Nasveti in napotki ter povpraševanja...

zzitop
Uporabnik

Problem z menjavanjem citroen AX

Napisal/-a zzitop Po dec 27, 2010 9:55 pm

Pozdravljeni!

Pri AX-u, 1.1, motor HDZ, letnik 1993 imam problem, da je ob mrzlih pogolij zelo težko menjavanje. Stvar me bega, ker se predprejšnjo zimo to ni dogajalo. Prejšnjo pa in to spet ponovno.

Ko sem se vprašal, kaje je skupni imenovalec zadnjima dvema zimama, sem se spomnil, da sem pred prejšnjo zimo menjal olje v menjalniku. Dokler je bilo notri mineralo olje 80W-90 API-GL5 firme Q8, je bilo vse OK. Pred predzadjo zimo, ko sem menjal, sem se odločil za total 75W-80, ki naj bi bilo original za ta avto:
http://www.aepdirect.com/total-transmis ... ry_id=5744

Pričakoval sem boljše delovanje, glede na to, da je olje redkejše, da naj bi bilo tovarniško v tem avtu. Je pa res, da sem to olje kupil na servisu in so mi ga nalili v eno kantico iz tistega večjega soda. Je možno, da so mi po pomoti dali napačnega?

Namreč, občutek imam, da je ta problem samo kadar temperatura pod lediščem. In to traja kakih 5 min, potem pa je vse v redu. Kadar je nad lediščem, se mi pa zdi, da menjuje zelo lepo.

Torej, menjalnik, olje, kaj zamrzne.....?

Hvala za katerikoli predlog, LP

čare
Mojster foruma

Re: Problem z menjavanjem citroen AX

Napisal/-a čare Po dec 27, 2010 10:08 pm

Nalij 75W90 sintetiko in namaži končnike od vseh štangic in tisto glavno bunko ki je pri volanski letvi.Namaži še bunko pod manšeto ročice in bo stvar delovala.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po dec 27, 2010 10:11 pm

Pri mojem AX-u je isto, ker je avto večinoma čez noč parkiran zunaj. Ko je temperatura pod ničlo se dokaj težko da v prvo prestavo, pa tudi v drugo. Vse to traja nekaj minut vožnje, dokler se avto malo ne segreje, nato se normalno prestavlja.

Mene to niti ne moti, vsaj ne toliko, da bi šel razdirat.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Po dec 27, 2010 10:31 pm

Čiščenje, podmazovanje vzvodov in menjava olja bi problem rešila

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To dec 28, 2010 12:56 am

Hec je, da so vzvodi pčiščeni in podmazani. Prvotno so bili z litijevo mastjo. Potem sem mislil, da ni najbolj primerna in sem namazal z bakreno. Bi morda to bil lahko problem?

LP

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom To dec 28, 2010 8:24 am

Bakrena mast je samo za vijake in auspuhe in zadaj za ploščice. Lahko je v tem problem. Olje bi moralo biti že obstoječe 75W80 pravo, najprej poskusi z mazanjem vzvodov.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To dec 28, 2010 10:18 am

Hvala za informacije. Še nekaj bi morda moral na začetku napisat, vendar sem se sedaj spomnil:

To s težkim prestavljanjem se dogaja samo kadar avto nekaj časa stoji zunaj na mrazu. Kot sem že rekel, je po parih minutah vožnje napaka popolnoma odpravljena. Prestavno ročico pa takrat v prostem teku lahko premikam levo in desno. Zdi se mi da čisto normalno. Vendar ko je treba potem premakniti naprej ali nazaj v eno izmed prestav, gre pa izredno težko, potrebna je sila skozi cel premik. Ne čuti se kakega zatikanja, ampak enostavno je za premik potrebna bistveno višja sila. Čuti se nek nenavaden upor.

Primerjam lahko s plavanjem: Kot če bi enkrat plaval v vodi, drugič v želatini.

Joztom, katera mast pa bi bila najprimernejša?
Za bunko pod manšeto ročice si mislim da silikonska. Kjer je spoj kovina na kovino, je verjetno tudi litijeva OK. Kaj pa glavna bunka v tisti luknji na koncu vzvoda? Ta bunka je namreč gumasta. Zato se bojim, da bi litijeva mast naredila škodo. Tamali vzvodi (štangice), so pripete na glavni vzvod pri bunki na tiste kovinske "jabučke". Ampak okvirji, ki se pripnejo na te jabučke, so plastični. Na enem spoju je okrog te plastike celo guma. Spet vprašanje: katero mast tukaj, posebno pri tem spoju pri gumi. Imam pa MOS2 mast za zglobe na polosovini. Bi morda kje tkaj prav prišla?

Torej, za začetek bom vse razdrl, očistil in namazal s primerno mastjo. Nekaj olja še imam in ga bom pustil na mrazu, da vidim, kakšno izgleda, ko je ohlajeno. Potem pa bo morda potrebna še ena menjava olja.
Seveda bom takrat kupil v original zapakiranih kanticah in ne več iz velikih sodov. Pri Trobcu so mi namreč kar nalili iz velikega soda v eno 4l posodo, kjer je v originalu bil antifriz. Seveda to posodo niso pred tem očistili, saj se je še videlo par kapljic antifriza na njeni notranji površini.

Ko in če mi bo Joztom ali kdo drug sporočil, katero mast in kje naj uporabim, bom šel čimprej na delo in tukaj sporočil rezultate.

LP

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To dec 28, 2010 10:32 am

Mast v sprayu da prodre tja kamor ti s prstom ne moreš.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To dec 28, 2010 10:43 am

Pa tip te masti? Sicer bom jaz že lahko povsod tudi s prstom, saj bom vse razdrl...

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom To dec 28, 2010 10:55 am

V sprayu je ponavadi bela nevtralna mast, ki je v redu za kovinske spoje kot pravi Čare. Bom moral doma v Citroenov software pogledat, če kaj piše o vrsti masti.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To dec 28, 2010 11:35 am

Hvala za prijaznost. Sem malo gledal v haynes repair manual za ta avto. Vsaj bunko naj bi se mazalo z mastjo G6. Pojma nimam, kaj naj bi to bilo. Za ostale stvari pa še vedno ne vem.

LP

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To dec 28, 2010 11:43 am

Si probal z dodajanjem med gasa? "Auskuplung" po domače? Sem imel sam enak problem....Ko je bilo malo bolj mrzlo se je pojavil problem pretikanja brzin. Z sistemom "auskuplung" je problem čudežno izginil....ko se je avto segrel je bilo normalno. Jeepa celo v prvo nisi dobil na drugačen način med vožnjo (počasno premikanje) ni pa nikoli nič škrtalo. V obeh primerih pri meni je sklopka jemala zadnje izdihljaje.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To dec 28, 2010 11:45 am

Uh, nisem probal. Torej po kamionsko...

Bom tudi to poskusil, če tole mazanje ne odpravi problema

Uporabniški avatar
ales66
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a ales66 To dec 28, 2010 6:34 pm

zzitop je napisal/-a:Pa tip te masti? Sicer bom jaz že lahko povsod tudi s prstom, saj bom vse razdrl...

V Haynesu za P206, ki ima standarden PSA menjalnik kot večina malih Citroenov in Peugeotov že vrsto let, je za podmazovanje vzvodov menjalnika navedena mast ESSO NORVA 275, za samo menjalno ročko pa ESSO 3106. Kolikor sem jaz gledal naj bi bila NORVA 275 temperaturno obstojna mast, 3106 pa večnamenska mast.
Za olje pa omenjajo, da naj bi se uporabljalo izključno Total BV 75W80 ali ESSO BV 75W80. Me prav zanima v čem je fora tega BV olja, ki ima samo PSA specifikacijo.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To dec 28, 2010 6:53 pm

Sam sem mel AX-a in sem not točil 75W90 ravno tako sem to isto olje točil v razne druge francoze kjer se je menjavalo olje v menjalniku in ni noben nikoli mel problemov z šaltanjem pozimi,mel pa sem problem sam na tipotu ko sem not nalil original predpisano Tutelo 75W80 in je bil trd dokler se ni segrel po menjavi na 75W90 je problem izginil.Glede podmazovanja vzvodov pa ne vem kaj delate cele študije??Kupi nek spray ki je masten da bo mazal in čao.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov