Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Greenish
Nov uporabnik

Rabljen Twingo, cukanje, piskanje, gretje zadnje šipe

Napisal/-a Greenish Sr nov 17, 2010 9:08 am

Živjo,

Prejšni teden sem kupil, rabljenega twingota letnik 96, 1,2 mašina pa me zanima nekaj stvari:

1. Avto dost cuka če vozim pod nizkimi obrati, ampak to tako da če v četrti peljem 45 in dam gas, cuka. Me zanima kaj se da narest da bo boljše? Ali je pač to normalno pri tako starem avtu?

2. Nekaj neprestano piska oz. cvili in to ne pri mašini vendar nekje na sredini vozila oziroma bolj desno zadaj (podvozje), ko prižgem luči se ton piskanja rahlo spremeni, kaj bi to bilo?

3. Zanima me kako je z gretjem zadnje šipe? A je to drago popravilo, moje namreč ne deluje.

4. Če zamotam volan močno v levo, se spredaj desno sliši ropotanje (tap, tap, tap) a je to možno ležaj pri kolesu?

Hvala vam za pomoč

Dawid1
Novinec

Kraj: Štajerska

Re: Rabljen Twingo, cukanje, piskanje, gretje zadnje šipe

Napisal/-a Dawid1 Sr nov 17, 2010 10:01 am

Glede cukanja bodo vrjetno krive svečke, mogoče tudi kabli, vsaj pri meni je bilo to.

Kar se tiče gretje zadnje šipe je potrebno preverit napeljavo če se ne motim, preveri tudi varovalke.

Kaj več pa bodo mojstri povedali.

lp D

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Napisal/-a tristan01 Sr nov 17, 2010 4:02 pm

Greenish je napisal/-a:Živjo,

Prejšni teden sem kupil, rabljenega twingota letnik 96, 1,2 mašina pa me zanima nekaj stvari:

1. Avto dost cuka če vozim pod nizkimi obrati, ampak to tako da če v četrti peljem 45 in dam gas, cuka. Me zanima kaj se da narest da bo boljše? Ali je pač to normalno pri tako starem avtu?

2. Nekaj neprestano piska oz. cvili in to ne pri mašini vendar nekje na sredini vozila oziroma bolj desno zadaj (podvozje), ko prižgem luči se ton piskanja rahlo spremeni, kaj bi to bilo?

3. Zanima me kako je z gretjem zadnje šipe? A je to drago popravilo, moje namreč ne deluje.

4. Če zamotam volan močno v levo, se spredaj desno sliši ropotanje (tap, tap, tap) a je to možno ležaj pri kolesu?

Hvala vam za pomoč

Da ti na kratko odgovorim:

1. to težavo boš rešil s poštenim servisom. Menjalnik je res na dolgo preračunan (4 in 5 prestava) vseeno pa pri taki vožnji nebi smelo biti težav. Zamenjaj filter goriva in zraka, olje in oljni filter, ter preglej stanje svečk ter vžigalnih kablov. Lahko da so svečke stare ali kateri od vžigalnih kablov počasi jemlje slovo.

2. Če nekaj cvili zadaj je lahko več vzrokov, vendar naj te zvok ne zavede, saj se prenaša tudi po karoseriji in je morda vir hrupa čisto drugje. Vseeno bi preventivno preveril kako je s stanjem zadnjih zavor in ležajev, nato pa iskal dalje.

3. Pri gretju zadnje šipe najprej preveri ali je varovalka cela, če je le-ta ok pa še ali pride elektrika do stekla. Zelo verjetno je pregorela varovalka, morda oksidiran kontakt na steklu, ali pa pretrgan kabel ki vodi v prtljažna vrata.

4. Nisi povedal kdaj se sliši ta zvok. Če je kadar speljuješ je lahko kriv tudi homokinetični zglob. Če se to pojavlja med vožnjo in se zvok linearno spreminja s hitrostjo pa je 99% kolesni ležaj.

Glede točke 2 in 4 predlagam da obiščeš lokalnega mehanika, ki si bo zadeve pogledal, avto dvignil in preizkusil vsako kolo zase. Tako bo diagnoza najbolj sigurna. Vsa popravila razen homokinetičnega zgloba lahko rešiš za nekaj 10 EUR.

Če te zanima še kaj pa kar z vprašanji na plano, sem si skoraj dve leti lastil takšen avtomobilček.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Tečko
Nov uporabnik

Napisal/-a Tečko So nov 20, 2010 7:18 am

pod okvaro št 2 je to skoraj gotovo bencinska pumpa, ni pa rečeno da se poslavlja.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Napisal/-a tristan01 So nov 20, 2010 1:58 pm

Tečko je napisal/-a:pod okvaro št 2 je to skoraj gotovo bencinska pumpa, ni pa rečeno da se poslavlja.

Če je kriva bencinska črpalka lahko preprosto preveriš. Daš kontakt in če se cviljenje začne takoj je to to. Črpalka začne črpati bencin takoj in zvok se bo takoj pojavil. Glede na to da se sliši tudi med vožnjo pa malce dvomim da je črpalka.

Če je res črpalka pa bi bila lahko tudi vzrok cukanja med vožnjo. Je vredno preveriti.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Gasper`
Novinec

Napisal/-a Gasper` So nov 20, 2010 2:16 pm

Se strinjam, to brnenje je sigurno črpalka. Sliši se pa tudi med vožnjo.
Lp, Gašper

Tečko
Nov uporabnik

Napisal/-a Tečko So nov 20, 2010 4:02 pm

tristan01 je napisal/-a:
Tečko je napisal/-a:pod okvaro št 2 je to skoraj gotovo bencinska pumpa, ni pa rečeno da se poslavlja.

Če je kriva bencinska črpalka lahko preprosto preveriš. Daš kontakt in če se cviljenje začne takoj je to to. Črpalka začne črpati bencin takoj in zvok se bo takoj pojavil. Glede na to da se sliši tudi med vožnjo pa malce dvomim da je črpalka.

Če je res črpalka pa bi bila lahko tudi vzrok cukanja med vožnjo. Je vredno preveriti.

LP Tristan01

Črpalka je verjetno, ker ne vem zakaj bi se drugače spremenil zvok piskanja ko prižge luči ali kak drug porabnik elektrike.
V službi smo meli ena dva clia Mk1 in sta pumpi konstantno piskali.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov