in zanekrat vžge normalno in ne crkne.

[KEKEC]
Novinec

Kraj: Slovenska Bistrica

Napisal/-a [KEKEC] Po feb 01, 2010 7:36 pm

Vžigalna tuljava je verjetno šla! To se ponavadi zgodi pri teh motorjih! Je pa na požarni steni! Če maš možnost jo probaj z kom zamenjat da se vidi če je hin!

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Po feb 01, 2010 7:48 pm

najprej preveri delovanje svečk (če imajo iskro) potem preveri komplet napeljavo (kable na spojih) v skrajnem primeru je verjetno res vžigalna tuljava spet šla
xXx

Skoda driver

tolk časa sm jo porivou, da je mi je vžgala in ušla...

Octavijan
Nov uporabnik

Napisal/-a Octavijan Po feb 01, 2010 11:11 pm

Ok fantje, hvala za feedback, bom probal tuljavo.

Čudno mi je samo to, ker je najprej čisto normalno vžgal in potem kako minuto laufal preden je crknil.

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr To feb 02, 2010 9:36 pm

men je polo podobno vžigal in ugašal, samo da sem se pripeljal ene 4 kilometre daleč, potem je pa čist crknil
xXx

Skoda driver

tolk časa sm jo porivou, da je mi je vžgala in ušla...

Octavijan
Nov uporabnik

Napisal/-a Octavijan Pe feb 05, 2010 8:10 am

Avto mam zrihtan, razlog: Preskočil je jermen! Vse drugo je blo v redu. Ker je avto stal dalj časa pri miru brez da bi bil vžgan, je olje steklo dol, pa še hud mraz je bil, tako da je mašina zmrznila in se niso vse jermenice zavrtele sinhrono... na srečo ni nič poškodovano.

Skratka - ne puščat avta pozimi v hudem mrazu da dolgo stoji, potem ga pa v mrazu vžigat :).
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Mojca558, vuli in 11 gostov