Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
corvette
Nov uporabnik

Nenavadna težava s temperaturo hladilne tekočine

Napisal/-a corvette Če mar 04, 2010 1:04 am

Pozdrav,

nagledan imam avto, vendar me strašno muči ena zadeva. Pojavlja se čudna napaka pri kazalniku temperature hladilne tekočine. Zdajšnji in obenem prvi lastnik pravi, da je bila težava že kak mesec prej in je zato pred 14 dnevi menjal termostat, nato naj bi bilo OK. Vendar stvar ne dela pravilno in ker lahko potencialno nakazuje na kak resen problem v prihodnosti, bi zelo rad vedel, pri čem sem.

Bom šel v detajle: pri zagonu avta in mirovanju smo počakali toliko, da je motor dosegel zadostno temperaturo za kroženje hladilne tekočine, skratka ventilator je začel delovati. Kar me je zmotilo v tem stanju je, da je kazalnik temperature na armaturki ostal na "nuli" oz. na krogecu, ni se pojavila nobena izmed črtic, ki nakazujejo delovno temperaturo. (op.: Xsara Picasso, digitalni kazalnik temperature)

Sledi testna vožnja, par km mešano, hitrost 50-70 km/h. Po speljevanju in hitrem pospeševanju do 130 km/h in zmanjšanju na 100, se naenkrat iz pikice temperatura dvigne preko vseh štirih črtic na rdeče polje in zapiska. Stop lučke ni bilo. Kmalu ustavimo, ugasnemo, počakamo par minut, ventilator tačas dela praktično na polno. Peljemo še 2-3 km nazaj do doma, umirjeno, vendar kazalnik temperature kaže enako - "nula".

Avto je Xsara Picasso, 2.0 HDi, 90 KM, letnik 2003.

Skratka, prosim za kak komentar ali mnenje, jutri pa pokličem še mehanika oz. Citroen servis. Preiskal sem arhiv foruma, vendar nisem našel podobne težave, glede na to, da je termostat bil menjan. Gretje v avtu sicer dela normalno.

Uporabniški avatar
Kovcek
Stalni uporabnik

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a Kovcek Če mar 04, 2010 9:28 am

Malo čudno ja...možnih je več vzrokov (govorim nasplošno in ne za točno ta tip avtomobila):

- napaka pri senzorju temerature
- termostat ne deluje pravilno (mogoče ni niti pravi not)
- termostikalo ne deluje pravilno
- počena glava ali prebito tesnilo glave (pri obremenitvi motorja nastane pritisk v ceveh za vodo in prepreči odpiranje termostata oz. ga odpre prepozno ali premalo)
- vodna črpalka?
Lp

kovcek

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 Če mar 04, 2010 10:16 am

Podobna napaka ki jo imaš ti, se lahko pojavi če imaš premalo antifriza oziroma vode v hladilnem sistemu. Tako da tudi to poglej kakšen nivo tekočine je.

Uporabniški avatar
SašoP
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a SašoP Če mar 04, 2010 10:42 am

Scorp84 je napisal/-a:Podobna napaka ki jo imaš ti, se lahko pojavi če imaš premalo antifriza oziroma vode v hladilnem sistemu. Tako da tudi to poglej kakšen nivo tekočine je.

X2

Uporabniški avatar
corvette
Nov uporabnik

Napisal/-a corvette Če mar 04, 2010 11:45 am

Pozabil dopisati, nivo je zadosten, kar se je videlo tudi ob odpiranju posode.

Glede na to, da se avto prodaja precej po hitrem postopku, bi človek pomislil, da je problem potencialno hujši od senzorjev in termostatov. Moral bi probati še kak drug enak model avta, vendar ta je deloval rahlo leno in neodzivno (ali pa je VW 1.9 TDI res toliko bolj dinamičen s 15 KM več? :))

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Če mar 04, 2010 1:08 pm

ja, TDI na občutek precej bolj skoči.

lp

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Bor Če mar 04, 2010 2:28 pm

Picasso nima intercoolerja zato tudi samo 90KM.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Mojca558, vuli in 11 gostov