Nasveti in napotki ter povpraševanja...

denis,mag.
aka Fiatfan

dela klima dovolj?

Napisal/-a denis,mag. Če jul 22, 2010 5:04 pm

Pozdravljeni,
imam fiat punto 1.3 jtd, pa me zanima naslednje;
klima je popolnoma napolnjena, pa še vedno ko je zunaj 33 ali več stopinj je v avtu kar vroče.

Lastniki punta povejte :)

Uporabniški avatar
Ronin
Stalni uporabnik

Napisal/-a Ronin Če jul 22, 2010 5:22 pm

Ce mas avto dlje casa na soncu, je logicno da ti klima avtomobila ne bo takoj ohladila in bo rabila neki casa. K ti laufa klima, si probi nastimat tko, da ti zrak krozi znotraj avtomobila. Ce nis preprican, da ti klima dela pravilno, avto zapelji k ksnmu majstru, ki se s tem ukvarja in naj ti jo pregleda. Lahk ti kje kej pusca...
There is no time...

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Če jul 22, 2010 5:24 pm

Hja tudi sam imam punta, le da bencinca.

Vsekakor je pri temperaturah 35, oziroma 38 kolikor je bilo konec prejšnjega tedna kar težko shladit avto. Sedaj je odvisno ali je predhodno stal na soncu, ali imaš vključeno notranje kroženje zraka...

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Če jul 22, 2010 5:26 pm

Preden se odpelješ odpri vsa vrata za kakšno minutko, potem pa med vožnjo odpri vsa okna, da gre topel zrak ven, med tem pa vklopi klimo in čez nekaj časa zapri okna.
Pa nastavi, da ti piha skozi reže in vklopi notranje kroženje.
Najbolj učinkovito.

Uporabniški avatar
martk
Uporabnik

Napisal/-a martk Če jul 22, 2010 5:32 pm

Moramo tudi ločit temperaturo zraka v avtomobilu od občutka, da je res vroče v avtu. Ker tisto sonce, ki ti nažiga v npr. naročje je hudo varljiva zadeva. V bistvu ti je lahko preklemano vroče, pa obenem bronhitis fašeš. Tukaj se pozna prednost avtomatske klime, če le uporabnik zaupa termostatu, ki meri temperaturo zraka v kabini. če pa naviješ na 16°C, potem je pa itak vseeno, če imaš ročno ali avt.
LP
Mar
bl leti bl se zdi
To je posilstvo! Prav, kam pa greva?

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Če jul 22, 2010 5:58 pm

Zmeri temperaturo izpihanega zraka. Okrog 6 stopinj celzija mora biti, pri maksimalnem hlajenju.

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Če jul 22, 2010 6:28 pm

kot je že nekdo omenil, moraš najprej prezračit avto, tako da odpreš vsa okna in ga kako minuto 2 " luftaš".
ja in temperatura klime pri polnem hlajenju naj bi imela okoli 7 stopinj če daš termometer v zračnik ( to velja pri optimalno delujoči klimi in ohlajeni armaturi)
xXx

Skoda driver

tolk časa sm jo porivou, da je mi je vžgala in ušla...

Uporabniški avatar
napi
Novinec

Napisal/-a napi Če jul 22, 2010 8:15 pm

Imama isti problem, samo da imam jst bravo. Polet ti je vroče v avtu, pozimi pa te zebe :( Koliko sem opazil da dela kolikor tolko normalno tam nekje d 32°C max, potem pa že ne fulga več hladit, bog nedaj pa da pa je avto stal kje na soncu pa da je amaturka pregreta. Pol pa traja ene pol ure da je kaj efekta.
Kot bi bil cel sistem premalo dimenzioniran. :jao:

Sem se sprijaznil, kakšno je stanje, bo pač naslednič bolše :)

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Napisal/-a Skubic Če jul 22, 2010 9:35 pm

Odgovor mojstra za klime: ko je avto razgret in na soncu, odpri prtljažnik in prižgi klimo, da butne vroč zrak ven, notranje kroženje zraka pa pusti pri miru in ga na začetku ne vklapljaj, ker potem je potrebno ohladiti zrak temperature 50°C+, zunaj jih je pa npr 35, tako da ta zgodba o notranjem kroženju zraka ne drži najbolj. Če želiš, da ti bo v avtu prijetno, ne sme biti klima usmerjena v šipo ali v noge, ampak v zgornje reže in mora pihat mimo tebe (ne vate), drugače ti bo v avtu zmeraj vroče. In dodaja še: jaz se na morje zmeraj peljem v avtu v majici z dolgimi rokavi. Pa mi ni vroče in tudi bolan nisem.

:) LP

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Če jul 22, 2010 11:09 pm

pri mojem jazzu pa klima deluje zelo solidno. nimam nastavljene na neke ekstreme, ponavadi na 23 C. Četudi je avto na soncu, pa še črn povrhu, klima kar v nekaj minutah ohladi notranjost na prijetno temperaturo. Vsaj tako občutim.

Sicer pa zakaj ne zmeriš temperature v avtu in primerjaš, če misliš, da ti avto laže.

Uporabniški avatar
dnovak24
Uporabnik

Napisal/-a dnovak24 Če jul 22, 2010 11:38 pm

Meni je dlih danes filal klimo in je zmeril temp. v zračniku in je bila okoli 14 stopinj :D Je rekel da je od 12 pa do 16 normalno. 6 stopinj?
Slika

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 Če jul 22, 2010 11:44 pm

Nimajo vsi iste kompresorje, eni so močni drugi spet manj. Za svojega vem da nenormalno hladi in ziher gre tudi na 5 stopinj. To vem ker sem zdej na poti na pag uspel dva piva ohladit v predalu :lol: Sicer je trajal 4 ure, ampak važn da je. Na drugem avtu k ga imamo, pa niti približno ne hladi tolk že od novega.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov