Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Octavijan
Nov uporabnik

Težave s hladilnim sistemom Škoda Octavija 1 (bencin)

Napisal/-a Octavijan Po sep 13, 2010 5:07 pm

Pozdravljeni!

Škoda Octavia LX, letnik 2000, 1.6 bencin (motor enak kot Golf III), 105000 km.

Zadnjič mi je med vožnjo zasvetila lučka za temperaturo hladilne tekočine, kazalec pa zabilo v rdeče področje. Takoj ustavim in ugasnem avto, slišim hladilno tekočino kako brbota pod havbo (torej je zavrela). Odprem havbo - ventilator ne dela (čeprav je mašina vroča ko hudič in tekočina zavreta). Potem sem počakal, da se avto (in živci) ohladi, in ga v parih "etapah" po par minut odpeljal domov (hvala bogu za kafiče ob cesti :D).

Zanima me mnenje - nikdar še nisem imel opravka s težavami hladilnega sistema, zato ugibam: Je šlo termostikalo, ki vklaplja ventilator? Lučka mi je drugače zasvetila med mestno vožnjo - 50-60km/h pa ustavljanje na semaforjih, ali je tu ventilator sploh potreben? Mislim, a pri mestni vožnji ni dovolj vetra za hlajenje?

Je možno, da bi šla pumpa hladilne tekočine? (Bila menjana 15.000km nazaj, torej je praktično nova!)

Hvala za nasvete in mnenja.

Uporabniški avatar
Pavka
Stalni uporabnik

Kraj: IZLAKE

Napisal/-a Pavka Po sep 13, 2010 5:19 pm

Vodna crpalka skoraj 100% ni krivda. Prej termo stikalo, lahko pa tudi sam ventilator. Vendar iz osebnih izkusenj vem da gre prej za termo stikalo.
Bolje se je slabo peljati kakor dobro hoditi

Uporabniški avatar
mITJA122
Novinec

Re: Težave s hladilnim sistemom Škoda Octavija 1 (bencin)

Napisal/-a mITJA122 Po sep 13, 2010 5:23 pm

Octavijan je napisal/-a:Pozdravljeni!

Škoda Octavia LX, letnik 2000, 1.6 bencin (motor enak kot Golf III), 105000 km.

Zadnjič mi je med vožnjo zasvetila lučka za temperaturo hladilne tekočine, kazalec pa zabilo v rdeče področje. Takoj ustavim in ugasnem avto, slišim hladilno tekočino kako brbota pod havbo (torej je zavrela). Odprem havbo - ventilator ne dela (čeprav je mašina vroča ko hudič in tekočina zavreta). Potem sem počakal, da se avto (in živci) ohladi, in ga v parih "etapah" po par minut odpeljal domov (hvala bogu za kafiče ob cesti :D).

Zanima me mnenje - nikdar še nisem imel opravka s težavami hladilnega sistema, zato ugibam: Je šlo termostikalo, ki vklaplja ventilator? Lučka mi je drugače zasvetila med mestno vožnjo - 50-60km/h pa ustavljanje na semaforjih, ali je tu ventilator sploh potreben? Mislim, a pri mestni vožnji ni dovolj vetra za hlajenje?

Je možno, da bi šla pumpa hladilne tekočine? (Bila menjana 15.000km nazaj, torej je praktično nova!)

Hvala za nasvete in mnenja.

A ventilator je vklopu? Če ni, je napaka nekje tukaj(termostikalo...)
Vodna črpalka skor nebi smela bit, prei bi začelo tečt od nje.itd.

drotkar
Nov uporabnik

Kraj: nekje ob savi

Napisal/-a drotkar Po sep 13, 2010 7:35 pm

Ob pregrevanju avta stari šoferji vklopimo gretje v kabini, ventilator do konca in gremo naprej.
V tvojem primeru bolj sumim na mehanski termostat v cevi.
mislim, da imaš zamašeno žico !

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Po sep 13, 2010 7:43 pm

drotkar je napisal/-a:Ob pregrevanju avta stari šoferji vklopimo gretje v kabini, ventilator do konca in gremo naprej.
Tako je, isti nasvet je meni dal mehanik in res mi je to v tisti situaciji pomagalo.

Js sem imel enak problem, ampak na drugem avtu (Renault 19:)), izkazalo se je, da kontakt nekje ni bil dober in ventilator ni dobil elektrike.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 14 gostov