Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
laptop
Nov uporabnik

Katero olje v zadnji diferencial Kia Sorento

Napisal/-a laptop So jan 15, 2011 8:42 pm

Pozdravljeni!
Pred nekaj dnevi sem z mojo Kia Sorento EX 2.5 Crdi, 2003 letnik opravil redni letni servis. Avto ima 120000 prevoženih Km, zato sem se odločil poleg menjave filtrov, motornega olja itd. tudi za zamenjavo olja v prednjem in zadnjem diferencialu. Omenil bi tudi to, da ima avto 2Hi, 4HI in 4LO oziroma LSD zadnji diferencial. Iz specifikacije sem razbral, da se v prednji diferencial vlije olje GL5 SAE 90, v zadnjega pa GL5 SAE 85W-90 (infilrex 33). Ta razlika naj bi bila zato, ker je stalni pogon zadaj in so posledično obremenitve zadnjega diferenciala večje.
Na servisu so mi dejali, da sta ta dva olja skoraj enaka in da mi bodo olje GL5 SAE 90 vlili tako v prednji kot v zadnji diferencial.???
Sedaj me pa me malo črviči, al je s tem lahko kaj narobe, ker vem, da je potrebno proizvajalčeve zahteve čim bolj upoštevati, da kasneje ne pride do kakšnih poškodb oziroma problemov.
Zanima me, ali so moji strahovi upravičeni in ali naj olje v zadnjem diferencialu zopet zamenjam s predpisanim.

Najlepše se Vam zahvaljujem in strokovnjake prosim za odgovore.

Volvo-s60
Novinec

Re: Katero olje v zadnji diferencial Kia Sorento

Napisal/-a Volvo-s60 So jan 15, 2011 8:54 pm

No če je že tako, potem bi bilo meni bolj logično da se v oba vlije olje namenjeno za drug bolj obremenjen diferencial.

Uporabniški avatar
laptop
Nov uporabnik

Napisal/-a laptop So jan 15, 2011 9:17 pm

Tudi sam sem mnenja, da bi bilo bolje, da bi se v oba diferenciala vlilo olje GL5 SAE 85W 90.
Zanima me, v čem je razlika med omenjenima oljema in zakaj je potrebno v zadnji deferencial poleg olja SAE 85W 90 doliti tudi nekakšen dodatek (infilrex33)???

Uporabniški avatar
xyxyxy
Novinec

Napisal/-a xyxyxy Ne jan 16, 2011 4:14 am

Če je diferencial LSD, rabiš posebno olje za diferenciale z zaporo. Verjetno je infilrex33 dodatek, ki se vlije z navadnim oljem, da je potem primerno za LSD dife. Kaj so ti vlili ne vem, so pa LSD diferenciali občutljivi na neprimerno olje in tudi interval zamenjav je zato krajši. Pri naslednji menjavi lahko uporabiš olje, ki je že v osnovi narejeno za LSD.

Uporabniški avatar
laptop
Nov uporabnik

Napisal/-a laptop Ne jan 16, 2011 10:04 am

Najprej hvala za odgovore. A mogoče kdo ve, katera so potem primerna olja za LSD diferencial Kia Sorento 2003 letnik. Zanima me tudi ali lahko počakam do naslednjega servisa ali je bolje, da olje takoj zamenjam?

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne jan 16, 2011 10:56 am

laptop je napisal/-a:Najprej hvala za odgovore. A mogoče kdo ve, katera so potem primerna olja za LSD diferencial Kia Sorento 2003 letnik. Zanima me tudi ali lahko počakam do naslednjega servisa ali je bolje, da olje takoj zamenjam?

Jeep ima zadaj LSD dif. Olje ki gre v njega je 75/90 oz. modeli z vlečno kluko uporabljajo 75/140. V obeh primerih moraš dodat dodatek. Kot zanimivost je tudi men trdil , da lahko nalijem vanj olje 75/90 čepav imam tovarniško vlečno kljuko. Ustrezat pa mora normam API-GL5.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
laptop
Nov uporabnik

Napisal/-a laptop Ne jan 16, 2011 8:33 pm

odločil sem se. da avto peljem na pooblaščen servis...

Uporabniški avatar
laptop
Nov uporabnik

Napisal/-a laptop To jan 18, 2011 8:01 am

olje v diferencialu zamenjano...GL5 80W90...strošek 16€ na pooblaščenem servisu Kia
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov