Nasveti in napotki ter povpraševanja...

BozoClown
Nov uporabnik

Kraj: Koper

Twingo - osvetlitev števca

Napisal/-a BozoClown Če avg 13, 2009 4:00 pm

Stari Twingo. Ob vklopu luči (pozicijske, kratke) se števec nekoliko zatemni. Koristno ponoči, izredno moteče podnevi.

Kako bi preprečil zatemnitev - se je kdo tega že lotil?

danielka84
Nov uporabnik

Napisal/-a danielka84 Ne mar 21, 2010 5:58 pm

mene tudi zanima če se da to naredit, verjetno je vezano preko računalnika?

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB Ne mar 21, 2010 6:22 pm

danielka84 je napisal/-a:mene tudi zanima če se da to naredit, verjetno je vezano preko računalnika?

Ne verjamem, da je že tolk pameten računalnik...pomoje je le vse skupaj vezano preko ročice za vklop luči...

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Re: Twingo - osvetlitev števca

Napisal/-a myster Ne mar 21, 2010 9:28 pm

BozoClown je napisal/-a:Stari Twingo. Ob vklopu luči (pozicijske, kratke) se števec nekoliko zatemni. Koristno ponoči, izredno moteče podnevi.

Kako bi preprečil zatemnitev - se je kdo tega že lotil?

mislim da boš mogu živet s tem.recimo na bratovem P206 tut ko prižgeš luči, se pri klimi in BC nekoliko zatemni.pa pri marsikatermu avtu sm že opazu, da to dela.mislim da je to bolj stvar napeljave.verjetno ima twingo pod isto varovalko luči in osvetilitev notranjosti.in ko prižgeš luči, potem luči poberejo več elektrike in poslednično ti v armaturki manj sveti.
po mojem je edina rešitev, da bi za armaturko oz. za števc čist za sebe vezal iz akumolatorja. kak štromar bi bolj vedu

ker vem da pri cliotu je ura in luči povezani.če ti ura na armaturki ne dela, potem je zihr ena žarnica crknila.
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind Ne mar 21, 2010 9:46 pm

Mislim da to pač tako je, ni nobena napaka. Na mojem bivšem Twingu (2003 letnik) je tudi števec potemnel malo.

Uporabniški avatar
Dejc82
Nov uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Dejc82 Ne mar 21, 2010 10:00 pm

Da se rešit tako, da prebrikaš maso na vhod od luči, tako da števec vedno sveti s polno intenziteto, kakor da so luči ugasnjene.

Na števcu imaš konektor. Ko ga snameš, imaš zadaj žice( ne vem na pamet koliko jih je) Prva je rdeča (+12V), druga je črna (-), tretja je prazna, četrta pa je vhod za osvetlitev števca. Ko imaš luči ugasnjene je na tej žici (-), ko pa prižges luči pride na njo (+12V) in s tem zatemnitev števca. To žico prekines in jo izoliraš. Na konektorju povežeš črno žico (-) z odrezano žico. Tako si dobil maksimalno osvetlitev števca.

Slaba stran te izvedbe je to, da opozorilni piskač za pozabljene luči ne dela več.
Lahko pa tudi to rešiš z uporabo izmeničnega relejčka. Ko daš kontakt je na tistem pinu minus, ko pa ga odvzameš je vzpostavljeno original stanje - modra žica povezana.

Uporabniški avatar
gaši
Poznavalec foruma

Kraj: Šentilj

Napisal/-a gaši Ne mar 21, 2010 10:05 pm

mene pa to ne moti, da se potemni..sem se navado :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov