Nasveti in napotki ter povpraševanja...

zzz777
Nov uporabnik

cviljenje jermena

Napisal/-a zzz777 Po jun 08, 2009 3:31 pm

zivjo, imam lantro 95 letnik in kaksen teden ali dva mi cvili jermen ko je avto hladen in to samo takrat ko volan obrnem maximalno levo ali desno, ko sem pogledal pod havbo sem opazil da se na tisti tocki jermen ustavi in cvili... ko zavijem ven iz maximalnega zavoja pa se zopet zacne normalno vrteti, brez cviljenja .. morda kdo ve kaj je vzrok za to? lp

Uporabniški avatar
luke18
Novinec

Napisal/-a luke18 Po jun 08, 2009 3:45 pm

To ti jermen za servo cvili, mal namaži z WD40 :).

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Re: cviljenje jermena

Napisal/-a lisko Po jun 08, 2009 5:34 pm

zzz777 je napisal/-a:zivjo, imam lantro 95 letnik in kaksen teden ali dva mi cvili jermen ko je avto hladen in to samo takrat ko volan obrnem maximalno levo ali desno, ko sem pogledal pod havbo sem opazil da se na tisti tocki jermen ustavi in cvili... ko zavijem ven iz maximalnega zavoja pa se zopet zacne normalno vrteti, brez cviljenja .. morda kdo ve kaj je vzrok za to? lp

Zavijanje do maximalnih odklonov tako ali tako ni dobro za mehanizem in črpalko. Prvo preveri okrog serva vse ( če je olja dovolj, če je kje kaj mastno), potem pa preveri, nateznost jermena. Če je že le ta star in ohlapen ga je potreebno menjat z novim ali pa le tega napet.

luke18: ne moreš kr vsega pri avtu mazat z WD40. sicer bo verjetno odpravil cviljenje jermena ampak jermen bo pa iz drugih razlogov drsel še naprej samo cvilil ne bo ker bo masten......dokler ga ne bo pobralo.....si še vedno prepričan da mu želiš to ?
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Tomi000
Novinec

Kraj: Šentjur pri Celju

Napisal/-a Tomi000 Ne mar 14, 2010 10:55 pm

Meni se je danes strgal jermen za servo volan, cvilil mi je ko sem zavil do konca v levo ali desno in potem sem tako močno zategnil jermen da se mi je po več kilometrih strgal jermen, zdaj je trd volan tudi če se vozim, zdaj pa mi povejte samo to ali lahko kaj še bolj pokvarim če se vozim še nekaj kilometrov (dokler ne zamenjam) brez jermena?
Avto je hyundai lantra l2000
hvala
lp

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Mad Ne mar 14, 2010 11:05 pm

Tomi000 je napisal/-a:Meni se je danes strgal jermen za servo volan, cvilil mi je ko sem zavil do konca v levo ali desno in potem sem tako močno zategnil jermen da se mi je po več kilometrih strgal jermen, zdaj je trd volan tudi če se vozim, zdaj pa mi povejte samo to ali lahko kaj še bolj pokvarim če se vozim še nekaj kilometrov (dokler ne zamenjam) brez jermena?
Avto je hyundai lantra l2000
hvala
lp

... verjetno ti bo vrglo kako cev od olja narazen ... pa na fitnes ne boš rabil hodit :lol:
kinkyllama & Yoni fun club ...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po mar 15, 2010 11:04 am

Ne vem, zakaj bi vtrgalo kakšno cev, edino "nabildal" boš do servisa. :)
Sicer pa je menjava teh klinastih jermenov ponavadi skrajno enostavna. Pri Accentu rabiš 1 ključ in 3 minute za zamenjavo.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Po mar 15, 2010 8:22 pm

Energetik81 je napisal/-a:Ne vem, zakaj bi vtrgalo kakšno cev, edino "nabildal" boš do servisa. :)
Sicer pa je menjava teh klinastih jermenov ponavadi skrajno enostavna. Pri Accentu rabiš 1 ključ in 3 minute za zamenjavo.

Španer pa bo menjal kdo? :D

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Po mar 15, 2010 8:37 pm

monster_d je napisal/-a:Španer pa bo menjal kdo? :D

Kolikor je meni znano pri teh navadnih klinastih jermenih ni španarjev. Lahko, da se motim, ampak španer je samo pri mikro jermenih, ki poganjajo vse "aparature" okoli motorja.

Uporabniški avatar
Tomi000
Novinec

Kraj: Šentjur pri Celju

Napisal/-a Tomi000 Po mar 15, 2010 8:52 pm

cruiser1 je napisal/-a:
monster_d je napisal/-a:Španer pa bo menjal kdo? :D

Kolikor je meni znano pri teh navadnih klinastih jermenih ni španarjev. Lahko, da se motim, ampak španer je samo pri mikro jermenih, ki poganjajo vse "aparature" okoli motorja.

točno tako kot si rekel, tukaj se ne da nič menjati..ni kot španar je kot nekakšen nosilec ki je pritrjeno z 3 vijaki

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Po mar 15, 2010 8:57 pm

Tomi000 je napisal/-a:točno tako kot si rekel, tukaj se ne da nič menjati..ni kot španar je kot nekakšen nosilec ki je pritrjeno z 3 vijaki

Kaj nekateri res ne znate misli, stavke in besede, ki jih imate v glavi v nekem redu in smislu natipkati?

Uporabniški avatar
odprema
Novinec

Kraj: Zbilje

Napisal/-a odprema Po mar 15, 2010 8:59 pm

Če slučajno isti jermen poganja tudi vodno črpalko, pazi na temperaturo motorja!!!
rock and TDI

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po mar 15, 2010 9:08 pm

monster_d je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:Ne vem, zakaj bi vtrgalo kakšno cev, edino "nabildal" boš do servisa. :)

Španer pa bo menjal kdo? :D

Šponar na klinastem jermenu? Jermen napneš z vijačnim napenjalcem in kasneje po potrebi popustiš oz. zategneš. Ponavadi je alternator vpet na 1 točki in se njim napenja.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po mar 15, 2010 9:52 pm

pr lantri se kr z servo pumpo stela jermen.
Ni vse res kar napišem
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov