Nasveti in napotki ter povpraševanja...

pilon
Nov uporabnik

I: mojstra za diagnostiko opla

Napisal/-a pilon Če dec 02, 2010 8:50 pm

Pozdravljeni.

Kot v naslovu omenjenu iščem mojstra v pravem pomenu besede za opla.
Gre se za Astro G 1,6 motor Z16XE letnik 04 prevoženih 53kkm. Avto sem pred kratkim kupil od starejšega možakarja s potrjeno servisno knjigo. Naredil sem velik servis (jermen, pumpa, olje, svečke).
Težava pa je sledeča. Avto ima previsoko porabo. Za malo poganjanja sem gladko na 8 l/100 km, pod 7,5 pridem prav z mukami. Na začetku sem se tolažil s tem, da imam težko nogo, sedaj ko pa se trudim vozit nežno, pa vidim, da nekaj ne štima. Prav tako na "štantgasu" leti grše kot 15 let star klio. S tem mislim na to, da leti zelo tresoče oz. se v periodi 3-4 sekunde dogaja kot da bi želel crknit, nato malo potrese in se spet pobere.
Za primerjavo imam tukaj mamino Astro letnik 1999 (mislim da je X16XE motor), ki se ne zaganja, pa tudi z umirjeno vožnjo se da na relacijah prit na porabo 6,5 l/100 km.
Avto sem imel na testerju in ne pokaže nobene napake.

Zdaj pa iščem kakega mojstra, ki se malo bolj spozna na tester kot to, da ga priklopi in če ni napake je vse ok razen tega, da si jaz nekaj namišljam.

Vem da mojstri takšne sorte počasi izumirajo, ampak vseeno, poskusit ni greh.

Lp; Aleš
Zadnjič spremenil pilon, dne Če dec 02, 2010 8:52 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Re: I: mojstra za diagnostiko opla

Napisal/-a maniaxxx Če dec 02, 2010 8:51 pm

s kje pa si? V Celju se najde kak.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

pilon
Nov uporabnik

Napisal/-a pilon Če dec 02, 2010 8:53 pm

Sem iz koroške..... za dobro diagnostiko mi tudi kilometri niso nobena ovira.

Lp; Aleš

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če dec 02, 2010 8:54 pm

pilon je napisal/-a:Sem iz koroške.....ampak načeloma mi za dobro diagnostiko kilometri niso nobena ovira.

Lp; Aleš

Brešan v škofji vasi je eden boljših baje.

Na opel forumu je tudi njegov sin pa ti bo več povedal.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Če dec 02, 2010 8:55 pm

Pozdravljeni

Ko bo vozilo priklopljeno na tester, preverite pravilno delovanje kisikove sonde in EGR ventila ( vsako posebej med vožnjo )

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
DrinY
Novinec

Kraj: Dravograd

Napisal/-a DrinY Pe dec 17, 2010 1:29 pm

A so bili isti simptomi tudi preden si opravil servis?
Kajti obstaja možnost da si zobat jermen faliv za zob ali 2 :?:
Če pa je stvar že urejena poročaj kaj je blo.
Kar je čvavek naredo, vahko čvavek popraji!

trs
Novinec

Kraj: bela krajina

Napisal/-a trs Pe dec 17, 2010 2:48 pm

DrinY je napisal/-a:A so bili isti simptomi tudi preden si opravil servis?

Če je odgovor na prvo vprašanje NE ?
je na drugo DA !
vw je boljši avto

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe dec 17, 2010 3:13 pm

Če zobat jeremn kiksiš samo za 1 zob avto ne bo imel prave moči, teško bo vžgal. Jaz bi rekel da ga sonda serje oz daje nepravilne podatke računalniku. Mogoče so se nabrale saje zaradi počasne vožnje in jo je treba samo spucat, lahko je pa je slaba oz je še toliko dobra, da jo računalnik ne zazna da je zanič

Uporabniški avatar
aljaz123
Novinec

Kraj: Prebold

Napisal/-a aljaz123 Pe dec 17, 2010 6:27 pm

Zdravo a ti daj v prostem teku crkne tedi ko ti motor zatrese (mi smo imeli podoben primer sam da je potem motor ugasnil)
Zamenjal sem senzor položaja odmičnih gredi, in potresavanje v prostem teku je nehalo. Sčistil sem tudi dušilno loputo in
venti za prosti tek.
[color=#4000BF]Renault Clio 1.8 16v[/color]

pilon
Nov uporabnik

Napisal/-a pilon So dec 18, 2010 1:45 am

No...včeraj sem skočil do mojstra in bil kar rahlo razočaran. Najprej standardna tema...."1 liter razlike porabe za tak avto je čisto normalno glede na to kako se vozi"....tega se zavedam, da vsekakor drži, če se pa jaz trudim lepo vozit, pa je poraba tolk višja pa to nekaj ni povsem ok. Mogoče sem tudi preveč pikolovski, ampak žal nisem tip človeka, ki si reče "vozim dokler gre". Rad imam "pošlihtane" stvari in enako velja tudi za avto, pa naj bo star ali pa nov.

Mojster je priključi na tester....napake ni bilo nobene....enako bi lahko preveril doma tudi sam brez testerja. Sčistil mi je neko loputo, avto pa gre isto kot prej. Na štant gasu se zaletava in nima gladkega teka. Štant gas ima na 760 vrtljajih, kar se mi zdi osebno malo premalo. Karkoli že je narobe očitno še vedno deluje tako dobro, da računalnik ne vidi napake.

Danes sem opazil eno zadevo. Jutro je bilo zelo hladno (-15) in avto je po 20 kilometrih vožnje, ko je motor že precej časa bil segret na delovni temperaturi deloval na povišanih vrtljajih. To sem opazil, ko sem se ustavil pred semaforjem in vrtlaji niso padli pod 1000. Avto je očitno bil na zavgu. Zanimivo se mi je zdelo pa sledeče. Po nadaljnih 10 km vožnje sem se ponovno ustavil pred semaforjem in glej ga, sedaj pa se je vrtel zgolj na cca 750 vrtljajih in tipično rahlo potresaval. Vem da ima avto senzor temperature vstopnega zraka, ne znam pa si razlaga, zakaj je najprej kljub segretem motorju očitno letel z zavgom, po nadaljnih 10 km pa očitno brez??

DrinY je napisal/-a:A so bili isti simptomi tudi preden si opravil servis?

Že pred velikim servisom so bili simptomi enaki. Tolažil sem se s slabšimi svečkami, filtri,... ko pa se tudi po servisu stanje ni spremenilo sem začel sumit, da nekaj odpoveduje. Avto sicer težje vžiga in pri speljevanju se občuti potresavanje samo ne znam to presodit ali je sklopka (vztrajnik) ali pa motor.

pskoda je napisal/-a:Če zobat jeremn kiksiš samo za 1 zob avto ne bo imel prave moči, teško bo vžgal. Jaz bi rekel da ga sonda serje oz daje nepravilne podatke računalniku. Mogoče so se nabrale saje zaradi počasne vožnje in jo je treba samo spucat, lahko je pa je slaba oz je še toliko dobra, da jo računalnik ne zazna da je zanič

O kateri sondi je tukaj govora? Kje jo najdem?

aljaz123 je napisal/-a:Zdravo a ti daj v prostem teku crkne tedi ko ti motor zatrese (mi smo imeli podoben primer sam da je potem motor ugasnil)
Zamenjal sem senzor položaja odmičnih gredi, in potresavanje v prostem teku je nehalo. Sčistil sem tudi dušilno loputo in
venti za prosti tek.

V prostem teku mi še ni kdaj ugasnil. Ugaša zgolj ob vžigu, ko se že zažene in spustiš ključ, tedaj pa vgasne. Ob ponovnem zagonu potem nekaj časa vergla.

V glavnem....stvar me je dodobra razkurla. Namestil sem si že TIS2000, pa ga bom začel malo gruntat. Bom že prišel stvari do dna, če mi taki, ki naj bi bili za to usposobljeni ne želijo pomagat oz. nočejo niti kaj zaslužit.

Lp; Aleš

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan So dec 18, 2010 1:54 am

Pozdravljeni

Kisikova sonda se nahaja med glavo motorja ( kolektor ali ispušna cev ) in katalizatorjem. Izgleda nekako tako, kot bi bila privita svečka v ispuh in iz nje grejo 4 ali 5 žic.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So dec 18, 2010 8:53 am

Spucaj še ventil prostega teka,ker samo z čiščenjem lopute ni naredil nič.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster So dec 18, 2010 10:49 am

ja men na polotu je tipalo temperature vode zajebavalo. avto kuril 1-2 litra več.ko sem zamenju, je bilo bolje.
aja pozimi je logično, da kak litr avto več spije.počakaj na poletje. a maš avto limozino ali karavan?
Lep pozdrav :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov