Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Mirando
Novinec

Kraj: ...ja ka pa te ti tu delaš...

Žvižgajojoča ventilacija - Xsara MK1

Napisal/-a Mirando Sr mar 10, 2010 8:43 am

Lep pozdrav,
surfam in išem po a.com - pa ne najdem...
skratka: je že kdo morda razdiral ventilator (ventilacijo) pri xsari 1.4, l 99 - pri prihanju se namreč občasno pojavlja "zelo" žvižgajoč zvok, ki mi najeda živce...

predvidevam, da gre za ventilator- pa me zanima, če ima kdo tozadevne izkušnje, kje, kaj in kako?!

hvala za vse predlog!
....Vemo marsikaj, pa še se učimo.....

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Sr mar 10, 2010 4:57 pm

Če ima tvoja Xara filter kabinskega zraka, je ta nameščen ponavadi tik nad ventilatorjem. Okoli tega filtra se ponavadi nabira kako suho listje in podobno. Kak košček lahko uide tudi mimo filtra in se zagozdi kje pri ventilatorju. Rotor ventilatorja pol drsa ob ta suh listek in to zna pol cvilt, brenčat,... Odstrani filter, njegovo okolico lepo posesaj, sezi z roko med lopatice ventilatorja in potipaj, če je kje kaka smet. Skratka vse lepo spucaj in sestavi nazaj. Najbrž te ni treba posebej opozarjat, da ko boš vtikal roko v ventilator, ta ne sme bit prižgan. To čistilno akcijo lahko opraviš sam brez kakih hudih posegov. Če hočeš kaj bolj konkretnega počet z ventilatorjem, pa boš moral razdirat armaturko, kar pa vprašanje, če se ti splača.

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Sr mar 10, 2010 6:41 pm

Pri xsari gre ventilator ven brez da amaturko razdiraš.
Na desni strani pod amaturko se nahaja microfilter nad njim pa ventilator.

Uporabniški avatar
Mirando
Novinec

Napisal/-a Mirando Če mar 11, 2010 8:16 am

Hvala.
Kolikor mi je poznano se nahaja desno, za predalom, na sovoznikovi strani! Zanima me ravno, če je že kdo to demontiral, kaj "mazal", zamenjal....da s ene povzorči več škode, kot koristi...?!

Aha, pa kabinski filter sem menjal, pa ni nič boljše.

??
lp

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Če mar 11, 2010 10:43 pm

Pri demontaži ventilatorja prideš do krtačk, ki jih je običajno potrebno menjati, rezervne dele Valeo ima Kogovšek v Dravljah. Mazanje sintranih drsnih ležajev ne vem če kaj koristi, poskusi.

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Če mar 11, 2010 11:43 pm

Mirando je napisal/-a:Hvala.
Kolikor mi je poznano se nahaja desno, za predalom, na sovoznikovi strani! Zanima me ravno, če je že kdo to demontiral, kaj "mazal", zamenjal....da s ene povzorči več škode, kot koristi...?!

Aha, pa kabinski filter sem menjal, pa ni nič boljše.

??
lp

Sem menjaval ja... tri šraufe maš če se nemotim pa malo težje zraven prit ampak gre.

Uporabniški avatar
Mirando
Novinec

Napisal/-a Mirando Pe mar 12, 2010 7:36 am

Hvala! Kaj si pa menjal, oz. v čem je bil problem??? :?:

torej, lokacijo vent. že imam-o?! ;)
Priponke
IMG_0145-1.jpg
POZOR: Povzeto po Citroenar forumu!

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Pe mar 12, 2010 8:02 am

Od spodaj sta dva kontakta, eden večji rjav podolgovat z rdečim in črnim dratom in en manjši črni kvadratni krmilni pri strani. Trije vijaki od spodaj (torx) in gre vetrnica z elektroniko ven. Da prideš do motorja je, ko dobiš vetrnico s pogonom ven, potrebno od strani pritisniti na tri gumijaste jezike, da se izrine rotor ven, ker je vpet v gumo. Nato se menja krtače, ki so polotane in polbakrene po trdoti (Kogovšek). Vetrnica je na rotor nabita in centrirana, tako da pazljivo, da ne bo še slabše. Še slika iz Xantie, podobno.
Priponke
Hlajenje_Ventilatorji.pdf
(84.5 KiB) Prenešeno 90 krat

Uporabniški avatar
Mirando
Novinec

Napisal/-a Mirando Pe mar 12, 2010 10:12 am

Hvala ti @joztom!!!
Je dejansko cviljenje posledica izrabljenih krtačk?dvomim...ventilacija (stopnje!) deluje brezhibno, avto ima cca 100kkm??
bolj sumim na kakšen ležaj, ki bi ga ustrezno "našprical", pa da vidimo kako bo zadeva tekla zatem? Najbrž zato ne birabil demontirati rotorja itd....?? da pa še slučajno ni kaj drugega vmes, ker ko smo menjal kabinski filter je bil le-ta v "poraznem" stanju - še prvi, torej 10 let star=1 ;) ...pa kar nekaj "smeti" je končalo na predpražniku ob menjavi!? :)

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Pe mar 12, 2010 11:00 am

Zabit filter povzroči slabši pretok zraka, torej preslabo hlajenje motorja ventilatorja in driverske ploščice z dvemi tranzistorji MJ15003 (BDX66). Motor bo treba iztisniti iz ohišja s tremi repki (vsakega posebej, brez strahu), nato podmaži ležaj, pa ne WD40 ampak kakšno kvalitetno grafitno mast.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Mojca558 in 7 gostov