Napisal/-a GoGo So feb 19, 2011 10:08 pm
Zdravo, pojavil se mi je problem.
Na Galaxyju letnik 00 sem danes premontiral platišča z gumami (zimske mi je tako pobralo v zadnjih dveh tednih, da še za v smeti niso več)
Do sedaj sem imel na avtu zimske - sava eskimo, 195/65/15, na originalnih železnih feltnah (6j, ET55)
Zdaj sem dal gor letne (fulda carat progresso) 205/55/16 na original audijevih alu platiščih (iz A3,let 02) , ta platišča imajo pravi razmak vijakov (5x112), sredinsko luknjo (57mm), et pa je
42 (če prav razumem je kolo sedaj pomaknjeno ven za 13 mm. Platišča sem kupil od zanesljive osebe, so scentrirana, nič zvita.
Problem pa je, da se sedaj pojavlja hrup, neko bobnenje, podobno kot bi v valovih tulila oba sprednja lagerja. S prejšnjimi gumami je bila čista tišina. Avto tudi vleče v levo, prej je šel
lepo naravnost. Gume so vse enako napolnjene, na 2,4 bara, avto pri nobeni hitrosti sicer ne trese. na volanu ni niti trzljaja, ne pri vožnji ne zaviranju. Po tej logiki se mi zdi da problem nikakor
ne more biti v tem, da bi bila kolesa slabo centrirana - potem bi tudi kaj treslo.
Kaj bi lahko bil razlog??
- je mogoče ta tip gum kaj ekstra glasen
- je mogoče zaradi drugačnega ET potrebno na novo naredit optiko (bi se s tem odpravil problem da vleče v eno stran)
- je možno, da ta minimalna razlika v ET-ju pomeni toliko večjo obremenitev, da so v trenutku po montaži res začel se slišat lagerji?
Taka dimenzija je sicer za ta avto serijsko homologirana, od 195/65/15 je razlika komaj -0,4%.
Na prejšnjem galaksiju sem imel letni komplet gum na aftermarket litkah, ki so imele ET35, in gume 215/55/16, pa ni bilo razlike med letnimi in zimskimi...
Kakšna ideja?
Lep dan!