Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
hous3r
Nov uporabnik

Prekratki vijaki za pritrditev platišč

Napisal/-a hous3r To jun 19, 2007 6:47 pm

Pozdrav.

Baleno ima v diskih oz bobnih vijake z zunanjim navojem, ki gledajo ven (cca 3cm) in pa matice za pritrditev, ne pa tako kot večina avtomobilov (cel vijak za pritrditev kolesa).
Jeklena platišča so lepo gor pasala, matica je pokrila cel vijak.

Gor sem dal alu platišča 15" (195/50/15), vendar postane vijak prekratek, saj matica ne prekrije celega vijaka, ampak samo polovico!!!!

Kje dobiti daljše vijake?
Vem da moram potem podreti bobne in diske, zamenjati vijake..

V četrtek imam homologacijo, pa ne vem če me bodo spustili skozi...

Slikano z mobitelom, zato je slabo videt..

lp
Priponke
Podoba015.jpg
Podoba013.jpg
Podoba014.jpg
It's never good enough.

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Mad To jun 19, 2007 6:51 pm

... dobiš pri vulkanizerjih ugrezne matice z večjim oziroma daljšim navojem ki ima centralni del tanjši in gre skozi platišče... tako kakor si rešil ti ni dobro tudi zaradi varnosti ... L.p. Mad
kinkyllama & Yoni fun club ...

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus To jun 19, 2007 6:54 pm

Ej, ne ga srat!!! Kje si pa videl matice od železnih platišč na aluplatiščih??? Boš platišče uničil, kupi prave matice (za aluplatišča), pa bo vse v redu. :roll:
Malo poglej bolho ... matice za aluplatišča.
Zadnjič spremenil f.taunus, dne To jun 19, 2007 6:56 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

leoCar
Poznavalec foruma

Kraj: prekmurje

Napisal/-a leoCar To jun 19, 2007 6:55 pm

Tole maš skoraj zadosti zašraufano, sem mel na enih platiščih še manj, pa me je zdržalo, samo zaradi tvoje varnosti pa kar dalše vijake poišči :!:

Uporabniški avatar
hous3r
Nov uporabnik

Napisal/-a hous3r To jun 19, 2007 7:20 pm

Saj vijake bom menjal, zanima me predvsem, če bom lahko opravil homologacijo....
Ne vem ali to podrobno gledajo ali ne, ker drugače niti ne peljem tja..

Platišča sem dobil par dni nazaj, tako da nisem imel niti časa za nakup matic za alu platišča, bom pa to kupil, samo da še vijake prej zrihtam..
Bom klical jutri na Suzuki ODAR (deli), da vidim, če obstaja kaj originalnega..

lp
It's never good enough.

Uporabniški avatar
ANJCI
TÜV ekspertinja

Napisal/-a ANJCI To jun 19, 2007 8:41 pm

Ne vem zakaj bi klical Odarja za matice če ti v homologacijskih papirjih piše vse.
Potrebuješ matice M12 x 1.25 in 60¨ stopinjski konus, katere ima vsak malo večji vulkanizer .
Razlika je samo katere si boš nabavil - na koncu odprte kot so tvoje ali pa zaprte / slednje veliko lepše izpadejo / ;)

Drugače pa glede tvoje varnosti in drugih v prometu in na koncu še poškodbe konusa platišč / katerega si že poškodoval z namestitvijo matice katera je primerna samo za jeklena platišča saj ima absolutno premalo konusa / čimpreje zamenjaj 8)
Zadnjič spremenil ANJCI, dne To jun 19, 2007 8:47 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
hous3r
Nov uporabnik

Napisal/-a hous3r To jun 19, 2007 8:44 pm

Saj pravim da bom menjal vijake, ker z menjanjem samo matic mislim da se stanje ne bo izboljšalo, ali pa se motim?

Rad bi samo homologacijo opravil, da ne bom še enkrat pošiljal vloge in čakal 1 mesec!
Zdaj so platišča gor ampak se ne vozim. Peljal se bom samo tistih 100km, da bom homologacijo opravil, potem dam platišča dol in uredim zadevo.

lp
It's never good enough.

Uporabniški avatar
ANJCI
TÜV ekspertinja

Napisal/-a ANJCI To jun 19, 2007 8:52 pm

hous3r je napisal/-a:Saj pravim da bom menjal vijake, ker z menjanjem samo matic mislim da se stanje ne bo izboljšalo, ali pa se motim?

Rad bi samo homologacijo opravil, da ne bom še enkrat pošiljal vloge in čakal 1 mesec!
Zdaj so platišča gor ampak se ne vozim. Peljal se bom samo tistih 100km, da bom homologacijo opravil, potem dam platišča dol in uredim zadevo.

lp

Zamenjaš samo matice in ne tudi stojnih vijakov . Zato pa imajo matice za alu platišče velik 60¨ stopinjski konus oz pušo itd...odvisno od modela in proizvajalca platišč . ;)

Preberi si pod Befestigungsmittel 8)

Uporabniški avatar
hous3r
Nov uporabnik

Napisal/-a hous3r To jun 19, 2007 9:26 pm

Super, hvala.

Sem prehitro pregledal TUV in tega sploh nisem opazil...
Bom probal jutri zrihtat, jih nekje dobit, da jih zamenjam...

Upam da mi res ne bo potrebno vijakov menjat.

bom jutri sprobal.

lp
It's never good enough.

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Kraj: maribor

Katere matice izbrati?

Napisal/-a xalfist Pe jan 21, 2011 5:01 pm

Da ne odpiram nove teme si bom sposodil to.

Nameravam kupiti alu felne pa me zanima naslednje. Ker sem pri prejšnem avtu imel vijake sem za alu imel pač daljše in z drugačnim konusom. Sedaj pa imam avto, ki ima platišča priterjena z maticami, se pravi v pesti pa so priterjeni vijaki. In sem malo premeril zadeve in, ko so na avtu jeklene felne je razlika med celotnim vijakom in, ko je felne gor 5mm. Če pa dam alu felno gor pa je razlika 9mm se pravi matica prime 4mm manj pri alu. Zaj pa me zanima če je to še dopustno ali je bolje, kot sem zasledil v tej temi kupiti druge matice, da več pokrijejo ?

Pa nekje sem zasledil pri enem, ki prodaja rial felne, da ima polek matice M12x1,5. Pa me zanima če pozna kdo kako spletno stran kjer lahko preveriš katere matice potrebuješ za določen avto.
Alfa romeo 147

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Prekratki vijaki za pritrditev platišč

Napisal/-a joztom Pe jan 21, 2011 10:55 pm

Če matica pokrije steblo po celotni globini je o.k. Če ne, je treba menjati stebla na diskih, so ponavadi od zadaj nabita skozi luknjo. Naj ti na servisu na filmu pogleda, kako je narejeno in kako tovarna rešuje spremembo na alu. V najslabšem slučaju pa v Kamnik k majstru za feltne popravljat, da ti poglobi luknje na feltni na pravo globino in konus. A je to katrca, ta se edine spomnim na tak način privijanja.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Pe jan 21, 2011 11:03 pm

joztom je napisal/-a:Če matica pokrije steblo po celotni globini je o.k. Če ne, je treba menjati stebla na diskih, so ponavadi od zadaj nabita skozi luknjo. Naj ti na servisu na filmu pogleda, kako je narejeno in kako tovarna rešuje spremembo na alu. V najslabšem slučaju pa v Kamnik k majstru za feltne popravljat, da ti poglobi luknje na feltni na pravo globino in konus. A je to katrca, ta se edine spomnim na tak način privijanja.

vsi japonci/korejci.....

PS. o balenotu je govora v prvem postu leta 2007

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a xalfist Pe jan 21, 2011 11:33 pm

joztom je napisal/-a: A je to katrca, ta se edine spomnim na tak način privijanja.

joztom od tebe pa nebi pričakoval takšnega neumnega vprašanje. Tak kot je sašo5 napiso večina japocov in korejcev ima matice.
In koliko sem se informiral do sedaj sem ugotovil da se dobijo matice z tanjšim konusom in je toto. Pri enih felnah jih celo polek dobim prav za moj avto. Tak da zadeva bolj kot ne rešena.

Sam jaz nimam balenota sam temo sem si sposodil.
Alfa romeo 147

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom So jan 22, 2011 12:11 am

Še nisem imel nobenega japonca, tako da se ti opravičujem, ta prvi je bil Gordini s takim privijanjem na vse štiri diske, ta zadnja pa 4GTL pred davnimi leti.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 8 gostov