Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: olje ELF

Napisal/-a joztom Po dec 20, 2010 1:50 pm

Malo sem že pozabil kje, ampak enkrat sem bral razpravo, da je potem, ko so izvedli robotsko izdelavo delov, prišlo do znižanja toleranc, obenem se je spremenila sestava standardne bele ležajne kovine in to omogoča uporabo olj 0Wxx ali celo v zadnjem času nekako šibkih 0W30, kar bi bilo za starejše konstrukcije, ki bolj dihajo, neprimerno. Večji temperaturni interval = več dodatkov, ki se hitreje izrabljajo kot baza, tako da 5w50 je po moje že malo čez uporabno mero. Trenutno je najboljši en Total Vaneo ali tako nekako, res pa je Total-Elf-Fina ista firma.
Vsekakor običajnemu uporabniku vsako olje v okviru prepisov služi brez težav, odpovedi motorjev so redke in še to ne izključno od olja, generalnih popravil se skoraj ne dela, tudi material za 1. ali celo 2. specialo je težko dobavljiv.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Po dec 20, 2010 2:13 pm

No ker sam imam v Alfinem V6 Mobil 1 0W-40, zato me je zanimalo, ker kaj takega glede 0W-xx olj še nisem zasledil. Itak bom po naslednjem servisu šel na Motul X-Cess 5W-40, da še malo probam Motul, ki ga pa že imam v menjalniku in zavornem sistemu.

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a imilet1 Po dec 20, 2010 5:23 pm

pa seveda je olje 0w-40 hitreje okrog kot 5W-40 pri hladnem motorju,ampak treba je tud pogledat kolko km ima avto...npr. pri 350.000 km ne bos dal noter 0w-
ali pac?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov