Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

fiat uno turbo, turbina ne da pritiska

Napisal/-a monster_d Pe dec 17, 2010 10:45 pm

Torej gre se za fiat uno turbo 1.4 ie
Sem dal drugo turbino gor, katera je bila pri beji obnovljena in po besedah serviserja tudi stestirana in naj bi brezhibno delovala.
Namontiram ¨novo¨ turbino gor in pritiska ni, motor pa se dokaj normalno zasuče v obrate.Sem prevero ogromno zadev in sem brez idej kar bi lahko bilo krivo.
Cevi od turbine do sesalnega kolektorja v celoti tesnijo, wastegate ventil je prav tako zaprt
Prosim za pomoč :ue

lp dani

Uporabniški avatar
sablač
Stalni uporabnik

Kraj: štore-celje

Re: fiat uno turbo, turbina neda pritiska

Napisal/-a sablač Pe dec 17, 2010 10:52 pm

in kiro turbino si dal gor?mas kake slike dodelave?kire injektorje mas not?
Vsi so vedeli da je to nemogoče. Potem pa je prišel nekdo, ki tega ni vedel in uspelo mu je!

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So dec 18, 2010 8:35 am

A z staro je blo isto al je delala?? Mogoče je zamašen katalizator ali pa kateri drugi del avspuha.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So dec 18, 2010 10:24 am

Samo, če se ti normalno motor zavrti, se mi tole čudn zdi, ker meni ko je samo počla cev iz IC-ja do sesalnega kolektorja, se je avto obnašal kot bi imel 40 konjev.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So dec 18, 2010 10:46 am

lancia hf je napisal/-a:Samo, če se ti normalno motor zavrti, se mi tole čudn zdi, ker meni ko je samo počla cev iz IC-ja do sesalnega kolektorja, se je avto obnašal kot bi imel 40 konjev.

V prostem teku se normalno zavrti.....kok jaz vem še ni na cesti.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So dec 18, 2010 10:54 am

V prostem teku tudi nemoreš gledati pritiska, ker jaz če avto v leru "nabijam" tja do 6000 obratov, mi turbina da cca 0.3 bare.
Evo še link kolk pritiska da http://www.mojvideo.com/video-mali-mehanik-popravil-avto/a13d084551f40a14db6a

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So dec 18, 2010 1:15 pm

A j*** ga pol če na mestu sprobavaš,pejt se pelat.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So dec 18, 2010 3:58 pm

lancia hf je napisal/-a:V prostem teku tudi nemoreš gledati pritiska, ker jaz če avto v leru "nabijam" tja do 6000 obratov, mi turbina da cca 0.3 bare.
Evo še link kolk pritiska da http://www.mojvideo.com/video-mali-mehanik-popravil-avto/a13d084551f40a14db6a

Na dizlu men da normaln pritisk.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So dec 18, 2010 4:59 pm

Samo, a ni bilo že nekje napisano, da sta turbine od dizla in bencinarja čisto drugačne.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda So dec 18, 2010 5:17 pm

Ampak turbino poganjajo izpušni plini in če pritisneš gas se tudi plini povečajo in turbina se zavrti hireje in posledično poveča natlak

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So dec 18, 2010 10:15 pm

lancia hf je napisal/-a:Samo, a ni bilo že nekje napisano, da sta turbine od dizla in bencinarja čisto drugačne.

Princip delovanja je enak....res pa da sta grajeni drugače.
Ampak tukaj moramo razčistit dva pojma , da bomo skupaj ugotovili zakaj turbina "kao" pod prostim tekom (nabijanje obratov v leru) ne da pravega pritiska. Vsak kompresor ali turbina je zmožen dat neki izhodni tlak ampak "vidimo" oz. odčitamo ga lahko na različnih senzorjih samo v primeu če imam na koncu cevi neki upor....
Med samo vožnjo je ta upor upor motorja....saj motor ne zmore posesat "požret" vsega zraka , ki da puhalo iz sebe. Upor nastane zaradi tega , ker se motor ne zmore v trenutko zvrtet v vrtljaje, saj ga zavira menjalnik oz. pospešek avta. V tem trenutko pač nastane pritisk v sesalnih ceveh, ker motor ne zmore pri nizkih ( cca. 3000 vrt/min) prebavit vsega zraka ki ga napuha turbopuhalo....
Med samim nabijanjem v obrate pri prostem teku pa se motor z lahkoto zasuče tudi v rdečo polje in tako ni željenega upora motorja....Na posnetku je lepo vidno da , ko se doda plin za trenutek poskoči boost cajger a kakor hitro obrati motorja narastejo boost pade....logično saj upora več ni in plini prosto prehajajo skozi motor ( ker le ta nima upora in se lahko zvrti do onemoglosti).
Edini test , ki ga lahko izvedeš je to da snameš cev , ki gre iz turbine in jo fizično zamašiš in na njo obesiš manometer.Samo v tem primeru bo tlak ustrezno narastel saj turbina ne bo imela več kam filat in tako bo nastal pritisk....
Pri mojem probam malo drugače....tlačne cevi iz turbine in IC so gumjaste...enostavno jo v prostem teku stisnem z roko tako da že motor pojamra....potem mu dodam gas in več ni varjante , da bi jo stisnil....
Slika

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Re: fiat uno turbo, turbina ne da pritiska

Napisal/-a lancia hf So dec 18, 2010 10:53 pm

Tole si dobro napisal, samo tisto o normalnem pritisku nevem kako si mislil, verjetno na način kot si ga opisal, da si dobil normalen pritisk. :?:

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So dec 18, 2010 11:03 pm

lancia hf je napisal/-a:Tole si dobro napisal, samo tisto o normalnem pritisku nevem kako si mislil, verjetno na način kot si ga opisal, da si dobil normalen pritisk. :?:

Kater normaln pritisk misliš ? Če hočeš pritisk zmerit v neki cevi jo moraš zadušit....v primeru ko se avto giblje po cesti in more motor premagovat upor avta jo duši motor....na mestu jo moraš pač fizično zadušit, da vidiš koliko turbina sploh da pritiska.
Slika

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So dec 18, 2010 11:06 pm

lisko je napisal/-a:
lancia hf je napisal/-a:V prostem teku tudi nemoreš gledati pritiska, ker jaz če avto v leru "nabijam" tja do 6000 obratov, mi turbina da cca 0.3 bare.

Na dizlu men da normaln pritisk.

Na tole sem mislil ja, samo zdaj si itak že razlozil, kako si prišel do tega.

Uporabniški avatar
monster_d

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Po dec 20, 2010 12:16 am

torej gre se za turbino garett t25/28 Injektorje še mam trenutno gor od vw g60 kateri rahlo zalivajo ampak to ni pomembno tukaj.
Izpuh je direktn z samo športnim zadnjim loncem in nima biti kaj zadelano. Prej je bila gor serijska turbina katera je bla samo še za v smeti. Stara je bolj bogo delovala saj je imela hudo veliko zračnost ležajev in pa vetrnice.
Na cesti ga bom danes sprobal, vendar po vsej verjetnosti nebo nič z tega saj niti 0,1 bar ne polni.Avto je že bil na cesti proban pred obnovo turbine, ampak se sedaj pojavlja čisto ista pesem. motor se zavtri dokaj normalno na mestu in tudi med vožnjo, dela le kot običajen atmosferc... Sablač slik novih ni, tiste v podforumu svoj mojster pa si tak že vido.
Sem upal da bo kateri znal malo bolj strokovno povedat zakaj se bi šlo tukaj :(

jakkaa
Nov uporabnik

Napisal/-a jakkaa To jan 04, 2011 6:00 pm

Kako pa ma rešeno regulacijo? A ma kkšn elektromagnetni ventil kje, tko k majo dizli recimo... a ste preverl, če je sistem tesen ali kje piha mimo... a nima ta avto na sesalni cevi nek merilec pretoka, kaj če ta ne deluje...?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov