Nasveti in napotki ter povpraševanja...

ibiza18
Nov uporabnik

težave s prostim tekom

Napisal/-a ibiza18 Če mar 03, 2011 3:35 pm

zdravo!

No imam problem z xsaro 98 letnik, 1,6 bencinar tip motorja NFZ. Problemi so z nihanjem obratov ,ko se ustaviš stisneš sklopko največkrat avto ugasne ali pa nekajkrat zanihajo obrati in se umirijo. Ko potem daš gas obrati najprej padejo nato normalno potegne. Kadar crkne potem normalno zalavfaš nazaj in normalno prižge . Nihanje se pojavi samo ko je motor segret, mrzu deluje normalno.

Menjav sem že svečke, kable, vse filtre, probav drug potenciometer lopute plina, ščiščena loputa in regulator prostega teka, probav drugo vžigalno tuljavo, lambda sonda deluje pravilno,na novo je bil naložen software računalnika. Pregledane vse cevke..... Ampak po vsem tem nibilo razlike. Računalnik pa ne zazna napake.

Še kakšen predlog kaj preverit?

TadoB1
Nov uporabnik

Re: težave s prostim tekom

Napisal/-a TadoB1 Če mar 03, 2011 3:48 pm

ibiza18 je napisal/-a:zdravo!

No imam problem z xsaro 98 letnik, 1,6 bencinar tip motorja NFZ. Problemi so z nihanjem obratov ,ko se ustaviš stisneš sklopko največkrat avto ugasne ali pa nekajkrat zanihajo obrati in se umirijo. Ko potem daš gas obrati najprej padejo nato normalno potegne. Kadar crkne potem normalno zalavfaš nazaj in normalno prižge . Nihanje se pojavi samo ko je motor segret, mrzu deluje normalno.

Menjav sem že svečke, kable, vse filtre, probav drug potenciometer lopute plina, ščiščena loputa in regulator prostega teka, probav drugo vžigalno tuljavo, lambda sonda deluje pravilno,na novo je bil naložen software računalnika. Pregledane vse cevke..... Ampak po vsem tem nibilo razlike. Računalnik pa ne zazna napake.

Še kakšen predlog kaj preverit?

Puskusil si že res veliko, ampak, a si pregled dovod zraka (filter, cevi, itd.)

Sicer pa mislim da je nekaj narobe ravno z dovodom zraka (nekje pušča, verjetno za merilcem pretoka zraka) ali pa je sam merilec zraka pokvarjen

Moje mnenje, lp

ibiza18
Nov uporabnik

Napisal/-a ibiza18 Če mar 03, 2011 4:49 pm

Zdej sem mal probavu in ko sem odklopu lamba sondo in senzor dotoka zraka sem imev občutek da je potem vredu. Točen bom pa jutr vidu ker zdej mam že na študiranga kje pa kdaj mi zjutri ugasne. :D

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Če mar 03, 2011 5:44 pm

ali morda točiš 95 okransko gorivo ?

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Kraj: okolica LJ

Napisal/-a Romzis Če mar 03, 2011 5:54 pm

Če je zjahan motorček prostega teka, ti čiščenje ne bo pomagalo in tudi ni rečeno, da bo računalnik zaznal napako (ker če motorček "vidi", še ne pomeni da le-ta tudi dela tako kot mora). Probaj si ga od nekoga sposodit pa boš videl.
Enako bi preveril tudi MAP senzor (tudi ni rečeno, da računalnik zazna napačno delovanje). Kakšno imaš porabo?
Pozabi na blodnje o tem, da zaradi 95-oktanskega bencina ne bi držalo štandgasa.
-----------------------
Romzis

ibiza18
Nov uporabnik

Napisal/-a ibiza18 Če mar 03, 2011 6:12 pm

a4 je napisal/-a:ali morda točiš 95 okransko gorivo ?

Odvisno kje tankam 95,.super 100 ni opazit nobene razlike,

Poraba se mi zdi prevelika nekje med 8-9l normalna vožnja.
-Kako veš da senzor tlaka zraka (vsaj mislem da je to, nahaja se na loputi točno pod potenciometrom lopute plina) deluje? Saj ni nobene razlike če ga odklopiš.
Slika

Problem je pa tud da recimo ko se pelješ v koloni z niskim obrti ,ko dodaš gas grdo cukne nemoreš drugač in tudi ko gas spustiš cukne.

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Napisal/-a Romzis Če mar 03, 2011 7:49 pm

A lahko slikaš vse skupaj, ker mi ni nič več jasno. Tisto pod luputo bi utegnil biti motorček prostega teka ali pač ne?
Aja, imam enak motor (NFZ, 1.6 8V 65kW, xsara break l'99) in je poraba stalno tam okrog 7 litrov.
Če odklopiš MAP, bi moral avto crknit, če se mi kaj sanja o vsem skupaj.

Pri meni izgleda tako kot na spodnji sliki. Je pri tebi isto?

Slika
-----------------------
Romzis

ibiza18
Nov uporabnik

Napisal/-a ibiza18 Če mar 03, 2011 8:53 pm

No sem vedu da sem preveč zakompliciru :D Sej zdej sem že blizi vzroku odklopiv sem senzor temperature zraka in lambda sondo in čudežno vse deluje normalno in dosti lepše potegne. Lambda je bla testirana in je majster reku da lepo deluje in tudi skozi tehničnga je šlo brez problemov glede plinov.
- Ima kakšno vezo da na stiku med izpušnim kolektorjem in glavo motorja slabo tesni in bi lamba dobivala napačne podatke?
ibiza18 je napisal/-a:Pri meni izgleda tako kot na spodnji sliki. Je pri tebi isto?

Mislim da maš ti že novejši motor, zgleda toko?
Slika
(puščice na slik nimajo veze)

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Napisal/-a Romzis Pe mar 04, 2011 6:47 pm

Pri meni je drugače (ne motor sam, tole okoli dušilne lopute pa ja).
Nima veze, stvari delujejo po istem principu. Lambda pomoje nima kaj dosti veze s prostim tekom (avto laufa tudi brez nje, zdaj kako je že drugo vprašanje). Glede na napisano bi pri tebi res preveril senzor temperature zraka (če govoriva o isti stvari). Če misliš tisto reč, ki so jo pripopal malo nazaj, je pa govora o MAP senzorju.
-----------------------
Romzis
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov