Nasveti in napotki ter povpraševanja...

MilanTomic
Nov uporabnik

Renault Vel Satis

Napisal/-a MilanTomic Če jan 13, 2011 10:04 pm

Nekaj dni nazaj kupil sem Renault Vel Satis 2.2 dci 2004 letnik. V navodilih piše, da je potrebno sprednje žarnice pa akumulator na servisu zamenjati. Ali obstajajo kje kakšna navodila kako se to doma naredi? Pa v knjižici sploh ne piše kakšne so žarnice noter: halogene ali xenon in če so D2R ali kaj drugega. Kako to ugotovim?

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Re: Renault Vel Satis

Napisal/-a nevermind Če jan 13, 2011 10:14 pm

Tole sem našel na netu:

To sem ugotovil nekega dne, ko sem pripeljal vel satis na servis in jih prosil, naj mi pokažejo, kako zamenjam žarnico sprednje luči, “da bom naslednjič sam vedel”. Domov sem se odpeljal s taksijem in prišel po nekaj urah iskat avto. Demontaža maske, odbijača, blatnika, kaj vem česa in nazaj je stala 60€ plus 20 za samo žarnico. To je tako mišljeno. Dandanes se avti tako redko kvarijo, da morajo tudi servisi nekaj zaslužit, a ne?

Pri Renaultu, ki je med slovenskimi kupci najbolj razširjen, pravijo, da je pri menjavi navadnih halogenskih žarnic v navodilih za uporabo za vsa vozila opisan postopek pri zamenjavi vseh žarnic na vozilu. Samo pri vel satisu postopek ni opisan, ker je izdelovalec predvidel zamenjavo žarnice pri serviserju, kar zaradi težjega dostopa priporočajo tudi za modusa in clia storia.

Se pa ziher da na kakšen drugačen način zamenjta. Francozi zmeraj zakomplicirajo.
Npr. Megane ima tako, da kolo zaviješ v skrajno lego in skozi kolotek (odstraniš plastiko) zamenjaš žarnico.

Kje ima pa baterijo? Kaj pod tisto plastiko pri motorju?
Poskusi sam odstranit tiste plastike okoli pa poglej, če imaš dostop. Mogoče se pod plastiko skriva vijak na nosilcu žarometa - potem lahko malo pomakneš žaromet in imaš dostop do žarnice?

Če ni druge pa zapelji na servis in glej, ko bodo menjavali žarnico, da boš naslednjič to sam storil.

http://eng.auto24.ee/kasutatud/auto_pildid.php?id=629451&view=41&cache_missing=1

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Pe jan 14, 2011 10:13 am

Verjetno je potrebna demontaža žarometa, ki je sicer enostavna, ni pa za vsakogar in tudi na parkirišču med bloki ali na pumpi ne moreš plastike na tla polagat, pa se za dva vijaka na tla metat. Menjava xenon žarnic D2S zahteva strokovno znanje.

xandrej
Poznavalec foruma

Kraj: Slovenija

Napisal/-a xandrej Pe jan 14, 2011 11:10 am

Ne ve kake so žarnice not ali so halogena lai xenon?????
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost