Nasveti in napotki ter povpraševanja...

GuTi1
Nov uporabnik

pregrevanje punta?

Napisal/-a GuTi1 Če nov 04, 2010 1:09 am

Pozdravljeni!

Na forumu sem nov in vas najprej vse lepo pozdravljam. Drugače nekaj sprašujem tudi na fiatovem ampak saj veste...več glav več ve 8)
Problem pa je takšen...

Malo sem že brskal po forumu, tu in tam kakšen podoben simptom, vendar ne točno takšnega problema...
Sestra vozi punta sx 60, mk1, l. '97, 180.000 km. Mali bandit pa se pregreva! :o
Kolega mehanik je najprej prezračil sistem, pa ni blo nič bolš.
Zjutraj ko ga zalaufaš dela normalno, temperatura lepo narašča do polovice, en čas OK, potem se pa hitro začne višat, sploh če kje stojiš na mestu. Ko spelješ in voziš pade, lahko še pod polovico, ko stojiš pa spet hitro naraste. Potem spet voziš in spet pade, a ne več tako nizko... Pa ga peljem še enkrat in je menjal hladilnik, ki je bil res že slab, pa je mogoče samo malenkost bolš. Ko se kazalec dvigne točno na 3/4 sicer vklopi ventilator. Mogoče malo pozno? Pa imam filing da bi se še dvigval pa rajši ne forsiram... Je pa sestra ko je prišla v službo (cca 25 km) vsakič dolivala vodo. In ko sem ga dobil od mehanika je bilo vode tudi pod "min". In jo dolijem, pa se vozim en čas, ista zgodba, pridem domov in voda spet pod "min".
Je lahko termostat? Pa vidm po ostalih postih eno termostikalo... Ali mogoče zapacan sistem? Ali pa usega po malo :roll: Samo najbolj me bega kam izgine voda?
Drugače avto dela normalno, lepo vleče, vse ostalo je ok, nimam občutka da bi voda uhajala v motor (ne kadi). Saj vredn ni ubistvu nič samo vse ostale je res tip top...pa bi ga blo škoda kr pustit da izdihne... ;)
Prosim za pomoč!
Hvala, lp!

punto05
Novinec

Re: pregrevanje punta?

Napisal/-a punto05 Če nov 04, 2010 8:19 am

Glede nihanja temperature - menjaj pretočni termostat.
Glede izginjanja vode - menjaj pokrovček hladilnika.

LP

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če nov 04, 2010 9:00 am

Ali lahko pogledaš pod pokrovček za dolivanje olja v mašino, če je slučajno kaj smetane

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če nov 04, 2010 11:27 am

Ali počena glava ali unićeno tesnilo na glavi. Zadeva se prekomerno greje a se ne pregreje.Dokler ima zadost vode....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a xalfist Če nov 04, 2010 11:46 am

glede nihanja temerature sem skorajda prepričan da je termostat, vem iz lastnih izkušenj pri obeh fiatih ki smo jih meli doma in še pri kiji. Nevem zakaj ti je šel najprej menjavat hladilnik in ne najprej termostata?

Za uhajanje vode pa je tako, pri obeh fiatih je blo isto nevem zakaj (uno, bravo). Ko sem dolil vodo do max. in čez čas pogledo je bila malo pod minimum, na začetku mi je bilo čudno in sem vedno dolival, potem pa sem en čas pustil malo pod minimum si označo nivo, in redno spremljal več kot en mesec in je bil nivo isti, isto se je dogajalo z bravotom. Sedaj nevem al je to naklučje al je tak pač pri fiatih. Unota nimam več, za bravota pa ga še brat ima, zaj nekje 3leta in je voda skozi malo pod minimum in je na tem nivoju skozi. V čem je fora pa nevem, da ko naliješ na max potem pa izgine malo pod min in tak nivo tudi ostane.
Alfa romeo 147

GuTi1
Nov uporabnik

Napisal/-a GuTi1 Sr nov 10, 2010 11:17 pm

Pozdravljeni!

Se opravičujem za daljšo odsotnost...

Zadeva se je uredila. In to sama od sebe. Kar naenkrat se avto ne pregreva več, temperatura pa sedaj ne pride niti do polovice!
Tako da zna bit da termostat zeza in se mogoče "zatika" ali kaj podobnega... ne vem. Zaenkrat bo tako, najbrž pa ga bo potrebno zamenjat...

lp!

punto05
Novinec

Napisal/-a punto05 Če nov 11, 2010 12:14 pm

Zadeve se ne uredijo same od sebe.

Menjaj termostat, da ne boš potem jamral, kje dobiti glavo.

LP

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Če nov 11, 2010 10:41 pm

GuTi1 je napisal/-a:Pozdravljeni!

Se opravičujem za daljšo odsotnost...

Zadeva se je uredila. In to sama od sebe. Kar naenkrat se avto ne pregreva več, temperatura pa sedaj ne pride niti do polovice!
Tako da zna bit da termostat zeza in se mogoče "zatika" ali kaj podobnega... ne vem. Zaenkrat bo tako, najbrž pa ga bo potrebno zamenjat...

lp!

Lahko pustiš tak kot je, ampak z dejstvom, da bo termostat lahko delal 2 dve leti lahko pa , da ti bo crkno, v najbolj nepravem trenutko. Nevem na neki daljši vožnji, in po najslabšem scenariju, ti od ostal zaprt, in če ne boš pozoren se ti lahko avto pregreje poslednično gre dihtonga in so stroški 300+ namesto 25€ al kolk prije termostat , zamenjaš pa ga tak sam. Vem iz lastnih iskušenj, sam men je crkno tkoj , ostal v zaprtem položaju, in ker sem se vozil ponoči domov , otrujem in nisem bil pozoren, in je spustla dihtunga. Stroški so bli 300€, termostat pa je 8€. No coment.
Pri bratu na bravotu pa, mu je termostat nagajo 2 leti pol pa crkno, sam je mel srečo, da je bil doma, sam za razliko da za bravota prije termostat 75€ za punta pa 25€.
Eno vprašanje, do kje ti gre tem. dost pot polovico al malo pod? aja pa še, gretje ti dela normalno?
Alfa romeo 147

Uporabniški avatar
AXioN
Uporabnik

Kraj: Ko si bogu za hrbtom, se uro voznje.

Napisal/-a AXioN So nov 13, 2010 4:37 pm

Samo en nasvet, ce bos menjal termostat, ga naroci na uradnem servisu, ker ponaredek je srot, pa ni vazno katerga vzames. Crkovalo ti bo itak vse, samo imas sreco ko so kosi poceni ;)

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist So nov 13, 2010 5:03 pm

AXioN je napisal/-a:Samo en nasvet, ce bos menjal termostat, ga naroci na uradnem servisu, ker ponaredek je srot, pa ni vazno katerga vzames. Crkovalo ti bo itak vse, samo imas sreco ko so kosi poceni ;)

nevem zakaj tolk vsi uradni servis? tega punta vrjetno nebo imel več 5 al pa 10let. Ponaredki pa tut ne crknejo po enem letu, jaz sem ga mel v avto 2leti, brat pa zaj v barvotu že 3 leta pa še ni crkno. Na uradnem sam dost več daš. Pri takem starem avtu se ne splača original delov not davat.
Alfa romeo 147

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So nov 13, 2010 6:42 pm

Menjaj tesnilo glave (glavo zbrusi) ker če ti na puntu serje temp in izginja voda je tesnilo hin in čao.Pogost pojav na FIRE motorjih.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov