Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Nina.bl
Nov uporabnik

Rover - sklopka, senzor..?

Napisal/-a Nina.bl To feb 15, 2011 6:16 pm

Torej, imam Roverja 216Si, letnik 97.
Problem je sledeč - odkar imam avto, mi ne deluje kazalec temparature mašine (je vedno čisto spodaj, se nikoli ne dvigne, niti na prvo črtico, vedno je pod črtico in se ne premika), čeprav hladilni sistem in ventilacija delujejo bp, avto v prostem teku samodejno nabija obrate, včasih ko spustim pedalo (npr. v 3 prestavi pri 50km/h) in ga potem stisnem nazaj (rahlo) avto zacuka ene 2x-3x in potem spet normalno.. Vsi so mi rekli, da je zato ziher kriv senzor temparature za vbrizg, da mi zaradi tega ne deluje kazalec temparature in da mi nabija obrate in cuka takrat ko ne bi smel, poleg tega pa moram zaradi tega med spelavanjem več gasa dodajat, ker mi obrati sicer preveč padejo med samim spelavanjem (bolj spuščam sklopko, nižji so obrati, tudi če enakomerno držim gas, obrati padajo, zato moram sorazmerno z padanjem dodajat gas, da ne ugasne).Ali je res možno, da je to to? Ker potem ga grem jutri kupit in mi ga bodo zamenjali.

Potem pa imam še en problem... zadnja dva dni se avto malo čudno obnaša - ko speljujem ali menjavam, avto zatrese (ampak ne cuka), kot da bi dodala premalo gasa in da bi mi hotel ugasnit, ampak ne ugasne, pa čudno je, ker ga zatrese, ampak cuka pa ne.Sedaj me pa skrbi, da so to prvi znaki, da mi bo šla sklopka.Vem, da mi sklopka pozno prime, ampak še vseeno ni take sile.Je za to kriva sklopka ali pa so to samo še ostale posledice nedelujočega senzorja?

Hvala:)

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Re: Sklopka, senzor..?

Napisal/-a zlica22 To feb 15, 2011 8:57 pm

Tresenje lahko pomeni poslavljanje sklopke. Ne bi bilo slabo, če bi napisala tudi prevožene km...

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol To feb 15, 2011 9:01 pm

Pomojem po opisanem je senzor temperature in sklopka (slab koš) zaradi tresenja.

(bolj spuščam sklopko, nižji so obrati, tudi če enakomerno držim gas, obrati padajo, zato moram sorazmerno z padanjem dodajat gas, da ne ugasne).

Opisuješ normalno delovanje sklopke oz. speljevanje.

Zategni ročno do konca daj v četrto/ peto in počasi spuščaj sklopko da vidiš če drsi al ugasne avto.

h4ck
Stalni uporabnik

Napisal/-a h4ck To feb 15, 2011 9:41 pm

Tudi če je sklopka , ne se obremenjevat prevec ,cene na ebay so smesno nizke:

http://cgi.ebay.co.uk/CLUTCH-KITS-ROVER ... 4cf4f00aa0

http://cgi.ebay.co.uk/Rover-200-214-1-4 ... 27ac2a2931

Pa še cena tega senzorja, če je res kriv :

http://cgi.ebay.co.uk/MG-Rover-MGF-200- ... 53e3d88c25

Pa še podoben problem kot tvoj ,oz vsaj mislim da se boš nasla kje tam noter.

http://rover.mojforum.si/rover-about226.html

p.s še razlaga kako preveriti če je res ta senzor :

"Najlažje ugotoviš če je ta senzor pokvarjen tako, da ko ti avto zopet začne zajebavati obstoj in potegni kabel z tega senzorja. Takrat se je pri meni vklopil ventilator na kilerju motor pa je začel normalno teči. "

Pa še slika kje se nahaja :

http://www.shrani.si/?3I/oR/4ESMrdU8/18102010151.jpg

Lp

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter To feb 15, 2011 9:58 pm

Če ti ne dela senzor za temperaturo vode za kazalc, upoštevaj da motorni računalnik še vedno lahko ve koliko je temp. vode, ker ima rover 2 ločena senzorja za temperaturo vode (eden (rjav) je za računalnik, eden (črn) pa za kazalec). Lahko sta pa crknila tudi oba :D

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To feb 15, 2011 11:15 pm

Pozdravljeni

Kakor so vam že predhodniki napisali ima Rover dva senzorja, v koliko imate možnost priklopite vozilo na tester - tu se bo lepo videlo kateri senzor nagaja. Toplo priporočam original senzor - cca 25€ ( ponaredki so sicer par € cenejši, vendar ne delujejo pravilno ).

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Nina.bl
Nov uporabnik

Re: Rover - sklopka, senzor..?

Napisal/-a Nina.bl Če feb 17, 2011 1:36 pm

Sklopko sem sprobala, v peti sem probala spelat, in avto ni crknil.Tak da predvidevam da je sklopka ok?
Ima pa avto 164.000 km prevoženih.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Če feb 17, 2011 6:10 pm

Nina.bl je napisal/-a:Sklopko sem sprobala, v peti sem probala spelat, in avto ni crknil.Tak da predvidevam da je sklopka ok?
Ima pa avto 164.000 km prevoženih.

Če bi bila ok, bi motor ugasnil...

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če feb 17, 2011 6:20 pm

Preko ebaya se da dobit poceni stvari.
Tisto s sklopko moraš naredit z zategnjeno ročno, da se avto ne premakne :) Če sklopka prime uredu bo avto crknil, če bo drsela pa bo motor uspel delovat. zraven bi moralo še smrdet :D Sej tudi če je košara boga ni rečeno, da ti bo šla v kratkem. Tiste poceni sklopke na ebayu pa so bolj sumljive kvalitete. Pri nas stanejo kake 150€ :) + še enx toliko za delo.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov