Nasveti in napotki ter povpraševanja...

xbox
Nov uporabnik

Menjava olja - oldtimer

Napisal/-a xbox Če apr 29, 2010 11:15 am

Zanima me na koliko časa ali km je priporočena menjava olja in filtra na oldtimerju? Imam Mercedes Benz bencin l.75 in na leto naredim nekje 1000-2000km. Nazadnje sem menjal olje lani junija in do sedaj naredil nekje 1000km. Ali je že potrebna menjava letos ali lahko počakam na drugo leto spomladi takoj ob začetku sezone? (olje v avtu je polsintetika 10w40 )

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če apr 29, 2010 11:26 am

Na tvojem mestu bi ga menjal letno. Razen če ga imaš lepo parkiranega kje na toplem in ga redno voziš (recimo vsak teden 1x), da se mašina ogreje. V takem primeru po mojem tudi menjava na 2 leti ne bi bla problematična.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

need 4 speed
Novinec

Napisal/-a need 4 speed Če apr 29, 2010 11:33 am

Menjaj vsako leto..ziher je ziher.
Olje+filter niti ni tak hud strošek, kot pa če pride do kakšne okvare zaradi starega olja.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če apr 29, 2010 11:47 am

Olje pri toliko km še ni iztrošeno, le rahlo postarano, vendar ne kritično. Ker pa motor dosti stoji, vseeno priporočam redno menjavo vsako leto. Lepo negovan in skrbno servisiran oldtimer je ponos vsakega lasnika. Škoda zaradi prihranka 50EUR- predvidevam da kot ljubitelj servisiraš avtomobil sam, tvegaš predčasno okvaro na motorju. Pri izbiri olja bodi pozoren, da bo olje mineralno in prave viskoznosti. Na daleč pa se izogibaj sintetike ali celo longlife olja.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Če apr 29, 2010 12:14 pm

Tudi jaz bi ga menjal 1x letno, negelede na majhno kilometrino. Boljši občutek ;)

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica Če apr 29, 2010 1:21 pm

ne vem kaj bi se lahko zgodilo olju ce eno leto stoji v motorju...

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara Če apr 29, 2010 1:47 pm

menjaj vsako leto, sicer ne narediš veliko kilomterov, vendar olje tudi malo zastara in je premajhen strošek, da bi na njem šparal...........
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

Uporabniški avatar
_BANDIT_
Uporabnik

Napisal/-a _BANDIT_ Če apr 29, 2010 2:13 pm

Jest po samo 1000 km nebi menjal, sej olje se ne pokvari kar tako.

Bi pa vsekakor delal na tem, da bi naredil malo več km na leto....
http://www.zup-racing.com/
THERE IS NO REPLACEMENT FOR DISPLACEMENT! Slika

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Če apr 29, 2010 3:12 pm

_BANDIT_ je napisal/-a:
Bi pa vsekakor delal na tem, da bi naredil malo več km na leto....

Predvsem bi bilo to res še najbolje.

Uporabniški avatar
baroax
Novinec

Napisal/-a baroax Če apr 29, 2010 6:00 pm

Za takšno kilometrino lahko komot menjavaš na 2 leti, več pa ne.

lp Baro

Uporabniški avatar
mlacar
Novinec

Napisal/-a mlacar Če apr 29, 2010 7:21 pm

Sam v Mercedezu menjam olje 1x na leto na načetku sezone. Letno naredim v povprečju 3000km in je olje še kot novo ob menjavi, a je boljši očutek :) Vsekakor pa notri mineralo različico...

lp

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če apr 29, 2010 9:45 pm

mlacar je napisal/-a:Sam v Mercedezu menjam olje 1x na leto na načetku sezone. Letno naredim v povprečju 3000km in je olje še kot novo ob menjavi, a je boljši očutek :) Vsekakor pa notri mineralo različico...

lp

Pozdravljeni

x2

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če apr 29, 2010 9:47 pm

xsara je napisal/-a:menjaj vsako leto, sicer ne narediš veliko kilomterov, vendar olje tudi malo zastara in je premajhen strošek, da bi na njem šparal...........

Olje v štacunah mislim da ima uporabno dobo kar nekaj let. Če mirno počiva v karterju, je stvar podobna, ne vem zakaj bi bila potreba po menjavi vsako leto. Mogoče je dobro le, da se mašino zalaufa in ogreje na kak teden ali dva, in se osušijo morebitni kondenzi.

need 4 speed
Novinec

Napisal/-a need 4 speed Če apr 29, 2010 10:32 pm

Mene pa še nekaj drugega zanima, glede na to, da odsvetujete sintetiko.
Se uporablja za oldije mineralno zato, ker je gostejše?Da je potem oljni film dovolj debel, ker predvidevam, da ima motor večje tolerance.
Al je kakšna drug vzrok za uporabo tega olja?

realman
Nov uporabnik

Napisal/-a realman Pe apr 30, 2010 6:02 am

Sicer nisem mehanik, samo vzrok je v uporabljenih materialih v starih motorjih. Tesnila in semeringi znajo biti občutljivi na sintetiko in ti raztopi počasi. Kaj to pomeni, da bo motor začel puščat na vseh možnih mestih.
Jaz sem enkrat nalil za pozimi ker sem imel avto skozi zunaj v preizkušen 1.9D od VWja, čisto sintetiko. Pa je na pomlad se prav videlo da je motor postal masten. Čeprv potem začudo ko sem šel nazaj na polsintetiko in mineralca je izginilo maščenje. Mi je pa čudno, ker castrol priporoča za ta motor tudi 5w30. Kar danes postaja standard v vseh novih motorjih. Za oldije pa vsekakor mineralno 1x letno, saj je to enega dobrega dvajsetaka z filtrom vred.

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara Pe apr 30, 2010 6:12 am

tudi jest imam enega takega že v 19 letu starosti, z njim naredim cca. 3000 kilometrov letno za kar seveda tudi ni še potrebna menjava, vendar to vseeno naredim, je veliko boljši občutek, ko veš da imaš letno sveže olje in nov oljni filter notr, edino, kar pa nebi zamenjaval tako pogosto pri taki mali kilometrini je pa zračni filter.............tega pa mogoče na 2-3 leta............
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Pe apr 30, 2010 9:24 am

Sam dam vseeno polsintetiko notri. Ravto zdej enkrat bom menjal olje. Pa sem lani manj kot 3000 km naredil. Tut v kardanu ga menjam letno, čeprav ni nobene prave potrebe po tem.
Motorno olje je že črno kot da ima vsaj 10K za sabo. Bi bilo dobro karter dol vzet in počistit vsedline ?
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 So maj 01, 2010 4:07 pm

need 4 speed je napisal/-a:Mene pa še nekaj drugega zanima, glede na to, da odsvetujete sintetiko.
Se uporablja za oldije mineralno zato, ker je gostejše?Da je potem oljni film dovolj debel, ker predvidevam, da ima motor večje tolerance.
Al je kakšna drug vzrok za uporabo tega olja?

Razlog je povsem preprost. Tvoj motor ne potrebuje sintetike. Sintetika je namenjena bolj obremenjenim motorjem. Poleg tega "boljša" olja vsebujejo več detergentov, ki iz motorja čistijo usedline in drugo nesnago ki se nabira z leti. Zadnja stvar ki si jo želiš je da v tvojem oldiju, ki že nekaj desetletij deluje na mineralno olje očisti notranjost "kakovostno" olje. Nesnaga ki se zdaj drži bloka bo končala v glavnem ležaju in zamašila pot olju. Kaj sledi je vsem jasno.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 So maj 01, 2010 5:38 pm

Točno zaradi detergentov v sintetičnem se tega odsvetuje za oldije. Ampak če imaš narejeno generalko, zamenjane teflone in spucane vse usedline pa komot naliješ notr sintetiko. Zginja pa sintetika v steranih mašinah zaradi tega, ker zapečena umazanija še tesni vse nastale reže. Potem pa to svinjarijo detergetni spucajo in začne žreti olje.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost