Nasveti in napotki ter povpraševanja...

mdivjak14
Nov uporabnik

Tipalo temperature??

Napisal/-a mdivjak14 Pe jan 07, 2011 8:21 pm

1. Zanima me kakšna je GLAVNA vloga tipala temperature, ter vse druge majhne vloge?!
2. Kaj na mašini NEBI delalo oziroma za kaj bi pomenilo slabo in do kakšnih okvar bi lahko prišlo če tipalo ODKLOPIM??

Zanima me zato, ker kadar je tipalo odklopljeno mi avto vžge zjutraj normalno, če pa je priklopljeno pa mi kašlja! 1.9 tdi, 150 konjev, 2002 l, seat leon!

LP Hvala.

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Re: Tipalo temperature??

Napisal/-a gusti85 Pe jan 07, 2011 8:26 pm

Kolikor se jaz spoznam, ti tipalo temperature določa čas predgretja nafte pri vžigu in pa vklaplja ventilatorje na kilerju. Kaj se pa zgodi, če tipala ni pa nevem.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe jan 07, 2011 8:31 pm

mdivjak14 je napisal/-a:1. Zanima me kakšna je GLAVNA vloga tipala temperature, ter vse druge majhne vloge?!
2. Kaj na mašini NEBI delalo oziroma za kaj bi pomenilo slabo in do kakšnih okvar bi lahko prišlo če tipalo ODKLOPIM??

Zanima me zato, ker kadar je tipalo odklopljeno mi avto vžge zjutraj normalno, če pa je priklopljeno pa mi kašlja! 1.9 tdi, 150 konjev, 2002 l, seat leon!

LP Hvala.

A nisi ti že enkrat imel težavo s tem tipalom? Menda si kupil ponaredek al kako je že bilo. Brat je imel podoben problem na Superbu 2.5TDI. Zjutraj mrzel je kar malo poverglal in težko vžgal (segret je vžgal normalno). Zamenjali smo tipalo za hladen vžig motorja in problem je bil rešen. Ne me držat za besedo, amak mislim, da je bila cena 20€ (original na pooblaščencu) ;)

lp

mdivjak14
Nov uporabnik

Napisal/-a mdivjak14 Pe jan 07, 2011 8:39 pm

gusti85 je napisal/-a:Kolikor se jaz spoznam, ti tipalo temperature določa čas predgretja nafte pri vžigu in pa vklaplja ventilatorje na kilerju. Kaj se pa zgodi, če tipala ni pa nevem.

Se jaz se tud zlo malo spoznam, to vem da določa čas predgretja, vendar če bi tipalo vklapljalo ventilatore, bi potem termostat bil za okras v avtu. Če se motim mi ne zamerit, zato sprašujem tukaj.

A nisi ti že enkrat imel težavo s tem tipalom? Menda si kupil ponaredek al kako je že bilo. Brat je imel podoben problem na Superbu 2.5TDI. Zjutraj mrzel je kar malo poverglal in težko vžgal (segret je vžgal normalno). Zamenjali smo tipalo za hladen vžig motorja in problem je bil rešen. Ne me držat za besedo, amak mislim, da je bila cena 20€ (original na pooblaščencu) ;)

lp

Sem mel ja, ponaredek sem kupil, je bil okrog 25€. Ampak je bil takrat nov not namontirat in smo šli dalje reševat (RSR v lj 125€, novi del in zatesnitev tandem pumpe 300€, pregledane vse cevi za nafto so OK, vse meritve s testerjem ob prižganem avtu so OK, svečke OK in še in še), sedaj pa sem spet šel nazaj na tipalo.

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Napisal/-a gusti85 Pe jan 07, 2011 9:18 pm

mdivjak14 je napisal/-a:Se jaz se tud zlo malo spoznam, to vem da določa čas predgretja, vendar če bi tipalo vklapljalo ventilatore, bi potem termostat bil za okras v avtu. Če se motim mi ne zamerit, zato sprašujem tukaj.

Termostat je v avtu zato, da ko voda doseže delovno temperaturo se odpre in voda zaokroži po kilerju in začne hladit vodo. Tipalo temperature je pa zato, da če kljub kroženju vode skozi kiler ne uspe dovolj hladit in temperatura še naprej narašča, da se vklopijo tisti dodatni ventilatorji na kilerju za prisilno hlajenje.

Termostat je čist mehanska naprava, ene vrste ventil. Če je temp. vode nad določeno (ponavadi 90°C) se odpre, drgač je pa zaprt. Nima nobene veze z vklaplanjem ventilatorjev.

Lp.

robert11
Nov uporabnik

Napisal/-a robert11 Ne jan 09, 2011 9:31 am

1. Zanima me kakšna je GLAVNA vloga tipala temperature, ter vse druge majhne vloge?!

Odvisno katero tipalo ?
Če je to tipalo temp. vode v motorju....To tipalo daje računalniku podatek o temp. vode.
Da rač. ve ali se gre za zagon hladnega ali ogretega motorja in primerno temu prilagodi mešanico goriva in zraka.
Neke vrste avtomatski čok.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov